"We willen eenvoud brengen in de complexiteit"
Ten huize van installateur Ostijn
‘Als groen comfort telt’: met die slagzin wil het Waregemse installatiebedrijf Ostijn gebouwen zo comfortabel, zuinig en duurzaam mogelijk maken. Zes jaar geleden namen broer en zus Ostijn het familiebedrijf over van hun ouders met een duidelijke missie: totaaloplossingen in gebouwentechniek bieden.
Met de paplepel ingegoten
In 1982 richtte Georges Ostijn een klassiek loodgietersbedrijf op, met verwarming, sanitair, platte daken en koper- en zinkwerken als voornaamste activiteiten. Zijn kinderen Jana en Jorn kregen de liefde voor de installatiesector met de paplepel ingegoten.
"In de schoolvakanties moesten we veel helpen op de werven, misschien soms zelfs te veel", lacht Jorn. "Maar het heeft onze passie alleen maar versterkt. We zijn allebei een ingenieursopleiding gaan volgen en hebben ons echt verdiept in gebouwentechnieken."
"Ik heb eerst enkele jaren bij een studiebureau gewerkt, maar het was wel altijd mijn droom om in het familiebedrijf te stappen. In 2014 werd die droom realiteit. Vier jaar later is mijn zus Jana, die ervaring opdeed bij installatiebedrijven, er ook bijgekomen en hebben we de zaak officieel overgenomen van onze ouders, die nu met welverdiend pensioen zijn."
Andere focus
Broer en zus Ostijn besloten om het roer om te gooien en volop te focussen op totaaloplossingen voor HVAC, sanitair en elektriciteit, iets waar ook vader Georges al voor een stuk mee bezig was. De zink-, koper- en dakwerken werden achterwege gelaten. Groene energie, verwarming, sanitair, ventilatie en koeling zijn anno 2024 de activiteiten van installatiebedrijf Ostijn.
"Een complex project gaan we niet uit de weg. We houden allebei van die uitdaging. Het gebruiksgemak en comfort van de klant staan wel steeds voorop"
"Het gebruik van hernieuwbare energietechnieken in de installatiesector is al geruime tijd aan een opmars bezig. We hebben hier van in het begin sterk op ingezet omdat dat ook onze overtuiging is. De kunst is om al die technieken efficiënt en samen te laten werken."
"En dat lijkt ons enkel realistisch wanneer je als installatiebedrijf een totaalpakket kan aanbieden aan je klanten − in ons geval particulieren, maar ook bedrijven, scholen en gemeenten. Het realiseren van een slim gebouw is voor ons het neusje van de zalm.”
Als groen comfort telt
"Een complex project gaan we daarbij niet uit de weg, integendeel. We houden allebei van die uitdaging. Maar belangrijk daarbij is dat het gebruiksgemak en comfort van de klant steeds voorop blijft staan, en dat we de energiefactuur zo laag mogelijk kunnen houden."
"Samen met een marketingbureau hebben we een tijd geleden onze visie eens samengevat, en die proberen we nu kenbaar te maken met ‘als groen comfort telt’ als slagzin. Groen omdat dat al veertig jaar onze bedrijfskleur is, maar ook omdat we geloven in duurzame, groene energietechnieken. Comfort omdat dat nog altijd ons hoofddoel is: een comfortabel binnenklimaat creëren voor iedereen die bij ons aanklopt."
Pragmatische aanpak
"Tegelijkertijd werken we heel pragmatisch: een gascondensatieketel kan in veel gebouwen ook een goede oplossing zijn. We kijken altijd naar de beste oplossing in elk specifiek geval, en gaan geen techniek aanraden die geen nut heeft. Het budget is daarbij natuurlijk een belangrijke factor. Maar veel slimme sturingen hoeven niet duur te zijn. Zo zijn digitale thermostatische radiatorkoppen zeer betaalbaar en worden zo enkel de gewenste ruimtes verwarmd."
"Onze rol als adviseurs is heel belangrijk", zegt Jana. "Mensen hebben heel veel vragen over alle mogelijkheden die er vandaag zijn. Als ze vijf offertes opvragen, kan het zijn dat er vijf keer een totaal ander verhaal wordt verteld. Wij proberen dan zo goed mogelijk onze totaalvisie en alle mogelijkheden uit de doeken te doen. Er is vaak niet louter één juiste oplossing. De klant beslist finaal welke oplossing het best bij zijn/haar wensen en budget past."
"We zouden ons bijvoorbeeld perfect kunnen toespitsen op enkel warmtepompen en airco’s, maar het probleem is dat we dat product dan moeten ‘verkopen’ aan onze klanten. En dan kunnen we volgens mij geen onbevooroordeeld advies meer geven. Dat zorgt volgens ons uiteindelijk niet voor de beste oplossing voor onze klanten."
Totaalpakket
En net dat totaalpakket, in combinatie met slimme sturingen en energiemanagement, is de sterkte van Ostijn, zeggen Jana en Jorn. "Daarmee onderscheiden we ons van andere installatiebedrijven in de buurt. Doordat we alle technieken zelf kunnen ontwerpen, installeren en onderhouden, kunnen we er ook voor zorgen dat alles perfect op elkaar afgestemd is."
"Een laadpaal, warmtepomp, thuisbatterij en pv-panelen werken het best mét elkaar in plaats van naast elkaar. De energiefactuur kan enorm worden verlaagd door al die toestellen te laten communiceren en samenwerken met slimme sturingen. Die communicatie tussen technieken zal in de toekomst alleen maar aan belang winnen."
"We halen ook veel voldoening uit het feit dat we een volledig slim gebouw kunnen afleveren. En ook onze klanten appreciëren dat ze maar één partij moeten aanspreken voor al hun technieken", zegt Jana. "Sowieso volgen we altijd de trias energetica: eerst goed isoleren en de energievraag beperken, dan pas duurzame technieken installeren en ze zo efficiënt mogelijk laten werken."
Eenvoud in complexiteit
"Onze missie is ook om wat eenvoud in de complexiteit te brengen", zegt Jorn. "Er zijn vandaag zoveel mogelijkheden, alles wordt steeds complexer, en net daarom vinden we het onze taak om daar klaarheid in te scheppen. Het is belangrijk dat de klant zijn installatie ook zelf begrijpt. Wie kiest voor een gebouw vol slimme technieken moet ook eenvoudig zijn verbruik kunnen opvolgen en wat dingen aansturen, zonder daarvoor tien apps te moeten raadplegen."
Artificiële intelligentie en monitoring
"Dat kan in het begin soms wel nog wat in de soep lopen, maar dan doen we snel de nodige aanpassingen en na een paar maanden staat het hele systeem dan wel op punt. We kiezen ook samen met de klant welke data er allemaal opgeslagen mogen worden. Artificiële intelligentie kan dan bijvoorbeeld gebruikspatronen herkennen en op basis daarvan het systeem bijsturen of voorspellingen doen. Alles om uiteindelijk het comfort van de klant te maximaliseren."
Artificiële intelligentie kan bijvoorbeeld gebruikspatronen herkennen en op basis daarvan het systeem bijsturen of voorspellingen doen
"We monitoren onze installaties vanop afstand, waardoor we onze klanten tips kunnen geven waar ze nog kunnen besparen of wat ze nog kunnen aanpassen. We proberen dat echt goed op te volgen en altijd naar het comfort en energieverbruik te kijken."
"Er is ook niet altijd budget om meteen zonnepanelen én een thuisbatterij én een warmtepomp te installeren. Dan proberen we een stappenplan uit te werken, waarbij de uitvoering gefaseerd kan gebeuren. Een eerste stap kan zijn het monitoren van het verbruik met een energiemeter. De huidige digitale meters zijn daarvoor alvast handig. Na één of twee jaar hebben we dan een zicht op wat nodig of concreet mogelijk is."
Zelf programmeren
Ook van programmeren hebben de ingenieurs wel wat kaas gegeten. En dat is haast noodzaak om alles met elkaar te laten communiceren. "Veel fabrikanten hebben hun eigen software en communicatieprotocollen. Die proberen we zoveel mogelijk te gebruiken, maar soms kan je niet anders dan zelf software te schrijven of aanpassingen te doen."
"Het belangrijkste is dat alles goed en stabiel werkt. In de meeste gevallen kunnen we natuurlijk prima uit de voeten met basispakketten, en komt er zelfs helemaal geen programmeren aan te pas."
"Wel merken we dat gemeentebesturen bijvoorbeeld steeds meer hun stookplaatsen digitaal willen kunnen monitoren en aansturen. Ook particulieren die huizen verhuren zijn meer en meer geïnteresseerd in zulke systemen. Al moet daar natuurlijk altijd het privacy-aspect goed in overweging genomen worden."
Werkkrachten
Installateur Ostijn bestaat uit een team van vier om al dat werk op te knappen – ook Jana en Jorn staan zeer regelmatig op de werf. Uitbreiding is steeds welkom, al vormt die zoektocht uiteraard ook voor Ostijn een uitdaging. "We proberen dat positief te benaderen", zegt Jana. "Zo zitten we bijvoorbeeld mee in de beoordelingscommissie van een vakschool in Kortrijk. Ook stagiairs ontvangen we met open armen, en daar kunnen dan goede samenwerkingen uit groeien."
"We merken wel dat er een discrepantie zit tussen wat er op scholen aangeleerd wordt en wat je in de praktijk moet kunnen. In het middelbaar onderwijs wordt vaak nog veel gefocust op gas en stookolie, terwijl in hogere opleidingen de focus ligt op hernieuwbare energie en de basis hydraulica soms wat uit het oog wordt verloren."
"Sowieso moet je op de werkvloer nog wat de puzzel leggen, en we staan er ook zeker voor open om ze hier op te leiden. Alle technieken lopen nu eenmaal meer en meer door elkaar. Een warmtepomptechnicus is immers een combinatie van een koeltechnicus, een chauffagist en een elektricien. Dat maakt onze sector ook zo boeiend en interessant."
Evoluties
Voor welke evoluties staat de elektro- en installatiesector volgens de Ostijns nog? "Ik denk dat alles continu in verandering zal blijven", zegt Jorn. "Er wordt nu voornamelijk op elektrificatie ingezet, met warmtepompen, laadpalen, batterijen … Ik denk – al durf ik het natuurlijk niet met zekerheid te zeggen – dat daar nog een soort brandstof zal bijkomen, zoals waterstof. In welke vorm precies weet ik niet. Maar het zal waarschijnlijk een combinatie worden van verschillende technologieën en verschillende brandstoffen."
"Je zit vandaag natuurlijk met elektriciteitsprijzen die een stuk hoger zijn dan gas- en stookolieprijzen, waardoor een relatief dure warmtepomp soms even duur in verbruik is als een gascondensatieketel, zeker in kleine renovaties waar de radiatoren behouden blijven. En dat terwijl overheden wel volop willen inzetten op elektrificatie. De huidige premies zijn goede maatregelen en helpen om de keuze voor warmtepompen te vergemakkelijken. Een gunstigere verhouding tussen gas en elektriciteit zou echter een veel structureler voordeel zijn."
Levenslang leren
"We willen we onszelf continu blijven bijscholen, zodat we altijd op de hoogte zijn van de nieuwste technieken en we ze ook mogen installeren. Zo volgen we, samen met ons personeel, regelmatig scholing bij fabrikanten. Tegelijkertijd willen we ook sterk blijven inzetten op herstel en onderhoud, zodat klanten steeds op ons kunnen rekenen."