Voorwoord
De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) publiceerde dit voorjaar een uitgebreid rapport over de economische conjunctuur van de papier-, grafische en uitgeverijsector. Geen lectuur om vrolijk van te worden. Al blijkt het jaar 2024, een dubbel verkiezingsjaar met federale en lokale verkiezingen, voor een (tijdelijke) boost te hebben gezorgd. De bezettingsgraad van de productiecapaciteit van onze sector steeg eind vorig jaar naar 81,7 procent. Dat is een procentpunt meer dan het langetermijngemiddelde. Op zich is dat goed nieuws, maar één zwaluw maakt de lente niet.
Dit jaar dient zich alweer uitdagend aan en de onvoorspelbare handelsoorlog van de Amerikaanse president doet daar geen goed aan. Zonder een economische heropleving en structurele herpositionering blijft de grafische sector kwetsbaar. Dat zien we ook in de tewerkstellingscijfers in het CRB-rapport. De sector verliest in de eerste helft van 2024 zo’n 251 arbeidsplaatsen ten opzichte van eind 2023, ook al een verliesjaar.
Nochtans heeft de grafische sector potentieel, dat is duidelijk. Maar het moet beter ontgonnen worden. Ik zie een viertal werven voor nu en de nabije toekomst. (1) In een oververzadigde digitale wereld wordt analoog opnieuw waardevol – als het maar creatief, opvallend en betekenisvol is. Print moet weer zijn plaats verdienen tussen de andere media door in te zetten op toegevoegde waarde, luxe en originaliteit. (2) We moeten meer doen met artificiële intelligentie (AI), speciale afwerkingen, interactief drukwerk, gepersonaliseerde printproducten. Bedrijven die inzetten op technologie, duurzaamheid en maatwerk, kunnen zich onderscheiden in een dalende markt.
(3) De sector heeft duidelijk belang bij gezamenlijke campagnes om de waarde van print permanent onder de aandacht te brengen. Denk aan 'De Indrukmakers' – een mooi voorbeeld van hoe collectieve branding het verschil kan maken. Meer van dat. En (4) gebruik duurzaamheid als commerciële hefboom. Het was ook de boodschap van ondernemer Wouter Torfs op het tweede Duurzaamheidscongres van Febelgra vorige maand. Drukkerijen doen inspanningen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Maak uw inspanningen meetbaar en communiceer erover. Een recyclagegraad van meer dan 92 procent voor papier en karton is indrukwekkend. Laten we daar een verkoopargument van maken. Meer en meer klanten zoeken naar milieuvriendelijke oplossingen: geef ze die via lokaal geproduceerd, recycleerbaar drukwerk.
De grafische sector kan floreren als we onszelf durven transformeren. Door vooruit te denken. Papier en inkt mogen dan tastbare producten zijn, de toekomst van deze mooie sector ligt in het onzichtbare: creativiteit, strategie en visie. Ik wens u veel leesplezier!