ad
HoutbouwPremium

Skilpod herdenkt volledige bouwproces

“Dankzij onze gestandaardiseerde modellen zadelen we onze klanten niet op met keuzestress”

Een instapklare woning op amper één week tijd. Het lijkt onhaalbaar maar is wel een realiteit bij Skilpod. Het grootste werk gebeurt immers op voorhand in het atelier in Geel. Eenmaal op de werf worden maximaal enkele dagen gerekend voor montage en eindafwerking. Uw vakblad Aannemer had een boeiend gesprek met oprichters Jan Vrijs en Filip Timmermans, die tabula rasa maakten in de bouwsector. Dat leverde hen onlangs de Bouwunie Thor Award op voor initiator van het jaar.

Skilpod herdenkt volledige bouwproces
Skilpod-oprichters Jan Vrijs en Filip Timmermans maakten tabula rasa in de bouwsector. Dat leverde hen onlangs de Bouwunie Thor Award op voor initiator van het jaar

Ontstaan uit concrete nood

De directe aanleiding voor de oprichting van Skilpod in 2012 was een dubbel praktisch probleem. “Enerzijds was ik zelf aan het bouwen”, steekt ingenieur Filip Timmermans van wal. “Al snel bleek dat dat een traag en moeilijk proces was. Omdat ik zelf in de automotivesector actief was en daar de voordelen van seriewerk en automatisering leerde kennen, ontstond het idee om die principes ook in de bouwsector toe te passen. Anderzijds kreeg een vriend van me toentertijd een medisch probleem waardoor die terug bij zijn ouders moest gaan wonen. Ook daar was een behoefte om snel een instapklare woning in de tuin te plaatsen, zodat hij toch een beetje apart kon wonen. Al die zaken samen leidden tot de oprichting van Skilpod. Mijn vennoot Jan is jurist, gespecialiseerd in zakelijk recht. Vanuit die hoek vond hij een investeerder die in onze plannen geloofde en de bal ging aan het rollen. We begonnen kleinschalig met enkele mantelzorgwoningen en poolhouses, maar vandaag plaatsen we toch een tachtigtal woningen per jaar.”

Tabel Skilpod

Zeven gestandaardiseerde modellen

Skilpod herdenkt volledige bouwproces
Skilpod beschikt over zeven gestandaardiseerde modellen waaruit klanten kunnen kiezen

Momenteel is Skilpod quasi uitsluitend actief voor de particuliere markt. “Voor die sector bouwen we kleinschalige woningen van 80 tot 140 vierkante meter”, vult Jan Vrijs aan. “We beschikken over zeven gestandaardiseerde modellen waaruit onze klanten kunnen kiezen. Die aanpak is uniek in de markt omdat we onze klanten niet opzadelen met keuzestress. Eenmaal het model gekozen, zijn bijna alle keuzes gemaakt. Enkel de gevel- en vloerafwerking en de keukenkasten moeten nog gekozen worden. Die werkwijze heeft heel wat voordelen. Doordat we altijd met dezelfde keuken werken met dezelfde toestellen, kunnen we grote volumes afnemen. Dat zorgt er bv. voor dat we voor hetzelfde budget highendtoestellen van AEG aan onze klanten kunnen aanbieden. Het komt er uiteindelijk op neer dat we een woning hebben ontwikkeld als een product, dat in een atelier wordt gemaakt en ter plaatse enkel nog gemonteerd moet worden.”

“Op een week tijd heeft onze klant een volledig instapklare woning”

Interne doorlooptijd: drie weken

De snelheid waarmee Skilpod een woning optrekt, is het belangrijkste verkoopargument. “Het monteren van de verschillende elementen op de werf duurt meestal maar één dag”, beweert Filip Timmermans. “Daarna rekenen we nog een viertal dagen voor de eindafwerking, zoals het aanbrengen van de finale verflaag. Kortom, op een week tijd heeft onze klant een volledig instapklare woning. Dat kan alleen maar omdat we de verschillende delen bijna volledig afwerken in ons atelier, inclusief de plaatsing van alle leidingen, keukens, badkamers enzovoort. De interne doorlooptijd in ons atelier bedraagt ongeveer drie weken. Globaal genomen kan je stellen dat de vergunningsaanvraag het meest tijdrovende aspect is van ons bouwproces. Maar eenmaal die in orde is, gaat het snel. Doordat we enkel met gestandaardiseerde woningen werken, kunnen we alle basiselementen op stock nemen, tot en met het buitenschrijnwerk toe.”

Alles start met BIM

Skilpod herdenkt volledige bouwproces
Het monteren van de verschillende elementen op de werf duurt meestal maar één dag

Een interne doorlooptijd van drie weken om een volledige instapklare woning te produceren, veronderstelt uiteraard een vlotte procesflow. “In eerste instantie tekenen we alle woningen uit in 3D via BIM. Onze constructies zijn gebaseerd op LVL (Laminated Veneer Lumber). Een LVL-balk is opgebouwd uit meerdere lagen van 3 tot 6 millimeter dikke grenen- en vurenfineren, onderling verlijmd met organische watervaste bindmiddelen. Die balken kopen we rechtstreeks in Finland en kunnen op grote lengtes geleverd worden. In eerste instantie komt de zaagmachine aan de beurt. Die zaagt alle balken op maat, boort gaten voor leidingen en freest uitsparingen waar nodig, zoals bepaald door het BIM-model. Daarna gaan de balken naar de framing, een machine die de wanden, daken en vloeren samenstelt. In een volgende stap worden al die elementen geassembleerd. Om sneller te kunnen produceren, voorzien we alle technieken in de daken. Dat alles duurt ongeveer een week. Daarna voorzien we nog een tweetal weken voor de binnenafwerking. Die binnenafwerking mag je vrij letterlijk nemen. Werkelijk alles wordt in ons atelier geplaatst. Enkel de laatste verflaag brengen we aan na de montage ter plaatse.”

Speciaal transport

Het transport van de diverse elementen heeft vaak wel wat voeten in de aarde. “Meestal gebeurt het vervoer via vrachtwagens maar in het verleden deden we een project van honderd woningen in Nederland en die hebben we verscheept. Omdat we met specifieke afmetingen en zware gewichten werken, gaat het altijd om speciaal transport. Maar tegelijk is het ook wel het enige transport. De overlast voor eventuele buurtbewoners is bij onze bouwprojecten dan ook minimaal. Het is voor steden en gemeenten ook mooi meegenomen dat ze een straat niet maandenlang deels moeten afsluiten voor een bouwkraan. In Diepenbeek plaatsten we onlangs een appartement. Daar mochten we enkel op zaterdagvoormiddag werken. We kwamen aan op de werf rond 9 uur en amper 2 uur later waren we alweer weg.”

Geen transportschade

Skilpod herdenkt volledige bouwproces
Vandaag de dag trekt Skilpod jaarlijks een tachtigtal woningen op. Maar de ambities reiken verder. Veel verder

Naar verluidt houdt het transport van volledig afgewerkte woonunits weinig risico in qua schadegevallen. “Men zou kunnen denken dat het transport van een unit met ingebouwde waterleidingen, gemonteerde binnendeuren en geplaatst schrijnwerk nefast zou zijn, maar dat klopt helemaal niet”, verzekert Filip Timmermans ons. “Sinds onze oprichting in 2012 hebben we nog geen enkel schadegeval gehad, zelfs geen gebroken raam. De enige reden waarom we graag in de buurt van ons atelier woningen optrekken, is om de transportkost onder controle te houden. Maar puur bouwtechnisch houden zelfs langere transporten geen enkel risico in.”

“Als de materialencrisis blijft aanslepen, zullen we moeten uitkijken naar andere grondstoffen om onze woningen op te trekken”

Transparante prijszetting

Skilpod is heel transparant in zijn prijszetting. De prijzen van de diverse modellen staan gewoon vermeld op hun website en variëren van 144.000 euro voor een woning van 80 m² tot 204.000 euro voor een woning van 144 m². De vermelde prijzen zijn exclusief btw. “Onze vierkantemeterprijs schommelt rond 1.500 euro, all-in”, aldus Jan Vrijs. “Bij een klassiek opgetrokken woning loopt die al snel op tot 2.000 euro, afhankelijk van de gemaakte keuzes. Bovendien zitten vaak nog niet alle kosten in die prijs vervat, terwijl onze woningen wel helemaal afgewerkt zijn, tot en met de laatste verflaag. Dankzij een doorgedreven standaardisatie slagen wij er bovendien in om onze prijzen stabiel te houden, terwijl in de klassieke markt alle materiaalprijzen jaar na jaar stijgen. Door onze grote afnames zijn we daar minder onderhevig aan.”

Materialencrisis

Skilpod herdenkt volledige bouwproces
De verschillende delen worden bijna volledig afgewerkt in het atelier, inclusief de plaatsing van alle leidingen, keukens, badkamers enzovoort

Dit interview werd afgenomen begin juli 2021. De coronapandemie lijkt onder controle en de wereld is aan een globale heropstart bezig. Dat laat zich voelen in de materiaalprijzen. “Je kan inderdaad gerust stellen dat er momenteel een wereldwijde materialencrisis aan de gang is”, stelt Filip Timmermans. “De producenten van LVL-balken zitten gewoon compleet volgeboekt door de grote vraag, vooral vanuit de Verenigde Staten. De beschikbaarheid van grondstoffen is vaak niet het probleem, wel de capaciteit bij de producten. Als het probleem blijft aanslepen, zullen we moeten uitkijken naar andere materialen om onze woningen op te trekken. Staal en beton behoren tot de mogelijkheden maar zullen altijd ter tijdelijke vervanging zijn. We blijven immers meer dan ooit geloven in hout als basisgrondstof.”

Torenhoge ambities

Vandaag de dag trekt Skilpod jaarlijks een tachtigtal woningen op. Maar de ambities reiken verder. Veel verder. “In 2022 willen we ongeveer 130 woningen bouwen”, aldus Filip Timmermans. “Maar op termijn willen we sowieso internationaal actief zijn. Momenteel zijn we al bezig met een opschaling van de productie, zodat we echt aan massaproductie kunnen doen. Op termijn willen we werken zoals in de automobielsector, waarbij heel wat toeleveranciers de onderdelen, zoals de gezaagde en gefreesde balken, leveren en hier enkel nog de assemblage wordt gedaan. Het is onze ambitie om over vijf jaar over twee sites in Nederland te beschikken, eventueel ook in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. Puur op het vlak van transport is het immers interessant om een assemblagesite dichtbij de effectieve werven te hebben. Daarnaast willen we op termijn woningen niet langer verkopen, maar verhuren om onze klanten zo een full service aan te kunnen bieden.”

 In de framing worden de wanden, daken en vloeren samengesteld
 In de framing worden de wanden, daken en vloeren samengesteld
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Jan De Naeyer
ad

Ontdek vorige edities