"investeren in innovatie om onze toekomst te verzekeren"
Age of Disruption
We leven in een tijd vol verandering – de zogenaamde "Age of Disruption". De omstandigheden van de afgelopen tijd worden vaak als "crisis" beschouwd en het is nog maar het begin. 2020 was het jaar van de pandemie, 2021 zou het jaar van het herstel worden. Wij waren klaar met corona, maar corona was nog niet klaar met ons. Het tekort aan grondstoffen en de lange levertermijnen zetten zich door. Extreme weersomstandigheden zoals overstromingen teisterden heel Europa. De aardgasprijs verdubbelde op korte tijd en het EU ETS ging van 30 naar 90 euro/ton CO2 en zelfs meer. 2022 kondigde zich aan als een nieuw jaar met nieuwe kansen, maar bracht vooral de oorlog in Oekraïne en recordhoge inflatiecijfers. Intussen zijn we al ruim halfweg het jaar en niemand weet of er stabiliteit in zicht is en hoelang die stand zou houden. Een andere aanpak dringt zich op: het omarmen van de onzekerheid. Maar hoe kunnen we klaar staan voor iets als we niet weten wat het is? Door brede innovatie!
"Nieuwe tijden vragen een nieuwe aanpak van ingenieurs ten opzichte van innovatie"
Investeren in innovatie
Investeren in innovatie is bouwen aan en verzekeren van onze toekomst. COVID-19 gaf ons het beste voorbeeld. De razendsnelle ontwikkeling en uitrol van de coronavaccins was slechts het topje van de ijsberg. Moderna en Pfizer waren de allereerste mRNA-vaccins voor mensen en waren binnen 12 maanden beschikbaar. Ze konden zo snel reageren omdat ze gebruik konden maken van een halve eeuw aan R&D in mRNA en verschillende types van het coronavirus. Zo konden bestaande vaccinprototypes (voor SARS, MERS, enz.) worden gebruikt als basis voor het COVID-19-vaccin.
Ook na corona staan we nog steeds voor de grote uitdaging van klimaatverandering, een andere belangrijke bron van onzekerheid. We kunnen blijven vervuilen zoals de afgelopen jaren, maar is dat ethisch nog wel te verantwoorden? Waar ligt dan precies de grens en welke waarden en normen hanteren we op dit vlak? Onafhankelijk van wat wij doen of wat wij willen zal de toekomst er anders uitzien. Als we net zoveel willen blijven uitstoten, komen we in een wereld van extreme weersomstandigheden terecht met alle gevolgen van dien en zullen we iets moeten doen om deze gevolgen te beperken (Climate Adaptation). Willen we echter onze uitstoot verminderen, zullen we dringend actie moeten ondernemen om dit voor elkaar te krijgen (Climate Mitigation). Voor elk van deze scenario's zijn er nieuwe oplossingen nodig voor de toekomst, wat betekent dat we vandaag meer innovatie nodig hebben.
nieuwe aanpak vereist
Wie moet nu de innovatie creëren? Ingenieurs natuurlijk! De sleutel ligt evenwel niet in het potentieel. Afrika heeft bijvoorbeeld ruim voldoende potentieel aan zonne-energie om de hele wereld van stroom te voorzien, maar niet de hele wereld is voorzien van hernieuwbare energie: 50% van Sub-Saharisch Afrika heeft niet eens toegang tot elektriciteit. Wel ligt de sleutel in het omzetten van potentieel naar tastbare producten – en dat is precies wat wij doen als ingenieurs.
Nieuwe tijden vragen een nieuwe aanpak van ingenieurs ten opzichte van innovatie:
- Grootschalige samenwerkingen i.p.v. competitie
- Extra stimulansen voor onderzoeksinstituten en startups/kleine bedrijven i.p.v. grote bedrijven
- Waarderen van kennis (kenniseconomie) i.p.v. producten
In NPT Procestechnologie tonen we u graag voorbeelden van deze principes in de praktijk.
Thaddeus Anim-Somuah is werkzaam binnen de Bio-economie en Energietransitie in zijn rollen als engineering manager Projects bij Cargill (Croda Performance Technologies is per 1 juli 2022 overgenomen) en als future energy leader bij World Energy Council