België telt elf nieuwe ‘Factories of the Future’

Dinsdag 11 februari werden de meest toekomstbestendige fabrieken van ons land in de bloemetjes gezet tijdens de Factory of the Future Award. Maar liefst elf bedrijven, waaronder vier firma's actief in de voedingsindustrie, werden bekroond met deze titel - het hoogste aantal nieuwe laureaten sinds de start van de awards. Daarnaast verlengden nog eens vijf bedrijven hun titel, waarmee ze hun positie als koplopers in de industrie bevestigen.
Technologie, industrie en voeding
De Factory of the Future Awards zijn sinds 2015 een initiatief van een reeks sectorfederaties en speerpuntclusters uit onder meer de technologie, industrie en voeding: Agoria, Sirris, Fevia, Fedustria en essenscia in samenwerking met Centexbel, Wood.be, Flanders’ FOOD en Catalisti. Ruim 700 mensen woonden dit jaar de prijsuitreiking bij in de evenementzaal Docks Dome in Brussel.


Minstens 8 op 10
Factories of the Future-bedrijven zijn bedrijven die volop inzetten op digitalisering, talentontwikkeling, slimme processen, duurzame producten en een 'productie van wereldniveau.' Ze gaan doordacht om met energie en materialen en stimuleren de betrokkenheid, creativiteit en autonomie van hun medewerkers.
De winnaars moeten van de wedstrijdjury van experten op elk van die vlakken een score krijgen van minstens 8 op 10. Ze mogen zichzelf daarna voor een periode van drie jaar officieel ‘Factory of the Future’ noemen. Na afloop van die drie jaar moeten ze opnieuw hun strepen verdienen, dan maakt een jury door middel van een nieuwe audit uit of hun titel kan worden verlengd.
Hoogste aantal winnaars ooit
Dit jaar krijgen elf productiesites, het hoogste aantal winnaars ooit, voor de allereerste keer de titel: UCB Belgium Biomanufacturing Operations Center, Pfizer Manufacturing Belgium, CCEP Chaudfontaine, Puratos Lummen, Pringles Mechelen-Belgium, Lantmännen Unibake, Knauf Insulation, Newell Brands Belgium, Safran Blades, Duracell Solutions en Decospan. Ze ontvingen hun prijs uit handen van Vlaams minister-president Matthias Diependaele en Waals viceminister-president Pierre-Yves Jeholet.
Factories of the Future-bedrijven zetten vol in op digitalisering, talentontwikkeling, slimme processen en duurzame producten
Nog eens vijf andere bedrijven konden hun prestigieuze titel verlengen en mogen zich de meest geavanceerde en toekomstgerichte productiebedrijven in België noemen. Vinventions, P&V Panels en Stas Waregem mogen zichzelf al voor de tweede keer Factory of the Future noemen. Van Hoecke en TE Connectivity zijn er zelfs al voor de vierde keer bij. In elf jaar tijd is de kopgroep van meest toekomstgerichte productiebedrijven in België daarmee uitgegroeid tot een selecte club van 75 ondernemingen.

Vier voedingsbedrijven in de prijzen
Er vielen verschillende voedingsbedrijven in de prijzen. Puratos Lummen, Pringles Mechelen, Lantmännen Unibake en Chaudfontaine blinken uit met hun smart factories, en zetten zo de teller op achttien Belgische voedingsbedrijven die deze titel met trots mogen dragen.
Puratos Lummen
Puratos Lummen produceert al sinds 1919 ingrediënten voor bakkerijen, patissiers en chocoladefabrikanten. Vandaag de dag wereldwijd aan meer dan honderd landen. Het bedrijf zet erg in op digitale transformatie en opleidingen. Daarnaast produceert het bedrijf steeds duurzamer. Zo wil het in 2025 CO2-neutraal zijn en 'water balanced' tegen 2030, waarbij het bedrijf evenveel water teruggeeft aan het milieu als het verbruikt. “We recupereren nu al meer dan 50% van ons watergebruik”, zegt capex manager Stijn Vanherrewegen.
Pringles Manufacturing
Pringles Manufacturing in Mechelen produceert dagelijks zo’n twee miljoen bussen Pringles. Dat doen ze zo innovatief mogelijk. Door moderne leermethoden, het gebruik van nieuwe technologieën, zoals virtual reality, en relevante partnerschappen investeert Pringles in de ontwikkeling van de 650 medewerkers en streeft het naar een inclusieve werkcultuur.
“Kennis opbouwen is cruciaal voor het welzijn van werknemers, en creëert groeimogelijkheden en procesverbeteringen”, zegt Johan Van Batenburg, plant director. Een echte win-win dus. “De groene transitie staat hoog op de agenda, met initiatieven zoals waterbesparing, de ontwikkeling van een papieren bodem voor de iconische Pringles-koker en geavanceerde energie-efficiëntiemaatregelen. Door bovendien intensief samen te werken met lokale partners versterkt de fabriek haar positie als toonaangevende productielocatie en aantrekkelijke werkgever", licht Van Batenburg toe.

Lantmännen Unibake
Lantmännen Unibake in Londerzeel produceert elke dag zo’n honderd ton kwaliteitsbroden, van sandwiches tot stokbroden en hamburger buns. De sleutel tot hun succes? De gouden combo van mens en machine: de trots en het metier van het team enerzijds, en een hoogtechnologisch machinepark anderzijds. Dat leverde hen voor de tweede keer een Factory of the Future Award op, na hun eerste award in 2018.
Bij de heropbouw van de fabriek in 2016 grepen ze de kans om te investeren in innovatieve productielijnen en -technologieën, met veel aandacht voor duurzaamheid. Ze realiseerden een bijna gehalveerde CO2-voetafdruk in de voorbije vijf jaar. De fabriek blijft zich ontwikkelen dankzij samenwerkingen met externe partners, zoals leveranciers, onderzoekers en federaties, maar ook door de productie te optimaliseren.
“Dat wij ons een ‘Factory of the Future’ mogen noemen, is het resultaat van het collectieve engagement van alle collega’s”, verklaren Christophe Laureys (vestigingsmanager Londerzeel) en Gianni Malfait (operations directeur). “Ons bedrijf wil op het vlak van duurzaamheid en technologie toonaangevend blijven. We kijken er dan ook naar uit om de nieuwste technologische ontwikkelingen in onze fabriek toe te passen. We zijn er bijvoorbeeld van overtuigd dat artificiële intelligentie een scala aan nieuwe mogelijkheden biedt voor onze medewerkers en productieprocessen”, zegt Laureys.

Chaudfontaine
Chaudfontaine investeerde samen met Coca-Cola Europacific Partners in de gelijknamige fabriek in Chaudfontaine, waar ze een unieke warmwaterbron van 37 °C exploiteren. Dankzij die investeringen zijn de processen grotendeels geautomatiseerd en is de volledige toeleveringsketen – van orderverwerking tot kwaliteitscontrole – gedigitaliseerd. Deze verduurzaming leverde Chaudfontaine in 2021 een certificering voor koolstofneutraliteit op. Daarnaast blijft het bedrijf sterk inzetten op veiligheid, welzijn en persoonlijke ontwikkeling.
De verduurzaming van de fabriek leverde Chaudfontaine in 2021 een certificering voor koolstofneutraliteit op
“Deze prijs toont aan onze medewerkers, klanten, leveranciers en consumenten dat we onze engagementen naleven binnen de verschillende pijlers van Factory of the Future”, zegt Achmed Boumrah, vestigingsdirecteur. “Bovendien gaven de auditors ons nieuwe inzichten om ons nog verder te verbeteren. Ons bedrijf heeft grote ecologische ambities en wil technologisch toonaangevend blijven. Er liggen nog veel kansen op het gebied van digitalisering. En de mogelijkheden die kunstmatige intelligentie biedt ter ondersteuning van onze medewerkers, zijn veelbelovend.”
