Horecatel: een daverende 56e editie
PRAKTISCH
10 tot 13 maart 2024
WEX in Marche-en-Famenne
Deze nieuwe editie van de vakbeurs Horecatel breekt alle records. Het niet te missen evenement voor horecaprofessionals en smaakmakers sloot op woensdag 15 maart zijn deuren met een meer dan positieve eindbalans en onder algemeen enthousiasme van de 370 exposanten en 30.122 bezoekers.
370 exposanten
Al meer dan 50 jaar lang is Horecatel de belangrijkste vakbeurs voor horeca en gastronomie van Wallonië. Ondanks de moeilijkheden waarmee de sector te kampen heeft, profileert de beurs zich nog steeds als een belangrijke ontmoetingsplaats voor haar mensen, die sterk getroffen zijn door zowel de energiecrisis als het tekort aan arbeidskrachten in deze fundamentele beroepen.
"Voor de ongeveer 370 aanwezige exposanten was dit een unieke gelegenheid om de terugkeer naar een normale, zo niet uitzonderlijke opkomst luister bij te zetten", benadrukt Bruno Demoulin, algemeen directeur van het WEX.
"Onder deze bijzondere omstandigheden toonden onze exposanten zich uiterst tevreden over de contacten die zij in de loop van deze vier dagen hebben kunnen leggen. Bijna 90% van hen verheugt zich erop volgend jaar opnieuw deel te nemen", stelt beursverantwoordelijke Charlotte Pirot.
Innovatie en inspiratie staan centraal op de beurs
Horecatel biedt tevens de gelegenheid om de creativiteit, knowhow en innovatie van de exposanten te belonen.
Voor deze 56e editie werden dertien bedrijven genomineerd voor de Innovatie Award.
Op de openingsavond werden de winnaars uitgereikt in de volgende categorieën:
- Distillerie de Biercée in de categorie 'Food' voor zijn Vodka Utopie Bio
- Freedam in de categorie 'Non Food' voor zijn esthetische radiator
- Koppert Cress in de categorie 'Gastronomie' voor zijn Nederlandse Vanille
Een ander hoogtepunt van de openingsavond: de Provinciale Technische Middenschool Henegouwen in Saint-Ghislain won de eerste prijs van de wedstrijd 'Kazen en wijnen van bij ons', georganiseerd door Apaq-W, in samenwerking met Pascal Fauville en Eric Boschman.
In het hart van het Gastronomiepaleis werden op de Master Stage chefs van alle horizonten onthaald, die ook het belang van het evenement en de invloed ervan binnen de branche aantoonden.
Naast het ruime aanbod aan exposanten bracht een programma van culinaire demonstraties leven in het Gastronomiepaleis onder het toeziend oog van ceremoniemeester Philippe Limbourg. Mario Elias, van het schitterende sterrenrestaurant Le Cor de Chasse in Wéris, nam voor deze editie 2023 de rol van ambassadeur op zich, onder meer als voorzitter van de jury van de Trophée Éric Martin. De 11e editie van de Trophée Éric Martin, een belangrijk gebeuren op Horecatel, sprong er opnieuw uit met chefs van hoog niveau. De eerste plaats van de wedstrijd ging naar Bastien Massin, van restaurant L'Eau Vive.
De volgende meeting is gepland van 10 tot 13 maart 2024 voor de 57e editie.