"We spreken vandaag niet meer van ketels"
TEN HUIZE VAN GOSSEYE
Het Ronsese installatiebedrijf Gosseye richt zich op industriële projecten. Ook daar is de warmtepomp alomtegenwoordig, zelfs in die mate dat verwarmingsketels er voltooid verleden tijd zijn. Een gesprek met zaakvoerder Patrick Gosseye, die een duidelijke visie heeft voor zijn bedrijf.
VAN technicus TOT ZAAKVOERDER
"Mijn grootvader, Sylvain Gosseye, richtte het bedrijf op in 1946, net na de oorlog", zegt Patrick. "Hij handelde in kolen en mazout. Toen waren dat natuurlijk dé brandstoffen bij uitstek waarmee mensen zich verwarmden."
Vandaag zit Gosseye nog steeds op dezelfde locatie, maar de activiteiten en gebouwen zijn uiteraard wel wat veranderd. De opslagplaats voor kolen is intussen omgetoverd tot een modern kantoorgebouw.
OPKOMST VAN CENTRALE VERWARMING
"Mensen bleven natuurlijk niet verwarmen met kolen", zegt Patrick. "Toen mijn vader in 1968 bij het bedrijf kwam werken na zijn ingenieursstudies, begonnen steeds meer mensen om centrale verwarming te vragen."
"In het begin was dat met een kachel, een warmtewisselaar en een paar radiatoren, maar al snel begonnen de eerste verwarmingsketels op de markt te komen. In 1971 heeft mijn vader zijn eerste cv-installatie geplaatst."
Onder impuls van Patricks vader groeide het bedrijf uit tot een vaste waarde in de verwarmings- en sanitairwereld. Toen Patrick in het bedrijf stapte in 1990, werd de focus uitgebreid naar klimaattechnieken.
"Ik had daar studies voor gevolgd", zegt hij. "Mijn grote droom was om bij een studiebureau te gaan werken in Brussel, maar mijn vader zei: ik heb je hier nodig."
TECHNISCHE DIENST
"Ik ben eerst 7 jaar als technicus aan de slag geweest. Een heel leuke job, vond ik dat, omdat klanten altijd zeer dankbaar zijn als je hun probleem kan oplossen. Gaandeweg heb ik dan een complete technische dienst gecreëerd, die bestond uit drie fulltime technici, vakkundig aangestuurd door een technical services manager."
Met een uitgebouwde technische dienst begon het bij Patrick te knagen om toch nog iets aan te vangen met zijn ‘studiebureaudroom’.
"We installeerden wel mooie installaties, maar we hadden nog geen studiedienst om de nodige berekeningen te maken. Dus ik dacht: aangezien ik toch altijd al bij een studiebureau wou werken, waarom zou ik het niet hier doen?"
STUDIEDIENST
Ook de studiedienst werd allengs uitgebreid. Vandaag zijn er drie ingenieurs aan de slag bij Gosseye om de nodige offertes, planningen en berekeningen te maken.
"Eens die dienst was uitgebouwd, dacht ik: ik heb nu een mooie studiedienst, maar ik moet nu ook al die extra werven opvolgen. Dus dan ben ik een paar jaar als werfleider aan de slag gegaan."
"In 2005 heb ik de zaak gekocht van mijn vader, broer en zus. Sindsdien ben ik, na mijn uitgebreid parcours, zaakvoerder. Vandaag hebben we een heel mooi familiebedrijf waar iedereen zijn plaats in heeft. Er is niet echt een hiërarchie: ik heb iedereen nodig en iedereen heeft mij nodig", lacht Patrick.
"Er is niet echt een hiërarchie in ons bedrijf: ik heb iedereen nodig en iedereen heeft mij nodig"
STRUCTUUR
"Ik heb drie administratieve medewerkers die ervoor zorgen dat de administratie, boekhouding, hr ... steevast op orde zijn. Dat is cruciaal om het bedrijf te doen draaien."
"Daarnaast is er de studiedienst en de naverkoopdienst, wat mij betreft dé sterke punten van Gosseye. We proberen onze klanten eigenlijk te ondersteunen bij hun droom – want bouwen is een droom – tot de realisatie van die droom. En daarna stopt het niet, want de installatie moet nog decennialang worden onderhouden. Mettertijd worden klanten dus ook vrienden."
"Daarnaast hebben we natuurlijk onze monteurs met elk hun eigen specialiteit: sanitair, ventilatie, verwarming, airco ..."
INDUSTRIËLE PROJECTEN
Anno 2022 spitst Gosseye zich toe op industriële projecten. "Mijn eerste grote project was een bioscoop in Doornik met tien zalen voorzien van de nodige klimatisatie. Zo zijn we geëvolueerd van puur verwarming en sanitair naar klimaattechnieken in de breedste zin van het woord: warmtepompen, energierecuperatie, ventilatie …"
"We gaan echt op zoek naar installaties die beantwoorden aan de eisen van vandaag én die van morgen. Daarvoor heb ik al die ingenieurs nodig in mijn bedrijf."
"Zij blijven zich ook voortdurend bijscholen. Het is een uitdaging om mee te blijven met alle nieuwe technieken, maar ook een plezier. Elke dag is anders, je moet telkens opnieuw nadenken. Ik vind dat we een heel mooie job hebben."
"Ik vind dat we een heel mooie job hebben. Elke dag is anders, je moet telkens opnieuw nadenken"
"Vroeger was het vanzelfsprekend om een ketel te installeren als er ergens verwarming nodig was. Nu spreken we zelfs niet meer van ketels. Warmtepompen zijn de standaard geworden, zelfs in bedrijven die grote vermogens vragen. Ook warmterecuperatie in de procesindustrie is iets waar we meer en meer vragen over krijgen."
"Mensen zijn zich natuurlijk bewuster dan ooit van het feit dat we duurzame keuzes moeten maken. Ze zijn klaar om te investeren in nieuwe technieken en ze geloven er ook in."
PERSONEEL
Ook bij Gosseye is het arbeidstekort geen onbekend onderwerp, getuige het grote bord met het opschrift 'monteurs gezocht' aan de ingang van het gebouw.
"We proberen onze mensen zo lang mogelijk hier te houden", zegt Patrick. "Ik heb mensen bij mij die hier al meer dan 30 jaar werken. Maar het bedrijf is natuurlijk ook gegroeid, dus ik heb moeten zoeken naar nieuwe krachten."
Lang dacht Patrick dat de locatie van zijn bedrijf er voor iets tussen zat.
"We zitten op een taalgrens. Ik was ervan overtuigd dat mensen aan beide kanten van de grens wel genoeg werk vonden in hun eigen regio. Maar nu is het wel duidelijk dat er een tekort aan arbeidskrachten is in de hele maatschappij."
Voor Gosseye ligt de oplossing in samenwerken. "Ik heb het geluk dat ik heel veel vrienden heb in deze sector", zegt hij. "Ik zeg altijd dat ik geen concurrenten heb, alleen confraters. Als zij eens wat minder werk hebben, kan ik hun personeel in onderaanneming inschakelen voor mijn bedrijf. Zo helpen we elkaar verder."
EVOLUTIES
Gedurende zijn 32 jaar in de installatiewereld heeft Patrick de sector flink zien veranderen.
"De grootste evolutie in de bouwwereld is voor mij de verbeterde isolatie van industriële gebouwen. Vroeger moesten we daardoor veel meer verwarmen dan koelen, vandaag is het omgekeerd. Ook ventilatie is enorm geëvolueerd, van luchtafzuiging in de toiletten tot gigantische luchtgroepen."
TOEKOMST
En wat brengt de toekomst?
"Voor woningen zie ik wel nog potentieel in schaalvergroting als het om verwarmen en koelen gaat, bijvoorbeeld met warmtenetten. Eén grote, centrale ketel die goed onderhouden wordt zal altijd beter zijn voor het milieu dan in elke woning een kleine ketel."
"In de industrie zullen warmtepompen de standaard blijven. Ik geloof sterk in water-watersystemen, met grondboringen die zowel voor de funderingen als voor geothermie en betonkernactivering gebruikt kunnen worden. Aangezien de koellast zo groot wordt zullen we sowieso richting passieve koelsystemen moeten evolueren om de energiekosten binnen de perken te houden."