Terugstuwbeveiliging voorkomt schade
en andere ongemakken in de woning
De beelden van de overstromingen in Wallonië vorige zomer staan nog op ieders netvlies gebrand. Wateroverlast hoeft echter niet altijd zo spectaculair te zijn om flink wat ongemak mee te brengen. Heel wat woningen lopen schade op door terugstuw, het fenomeen waarbij afvalwater vanuit de riolering opnieuw naar boven komt wanneer de riolering het debiet niet meer kan slikken. Mogelijke gevolgen zijn het onderlopen van de kelder, heel wat kuiswerk, gebakkelei met de verzekeringsmaatschappij ... De oplossing is nochtans eenvoudig: een terugstuwbeveiliging.
Infrastructureel probleem
De oorzaak van terugstuw is een te beperkte capaciteit van de riolering en is dus zuiver infrastructureel van aard. Tijdens periodes van hevige regenval kan de riolering het grote debiet aan af te voeren afvalwater mogelijk niet meer aan. Als er dan geen terugstuwklep voorzien is, zal dat afvalwater via de rioleringsbuizen opnieuw richting de gebouwen stromen.
Infiltratie en opvang regenwater onvoldoende
Niet zelden sluit men een volledig nieuwe wijk aan op een bestaande riolering die bij de aanleg al relatief krap gedimensioneerd was ten aanzien van de bestaande wijk. Infiltratie en opvang van regenwater zijn als buffers dan slechts druppels op een hete plaat wanneer er zich een ware zondvloed voordoet. Regenputten zullen immers snel vollopen en tijdens hevige regen kan het water onvoldoende snel infiltreren in de grond. Zeker na een periode van intense droogte is de bovengrondlaag in vele gevallen zodanig verhard dat het regenwater er niet in kan doordringen.
In de Antwerpse wijk Zurenborg kregen diverse woningen in de Waterloostraat regelmatig te kampen met terugstuw vanuit de straatriolering, waardoor er bij zware regenval telkens opnieuw afvalwater in de kelders kwam te staan. Op 16 augustus 2020 zette een tropische storm de ganse wijk blank. De oorzaak was een onvoldoende capaciteit van de riolering en een te verharde ondergrond.
Voor een oplossing schakelde men De Rioolkrak in. Zaakvoerder David Devaux herinnert het zich nog alsof het gisteren was: “Ik ging langs in de bewuste straat voor één welbepaald schadegeval, maar wat later die dag waren de bestellingen daar niet meer op twee handen te tellen. Normaliter gaat men ervan uit dat terugstuw een tiental minuten duurt, maar in de praktijk is dat in bepaalde gevallen twee uur of langer. Je kan je voorstellen dat wanneer er gedurende twee uur lang volop water je huis binnenstroomt, de schade niet te overzien is."
“Een terugstuwmoment kan in bepaalde gevallen verschillende uren duren en veroorzaakt daarbij heel wat schade”
Grote verschillen in tussenkomst verzekeraars
Belangrijk bij schadegevallen door terugstuw is de mate waarin de verzekering tussenkomt in de geleden schade. “Doorheen de jaren hebben we al gemerkt dat er onnoemelijk grote verschillen zijn tussen diverse maatschappijen. De ene doet altijd moeilijk en neemt bijna niks op in de polis, de andere is veel meegaander en plaatst zich effectief in de plaats van de klant die schade heeft geleden. Wij doen gemiddeld een drietal expertises per week, waardoor we de verschillende experts al goed beginnen te kennen. Omgekeerd weten zij ook van ons dat we in vele gevallen het probleem meteen benoemen zodat ze een heldere expertise kunnen maken. Daarom begeleiden we onze klanten ook actief bij het indienen van hun verzekeringsdossier.”
Terugstuwbeveiliging
Beter voorkomen dan genezen, dus. De oplossing bestaat in een terugstuwklep, die verhindert dat water uit het riool kan terugstuwen. Een woning beveiligen tegen terugstuw kan door een gebouw volledig te ontkoppelen en er een pompsysteem te installeren om het afvalwater weg te pompen via een persleiding met een terugslagklep. Een nadeel van die methode is dat de pomp bij elk mogelijk waterverbruik moet pompen en dus heel wat uren draait.
Hybridesysteem
"De Rioolkrak gebruikt standaard de Pumpfix F van Kessel AG. Die biedt een duurzame bescherming tegen terugstuw. Dit toestel zorgt door middel van een ingebouwde pomp voor een gegarandeerde afvoer van afvalwater tijdens eventuele terugstuw. Dat is een belangrijke en unieke eigenschap.” De Pumpfix F is een hybridesysteem. In normale omstandigheden wordt het afvalwater via de zwaartekracht afgevoerd. Enkel bij een eventuele terugstuw sluit de terugslagklep en treedt de pomp in werking. Dat zorgt ervoor dat er veel minder draaiuren zijn, zodat de installatie zuiniger is, minder aan slijtage onderhevig is en een langere levensduur heeft.
Zelfdiagnose
De Pumpfix F heeft bovendien een zelfdiagnosefunctie. De pomp schakelt zichzelf elke 28 dagen in, en sensoren controleren of het toestel nog goed werkt. Bij een eventuele gebrekkige werking krijgt de gebruiker of installateur een alarm via sms. Een en ander kan ook gekoppeld worden aan een gebouwbeheersysteem.
OVER DE RIOOLKRAK
De Rioolkrak werd opgericht in 2006 door David Devaux. “Na mijn schooltijd ging ik eerst aan de slag voor enkele aannemers, gespecialiseerd in riolerings- en dakwerken. Geleidelijk aan specialiseerde ik mij in rieten daken, tot het moment waarop die markt volledig instortte. Vervolgens begon ik twee cafés. Daar kreeg ik een probleem met de rioleringen. Ik belde mijn vroegere baas en zo ontstond het idee om zelf een bedrijf op te richten gespecialiseerd in ontstoppingen, camera-inspectie, geurdetectie, rioleringswerken en hergebruik van regenwater. Het idee voor De Rioolkrak is dus eigenlijk aan de toog ontstaan", lacht de zaakvoerder. "Momenteel stellen we een twintigtal medewerkers tewerk. We mikken vooral op particulieren verspreid over heel Vlaanderen.”
Verwacht overigens geen gewoon visitekaartje van David Devaux. In plaats daarvan krijg je een handmatige ontstopper met hun coördinaten op en met de boodschap hen even een belletje te geven als het met de ontstopper alleen niet zou lukken. “Bij de oprichting van het chapter van Business Network International (BNI) in Zoersel kregen alle aanwezigen zo’n ontstopper. Ik kan je verzekeren dat daarover nog altijd gepraat wordt."
OVER KESSEL AG
De Rioolkrak is servicepartner voor producten van Kessel AG, een Duits familiebedrijf gespecialiseerd in waterafvoertechnieken met in het gamma onder meer terugstuwbeveiligingen, hybride opvoerinstallaties, pomp-, afvoer- en afscheidertechnieken en maatwerkoplossingen. De productie-eenheid bevindt zich in het Duitse Lenting, bij Ingolstadt. Over heel Europa zijn verdeelpunten te vinden. In België levert Kessel aan diverse groothandelaars. Begin jaren 70 was Bernhard Kessel de eerste om een terugslagklep te produceren. Tot op heden is de Duitse producent een van de weinige Europese die nog alle activiteiten in eigen beheer ontwikkelt, tot en met de productie van de diverse mallen. Een gevolg is bijvoorbeeld dat wisselstukken voor toestellen uit 1972 vandaag nog steeds uit stock leverbaar zijn.