ad
Elektrische installatiesPremium

"IK KAN DEZE SECTOR ALLEEN MAAR AANRADEN"

jones
Zaakvoerders Joost Van Hecke (links) en Cynthia Jones (rechts) en oprichters Karin Pawlowski en Mike Jones

Dat de geschiedenis van het Lokerse installatiebedrijf Jones-Van Hecke leest als een klassiek ondernemersverhaal betekent allerminst dat ook hun visie klassiek is. Zaakvoerder Joost Van Hecke heeft duidelijke plannen voor een koolstofneutrale toekomst en brengt die ook in de praktijk. "Ik ben ervan overtuigd dat er meer mogelijk is dan we vaak denken."

GESCHIEDENIS

"Mijn schoonouders, Mike Jones en Karin Pawlowski, hebben het bedrijf opgericht in 1989", zegt Joost. "Mijn schoonvader was op dat moment al een tijd aan de slag bij een ander installatiebedrijf en deed daarnaast ook regelmatig werkjes in bijberoep. Dat werden er op een gegeven moment te veel, waardoor hij besloot om volledig zelfstandig te worden."

In de beginjaren werkte Mike het gros van de tijd alleen en ging er af en toe iemand mee om een handje te helpen. "Hij bleef bewust klein, omdat hij daar het beste gevoel bij had", zegt Joost. 

"Terwijl sanitair en dakwerken vroeger een logische combinatie was, schuift de installatiesector nu veel meer op richting de wereld van de elektriciteit"

GESTAGE GROEI

"Toen ik met mijn vrouw trouwde, had ik een totaal andere job: ik was aan de slag op een marketingafdeling. Toch was ik al van kinds af aan gefascineerd door de bouwwereld en door technische uitdagingen. In het weekend ging ik daarom vaak mee op pad met mijn schoonvader. Dat vond ik erg leuk, dus vroeg ik na een tijdje aan mijn schoonouders of ze het zagen zitten dat ik mee in de zaak zou stappen als ik nog een opleiding volgde. Mijn schoonvader had aanvankelijk wat schrik dat er niet genoeg werk zou zijn, maar al snel bleek dat dat nooit een probleem zou vormen."

Met de intrede van Joost begon het installatiebedrijf Jones-Van Hecke gestaag te groeien. "Toen ik erbij kwam was er al één vaste medewerker aan de slag, en snel daarna werd er steeds meer personeel aangeworven."

Vandaag telt het familiebedrijf zestien medewerkers, inclusief de zaakvoerders. Twaalf daarvan zijn voortdurend op de baan, de andere staan in voor de administratieve ondersteuning op het bureau in Lokeren. Het bedrijf biedt zijn klanten allerlei oplossingen aan voor sanitair, badkamer, verwarming en airco.

jones bedrijf lokeren
Vandaag telt het familiebedrijf zestien medewerkers, inclusief de zaakvoerders

ELEKTRIFICATIE

"Mijn schoonvader hield zich vroeger vooral bezig met sanitair en dakwerken. Dat laatste hebben we nog een tijdje gedaan, maar die werelden groeiden zodanig hard uit elkaar dat het niet meer te combineren viel. Terwijl sanitair en dakwerken vroeger een logische combinatie was, schuift de installatiesector nu veel meer op richting de wereld van de elektriciteit."

Jones-Van Hecke probeert dan ook goed te anticiperen op die evolutie. "Zo'n zeven jaar geleden heb ik een opleiding tot koeltechnicus gevolgd, omdat ik toen al het gevoel had dat daar toekomst in zat", zegt Joost. "Vandaag zijn warmtepompen nagenoeg standaard in nieuwbouwprojecten. Maar ook de evolutie richting intelligente sturing zorgt ervoor dat we steeds dichter bij de elektriciteitswereld komen te zitten."

"Mijn gevoel is dat we als installateur steeds meer geconfronteerd zullen worden met informatica"

DIGITALISERING

De groeiende vraag naar intelligente sturingen hangt nauw samen met de digitalisering van de sector. "Digitalisering is natuurlijk een maatschappijbrede evolutie, dus het is logisch dat onze sector daarin geen uitzondering is. Mijn gevoel is dat we als installateur steeds meer geconfronteerd zullen worden met informatica. Dat zie je nu al voor een stuk, maar er zal steeds meer software bijkomen om installaties aan te sturen en te monitoren."

De grote uitdaging zit vandaag in het feit dat elke fabrikant zijn eigen software ontwikkelt, zegt Joost. "Als installateur en als eindklant zit je soms met vier verschillende apps op je telefoon omdat al die softwareprogramma's niet met elkaar kunnen 'praten'. Ik ben ervan overtuigd dat de volgende generatie daar geen genoegen meer mee zal nemen. Eén app om alles te bedienen, zal onontbeerlijk worden. Maar daar staan we momenteel helaas nog ver van af."

Hoe dan ook: het installatiebedrijf van de toekomst bereidt zich maar beter voor op die evoluties. "Daar zullen sowieso ook verschillende profielen voor nodig zijn, onder wie bijvoorbeeld informatici. Maar ik wil daarmee niet zeggen dat al die kennis bij één bedrijf moet zitten: je kan ook met partnerschappen werken. Samenwerking zal in elk geval een must worden in onze sector."

jones installatie
"We proberen in elke situatie het correcte advies te geven. Als een warmtepomp geen zin heeft, zeggen we dat ook eerlijk"

ENERGIETRANSITIE

De installatiesector stevent immers af op grote uitdagingen. Tegen 2050 moeten fossiele brandstoffen tot het verleden behoren. Vandaag gaan de energieprijzen door het dak. Geluk bij een ongeluk: klanten worden steeds bewuster van hun energiegebruik.

"We krijgen heel wat aanvragen van mensen die hun verwarmingsinstallatie willen herbekijken", zegt Joost. "Daarbij proberen we wel altijd correct advies te geven. In sommige situaties is een warmtepomp echt geen goede oplossing, en dan zeggen we dat ook eerlijk tegen de klant." 

"Ik merk wel dat mensen er op verschillende manieren naar kijken. Ik heb klanten die er resoluut voor kiezen om gas te bannen uit hun woning, ongeacht de grootte van de investering of de rendabiliteit. Anderen stellen het financiële aspect voorop en kiezen ervoor om hun bestaande ketel voorlopig nog te behouden, tot ze ruimte hebben om hun woning te renoveren. Dat zijn twee totaal verschillende invalshoeken waar we rekening mee moeten houden."

"Dé manier om de energietransitie nog te versnellen is elektriciteit goedkoper maken en gas duurder"

RENOVATIEGRAAD

Een van de uitdagingen richting 2050 is dat het flink verouderde woningbestand in België grondig gerenoveerd moet worden om koolstofneutraal te worden. Volgens sommigen is dat een schier onmogelijke opdracht, maar Joost ziet het rooskleuriger in.

"De renovatiegraad moet zeker nog opgekrikt worden. Toch ben ik ervan overtuigd dat er meer mogelijk is dan we denken. Als je de snelheid ziet waarmee we het wagenpark in ons land momenteel aan het elektrificeren zijn, dan kan ik alleen maar concluderen dat het ook in onze sector plots snel kan gaan. Ik besef ook wel dat een auto vervangen eenvoudiger is dan een energetische renovatie uitvoeren, maar toch moet het ons hoopvol stemmen. De stijgende energieprijzen zorgen ervoor dat de energietransitie in een stroomversnelling komt."

jones
"Als je de snelheid ziet waarmee we het wagenpark in ons land momenteel aan het elektrificeren zijn, dan kan ik alleen maar concluderen dat het ook in onze sector plots snel kan gaan"

OVERHEID

En zo wordt de energietransitie momenteel vooral 'aangestuurd' vanuit de markt. "De overheid zorgt wel voor extra stimulans door allerlei premies aan te bieden", zegt Joost. "Maar dé manier om de energietransitie nog te versnellen is elektriciteit goedkoper maken en gas duurder. Dat is natuurlijk makkelijk gezegd, want zoiets heeft een gigantische maatschappelijke impact. Wie vandaag de capaciteit heeft om de nodige energetische investeringen te doen, zal dan nog meer bevoordeeld worden, terwijl mensen die die investering niet kunnen doen nog meer benadeeld worden. De overheid zal daar ergens een gulden middenweg in moeten vinden."

Als je logisch nadacht over de terugdraaiende teller, dan wist je dat die geen lang leven beschoren was

En net daar schort het probleem volgens Joost. "Er zit geen duidelijke lijn in wat de overheid beslist. Dat stelt ons voor een grote uitdaging, want wij moeten onze klanten correct kunnen adviseren. Als dat advies constant achterhaald is, is dat nogal moeilijk. Vandaar dat ik zelf altijd logisch en op lange termijn probeer na te denken. Neem bijvoorbeeld de terugdraaiende teller: als je daar logisch over nadacht, wist je dat die geen lang leven beschoren was. Hetzelfde met groenestroomcertificaten voor pv-panelen."

"'Geen fossiele brandstoffen meer tegen 2050' vind ik een logisch verhaal. Als je je daarop richt, kan je wel nadenken over wat we kunnen doen om die doelstellingen te halen. Het beleid wordt spijtig genoeg nog al te vaak gevoerd binnen een legislatuur van vier jaar en noodzakelijke langetermijnbeslissingen worden al te vaak vooruitgeschoven naar de volgende legislatuur."

jones

OPLEIDING MOET BIJGESCHOOLD WORDEN

"De energietransitie heeft op ons bedrijf een serieuze impact, dus moeten we daar slim op inspelen. Dat betekent dat ook onze mensen bijgeschoold moeten worden zodat ze de evoluties kunnen blijven volgen, en dat is niet voor iedereen weggelegd. Ik denk ook dat daar in de bestaande opleidingen eens goed naar gekeken zal moeten worden. Vandaag is de techniek immers veel complexer dan pakweg tien jaar geleden en de huidige opleidingen bieden daar niet altijd een volledig antwoord op."

"Je kan en moet wel veel dingen 'on the job' leren, maar je hebt wel een bepaalde basiskennis nodig. Je kan die kennis opdoen door een opleiding in avondschool, zoals ik zelf ook deed. Maar dat betekent dat je een paar jaar lang meerdere avonden per week moet spenderen aan die opleiding – wat natuurlijk een grote inspanning is."

"Ik wou dat voor mezelf doen, zodat ik als zelfstandige kon werken. Maar zal iedereen bereid zijn om die inspanning te leveren? Ik kan alleen maar zeggen dat we een heel mooie en interessante sector hebben waar enorm veel toekomst in zit. Ik kan het iedereen aanraden!"

joost
"Ik kan alleen maar zeggen dat we een heel mooie en interessante sector hebben waar enorm veel toekomst in zit"
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Florus Tack
ad

Ontdek vorige edities