ad
Onderwijs & opleidingPremium

Talent gezocht voor uitdagingen procesindustrie

duaal
Ingenieur Steven Rusch (rechts) was het afgelopen jaar als duaal lesgever aan de slag bij chemische operatoren in spe (foto © essenscia)

 

In de chemische industrie, en de ruimere procesindustrie in het algemeen, staan we voor enkele grote maatschappelijke uitdagingen die de inzet van talentvolle medewerkers vereisen. Want net de procesindustrie kan belangrijke antwoorden bieden op de ultieme opdracht: het duurzame voortbestaan van onze planeet in combinatie met een verdere groei van de wereldwijde welvaart. In dat kader kan niemand om de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties richting 2030 (sdgs.un.org/goals) heen. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat Belgische of Nederlandse bedrijven die beloftevolle talenten aan boord willen halen dit waardencharter (of een belangrijk deel ervan) niet ter harte nemen.

"Wat circulair gebruik van grondstoffen betreft, halen we wereldwijd een score van 8,6%"

Diverse denktanks zoals PACE – het platform voor het versnellen van de circulaire economie, dat in 2018 werd opgericht vanuit het World Economic Forum (pacecircular.org/global-goal) – hebben geleid tot een veelvoud aan initiatieven in de chemische industrie: duurzame kunststoffen, het valoriseren van afvalstromen, de ontwikkeling van innovatieve materialen en tal van initiatieven om de energietransitie te versnellen. Wat circulair gebruik van grondstoffen betreft, halen we wereldwijd een score van 8,6%. Minder dan 10% van de grondstoffen wordt dus op een of andere manier hergebruikt in de economie. De doelstelling is om dat cijfer minstens te verdubbelen in de komende 10 jaar en ook daarvoor is er veel talent en samenwerking nodig.

En wat kunnen we verwachten van de vierde industriële revolutie? In de maakindustrie zijn de verwachtingen op allerlei vlakken erg hooggespannen, zeker wat betreft het intelligent gebruik van data en IT-systemen. Maar waarom hadden we eigenlijk een coronacrisis nodig om een ongeziene impact te genereren op het vlak van duurzaamheid? Eindelijk pasten we de Google Glass-technologie toe om een factory acceptance test uit te voeren vanop afstand. Helaas hebben we dit pas (succesvol) geëxploreerd omdat we ertoe gedwongen werden door een gezondheidscrisis. Laat ons nu niet meer terugvallen en meer en beter belonen wat bijdraagt tot duurzaamheid en circulariteit.

 

Talent ontwikkelen

Om de grote uitdagingen in de procesindustrie aan te gaan, is er dus veel talent nodig. Opleidingscentra zoals ACTA, ViTalent en PlastiQ en incubatoren voor start-ups zoals BlueChem kunnen dit talent waardevol ontwikkelen met de focus op duurzaamheid en circulariteit.
Zelf heb ik bijna mijn eerste schooljaar als duaal lesgever achter de rug. Als ingenieur sta ik drie uur per week voor een klas van chemische operatoren in spe. Samen met andere leerkrachten wil ik op die manier een goede basis leggen voor hun instap in het professionele leven en hun verdere carrière.
Daarbij komen uiteraard basiskennis over veiligheid, meet- en regeltechnieken en scheidingsprocessen aan bod, maar ik begon mijn lessen steevast met inspirerende voorbeelden die duurzaamheid en circulariteit in de praktijk brengen en hen aldus tot nadenken aanzetten. Ik hoop hiermee mijn steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van waardevol talent.

portret
 (foto © essenscia)

 

 

 

 

Ing. Steven Rusch is senior principal process engineer bij Janssen Pharmaceutica

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door ing. Steven Rusch

Meer weten over

ad

Ontdek vorige edities