1 op de 2 Belgische woningen klaar voor warmtepomp
maar eindklant blijkt niet op de hoogte
Voor het tweede jaar op rij heeft Daikin een Nationaal Verwarmingsonderzoek afgenomen bij de Belgische woningeigenaars. Luc De Smet van Daikin, Tom Defruyt van Eneco, Vincent Vancaeyzeele van Techlink en Sam Hamels van UGent analyseerden het onderzoek en onthulden enkele opvallende conclusies tijdens een panelgesprek.
Is het Belgisch woningpark klaar voor de warmtepomp?
Het onderzoek toonde aan dat ongeveer één op de twee huizen geschikt is voor een warmtepomp, vooral bij elektrische verwarming (95%) en in mindere mate bij stookolieverwarming (1 op de 3), maar ook voor wie momenteel nog met een gasketel verwarmt, de meerderheid van de ondervraagden.
Luc De Smet, Director Strategy & Innovation bij Daikin verduidelijkt: "Ondanks dat 1 op de 4 geïnstalleerde toestellen voor centrale verwarming reeds een warmtepomp is, twijfelt de gemiddelde Belg nog of de eigen woning geschikt is voor een warmtepomp. Wanneer we kijken naar de woningoppervlakte, het ingeschatte energieverbruik en de aangegeven isolatiegraad van de woning, zien we in onze resultaten dat ongeveer 1 op de 2 woningen klaar is".
Energieverbruik onbekend
Van diegenen die hoofdzakelijk op gas verwarmen, geeft de meerderheid echter aan niet te weten wat hun energieverbruik is voor verwarming. 52% van wie het wel weet, verbruikt minder dan 10.000 kWh per jaar. "We moeten steeds opletten met zelf-gerapporteerde gegevens", zegt Sam Hamels, Energy Economics Researcher bij UGent. "De werkelijke gebruiken zullen volgens mij wat hoger liggen."
Tom Defruyt, Innovation & VAS (Value Added Services) Manager bij Eneco geeft meer tekst en uitleg: "Grofweg de helft van onze klanten heeft een gasverbruik voor verwarming van minder dan 15.000 kWh. We maken hier een opdeling tussen gasverbruik voor verwarming en warm water, wat niet onbelangrijk is. De warmtevraag goed inschatten is een belangrijke eerste stap in de omschakeling naar een warmtepomp."
Met een warmtepomp vermindert de hoeveelheid gebruikte primaire energie. Om economisch rendabel te investeren in een warmtepomp, moet er rekening gehouden worden met het aangegeven verbruik, de oppervlakte van de woning en de isolatiekwaliteit.
Ook de studie van VITO toont aan dat bij de huidige energieprijzen een warmtepomp rendabel is bij woningen met een warmtevraag beperkt tot 70 W/m², bij kleinere woningen is dat zelfs 100 W/m².
ENKELE OPVALLENDE CONCLUSIES
- 1 op de 2 Belgen kan zijn woning zonder grote werken verwarmen met warmtepomp, maar is zich daar niet van bewust
- Bijna 1 op de 2 (44,4%) geeft aan niet op de hoogte te zijn van de eisen en vereisten op het vlak van duurzaam bouwen en verbouwen
- Van de ondervraagden die twijfelen om van verwarmingsinstallatie te veranderen, geeft 28% aan dat dat te duur zou zijn, dat men niet veel weet over de warmtepomp (28%) of dat men hier nog niet heeft over nagedacht.
- 6 op de 10 Belgen geeft aan dat ze denken dat de overgang naar hernieuwbare energie nog gaat versnellen.
- Bewustmaking en begeleiding vanuit overheid, sector en media zijn nodig voor duurzame energietransitie
Energiebewustzijn en begeleiding cruciaal voor transitie
Terwijl de resultaten laten zien dat veel Belgen niet altijd hun energieverbruik voor verwarming kennen, geeft toch 59% aan te willen investeren om hun woning energieperformant te maken en houden.
"De energetische renovatie staat op de derde plaats na de keuken en de badkamer, ondanks het feit dat de kost van een warmtepompinstallatie lager uitvalt dan die van een keuken- of badkamerrenovatie en de woning bovendien futureproof maakt", zegt De Smet.
Bijna 1 op de 2 (44,4%) geeft aan niet op de hoogte te zijn van de eisen en vereisten op het vlak van duurzaam bouwen en verbouwen. Om hierop te kunnen antwoorden komt de installateur en/of expert duidelijk naar voren.
Van de Belgische huiseigenaars die verwarmen met een warmtepomp geeft bijna 1 op de 3 (28%) aan dat de installateur degene was op wiens aanraden ze dit type verwarmingsinstallatie heeft geïnstalleerd.
Vincent Vancaeyzeele, Technology & Innovation Manager bij Techlink schetst de situatie vanuit het installateursperspectief: "82% van onze aangesloten installateurs geeft aan dat ze ervaring hebben met het plaatsen van warmtepompen. Hiervan is iets meer dan 1 op de 3 daar nog maar recent mee gestart (de voorbije 3 jaar)."
"Van de installateurs die aangeven dat ze nog geen warmtepompen plaatsen, geeft bijna de helft aan dat ze een opleiding willen volgen om hiermee te starten. Daarnaast geven ook heel wat installateurs aan dat er ook bij hen wat onzekerheid heerst. Dat ligt in lijn met de twijfels van de eindklant."
NOOD AAN GOED INFORMEREN
Uit de bevraging blijkt dat er duidelijk nood is aan begeleiding en informeren. "In Vlaanderen wordt er meer geïnvesteerd in energiehuizen en energiecoaches", zegt De Smet.
"Het wordt een kwestie van ook die begeleiders goed op te leiden en ook tijdig te evalueren om te zien waar er nog dient bijgestuurd te worden. Want er zijn heel wat mensen die nog niet weten dat hun woning effectief warmtepompklaar is en dat men richting het einde van de levenstermijn van de ketel een installateur kan vragen om een warmtepomp te installeren."
Blik op de toekomst
Zowel de huiseigenaren als de sector zijn optimistisch over de toekomst van hernieuwbare energie. Zes op de tien Belgen geloven dat de overgang naar hernieuwbare energie zal versnellen.
52% van de Belgen denkt dat we in de toekomst energie thuis zullen stockeren en 57% denkt dat nieuwe technologieën zoals de warmtepomp ervoor zullen zorgen dat vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd kunnen worden.