Dagbladhandel chez BD trotseert sterke concurrentie
Zoeken naar producten met marges
Het is nu 31 jaar geleden dat Benoît Delbrouck de dagbladhandel in Saint-Georges-sur-Meuse in de provincie Luik overnam. Tot dan toe hield hij nochtans een brasserie open. Een heel verschil van stiel dus, maar hij wilde zich in de detailhandel storten en aangezien hij familie in de regio had, nam hij het besluit om hun zaak over te nemen. Sindsdien is de dagbladhandel gegroeid van 70 naar 165 m2. Benoît werkt alleen, met soms hulp van een student, stagiair, werknemer ... of zijn zoon Thibault die van plan is om de zaak over te nemen.
Een traditionele dagbladhandel
Sinds jaar en dag verkoopt Benoît's dagbladhandel kranten, sigaretten en tabak, kantoorbenodigdheden en klein speelgoed. Het cliënteel bestaat voornamelijk uit vaste klanten en mensen uit de buurt. Ook de donderdagmarkt is een belangrijk moment voor de zaak, die sinds 10 jaar geleden moet concurreren met een commerciële zone in Saint-Georges, op enkele kilometers afstand, waar met name een Club en een Action gevestigd zijn. Deze concurrentie heeft als voordeel dat Benoît Delbrouck zich gedwongen ziet te diversifiëren en nieuwe niches te vinden.
"We mogen zeggen dat onze winkel de grootste keuze aan tijdschriften in de regio biedt"
Nieuwe klanten aantrekken
In deze winkel vertegenwoordigen pers, loterij en tabak elk 25% van de omzet. De resterende 25% bestaat uit pakjes en diverse producten zoals wenskaarten (5 wenskaartenmolens in voorraad, wat zorgt voor een goede rotatie met steeds seizoensgebonden wenskaarten en nieuwe producten), kantoorbenodigdheden, waaronder de Quattro Colori-reeks, boeken (kookboeken, kinderboeken, woordenboeken ...) en enkele gadgets zoals Woodwick-kaarsen, koude dranken, snacks, enz.
Voortdurende aanpassing
Om te overleven heeft de winkel zich voortdurend aan de volop veranderende markt moeten aanpassen en nieuwe niches moeten vinden. "Zo begonnen we dus pakjes te verwerken voor verschillende bedrijven. Het is veel werk voor helaas slechts kleine marges. Maar het levert ons inderdaad ook soms nieuwe klanten op. Zelfs al is het soms absurd om vast te stellen dat sommige mensen hier boeken laten bezorgen, terwijl de winkel een mooie keuze biedt en wij ook zelf die boeken zouden kunnen bestellen die de klanten graag willen maar die niet bij ons in de winkel liggen. Het is een beetje de omgekeerde wereld", lacht Benoît. De dagbladhandel verwerkt momenteel gemiddeld zo'n 150 pakjes per dag (inkomend en uitgaand). Dit vereist vrij veel opslagruimte en regelmatig werk.
120 m schapruimte aan kranten en tijdschriften
"We mogen zeggen dat onze winkel de grootste keuze aan tijdschriften in de regio biedt. Wij hebben 120 m schapruimte aan kranten en tijdschriften, weekbladen en gespecialiseerde uitgaven", zegt Benoît Delbrouck, die zich niettemin beklaagt over de tijdschriftenverkoop in supermarkten. "Het is net op de verkoop van tijdschriften dat wij de beste marges maken", verklaart hij nader.
Het komen en gaan van rokers
"Tijdens de covidperiode zagen we het tabakscliënteel terug doordat de grenzen gesloten waren, maar sinds alles weer bij normaal is, hebben onze klanten hun gewoontes hervat en gaan zij helaas naar Luxemburg om hun sigaretten te halen. Onze marges zijn dus niet alleen ontoereikend, maar de accijnzen ontmoedigen bovendien de meest gebeten rokers! We kunnen zelfs zeggen dat we door tabak geld verliezen, want als de accijnzen stijgen, dalen onze marges nog meer. En dan hebben we het nog niet over de Bancontact-betalingen die we nu voor elk bedrag, hoe klein ook, moeten aanvaarden."
Bancontact, een noodzakelijk kwaad
Sinds juli jongstleden zijn alle handelaren verplicht om alle betalingen met kredietkaarten te aanvaarden. "Het probleem is dat we een bepaald percentage afstaan op deze betalingen, en wij krijgen daarbij niet dezelfde voorwaarden als de grote winkels. Ik vind dat niet normaal", zegt Benoît, die er niettemin aan toevoegt: "Bancontact is essentieel en zelfs als het niet verplicht was, denk ik dat het deel uitmaakt van de business om dit soort betalingen te aanvaarden. We hebben niet echt een keuze."
"Tijdens de covidperiode zagen we het tabakscliëntieel terug doordat de grenzen gesloten waren"
Terugval schoolbenodigdheden
"Anderzijds stellen we vast dat de evolutie van de door de scholen opgestelde lijsten van schoolbenodigdheden de evolutie van onze handel op dit gebied niet in de hand werkt", vertelt Benoît Delbrouck. "De markt is sterk veranderd en er woedt in alle sectoren hevige concurrentie." Het gevolg: de dagbladhandel van Benoît biedt nog steeds schoolproducten aan, maar in kleinere hoeveelheden dan vroeger. Het gaat meer om producten om uit de brand te raken dan om een volledig en goed geconstrueerd assortiment.
Van goud kopen tot een bankrekening openen
Een nieuwigheid die een ander cliënteel aantrekt, is het feit dat de Gold Trading Company Martin om de drie à vier maanden een goud-, platina- en zilveropkoopdienst aanbiedt. Een bedrijvigheid die de interesse wekt van sommige mensen die zo het assortiment van de winkel kunnen ontdekken. Sinds kort beschikt de zaak van Benoît ook over een Nickel-terminal waarmee eender wie een rekening kan openen en in 5 minuten tijd 1 kaart en 1 IBAN kan verkrijgen volgens de advertentie. Nu de bankkantoren verdwijnen, valt een deel van het werk dus aan de dagbladhandels te beurt ... Een nieuwe kans die ook Benoît Delbrouck nu biedt.
Kansspelen
Ten slotte zijn er ook nog de kansspelen (zoals Ladbrokes-sportweddenschappen). Na lang wachten heeft de federale overheid eindelijk een koninklijk besluit goedgekeurd om de dagbladhandel te definiëren. De tekst moest het mogelijk maken om definitief komaf te maken met frauduleuze inrichtingen die de naam gebruikten om sportweddenschappen te verkopen. Voortaan moet elke dagbladhandel ten minste 200 verschillende perstitels aanbieden en een jaaromzet van 25.000 euro halen om als dusdanig te worden erkend. Er zij aan herinnerd dat de dagbladhandelaren gedurende verscheidene maanden van deze vitale bron van inkomsten verstoken zijn gebleven. "Deze onproductieve periode heeft ons ook zeer benadeeld", vertelt Benoît, "en nu moeten de gewoontes zich weer herstellen."
Sociale netwerken
Afgelopen december organiseerde Benoît een wedstrijd op Facebook waarmee speeletuis te winnen vielen. Meer dan 2.000 mensen hebben deelgenomen of de pagina leuk gevonden en gedeeld. De onderneming wordt in de toekomst wellicht herhaald, gezien het succes. "Ik zou er echt meer tijd aan willen besteden", vertelt Benoît, "maar administratieve taken krijgen vaak voorrang omdat die ook eerst gedaan moeten worden."
De toekomst van de zaak
Benoît heeft verschillende plannen voor zijn winkel. Hij beoogt met name de opening van een afdeling voor sigaren. Een product dat het voordeel heeft een nieuw cliënteel aan te trekken en dat bovendien mooie marges biedt. Met de hulp van Lotto zal ook de buitenkant van de winkel een make-over krijgen, en de binnenkant een herinrichting. Het vooruitzicht dat zijn zoon de winkel overneemt, is uiteraard een belangrijke drijfveer voor dit soort investering en initiatief. Een positieve toets voor de toekomst van deze zaak die beslist in optimistischere vooruitzichten wil geloven.