ad
Voedselveiligheid & hygiënePremium

hygiënisch design als basisvoorwaarde voor voedselveiligheid

GFSI-benchmarkingvereisten onderstrepen noodzaak hygiënisch ontwerp

EHEDG GFSI hygiënisch ontwerp
Niet alle stakeholders in de voedingsindustrie zijn zich al voldoende bewust van de noodzaak van hygiënisch ontwerpen

Met de publicatie - in 2020 - van twee nieuwe benchmarkingvereisten voor hygiënisch ontwerp, maakt het Global Food Safety Initiative (GFSI) de weg vrij om hygiënisch ontwerp op te nemen in beheerprogramma's voor voedselveiligheid. Welke praktische implicaties kunnen hierdoor worden verwacht voor voedselverwerkende bedrijven en hun leveranciers van apparatuur?

Belang van hygiënisch ontwerp

GFSI verdient veel lof voor het nemen van deze belangrijke stap voorwaarts. De nieuwe GFSI hygiënisch ontwerpbenchmarkingvereisten tonen immers aan dat hygiënisch ontwerp een centrale rol speelt in het waarborgen van voedselveiligheid, voedselkwaliteit en productiviteit in de hele voedselvoorzieningsketen.

Bij EHEDG definiëren wij gezamenlijk wat onze doelen zijn en hoe we deze doelen effectief kunnen bevorderen, bijvoorbeeld door nieuwe richtlijnen te ontwikkelen waarmee bedrijven hun resultaten op het gebied van voedselveiligheid, voedselkwaliteit, productiviteit en duurzaamheid kunnen optimaliseren.

Het EHEDG-richtlijnenkader is het resultaat van het feit dat onze expertgemeenschap in staat is gesteld consensus te bereiken over wat goede en effectieve hygiënische engineering en ontwerp eigenlijk zijn. Daarom is het ook belangrijk om voedselverwerkers in onze werkgroepen op te nemen, zodat zij hun eindgebruikersperspectief inbrengen.

We kunnen alleen definiëren wat een goed hygiënisch ontwerp is als onze begeleiding sterk geworteld is in de dagdagelijkse praktijk. Door relevante richtlijnen te ontwikkelen, vergroten we ook het bewustzijn van het belang en de voordelen van hygiënisch ontwerp in de hele voedingsindustrie.

Huidige status (maart 2023) en verder

De nieuwe GFSI-benchmarkingvereisten voor het hygiënisch ontwerp van gebouwen in de voedselverwerkende industrie en de fabrikanten van apparatuur worden gepubliceerd in twee delen: JI voor constructeurs en apparatuurfabrikanten en toepassingsgebied JII voor gebruikers van gebouwen en apparatuur. Ze adresseren dus zowel voedselverwerkende bedrijven als toeleveranciers van voedselapparatuur. Zo dragen ze bij aan een betere communicatie tussen eindgebruikers en ontwikkelaars van locaties en apparatuur voor voedselverwerking.

De afgelopen jaren zijn richtlijnen voor hygiënisch ontwerp breed overgenomen en toegepast door voedselverwerkende bedrijven en hun leveranciers van apparatuur. Die hebben bijgedragen aan een verbeterde reinigbaarheid van voedselverwerkende productielijnen en -omgevingen. Niet alle stakeholders in de voedingsindustrie zijn zich echter al voldoende bewust van de noodzaak van hygiënisch ontwerpen.

Verwachtingen

Aangezien het GFSI-benchmarkingproces is overgenomen door de wereldwijd opererende voedingsindustrie, zullen deze nieuwe eisen ongetwijfeld de manier veranderen waarop hygiënisch ontwerp wordt geïntegreerd in voedselveiligheidsmanagementsystemen. Bijgevolg zal hygiënisch ontwerp een centrale rol gaan spelen in de ontwikkelingsprocessen van voedselverwerkende apparatuur.

De nieuwe eisen zullen de manier veranderen waarop hygiënisch ontwerp wordt geïntegreerd in voedselveiligheidsmanagementsystemen

We verwachten ook dat dit een harmoniserend effect zal hebben op certificeringssystemen, aangezien deze nieuwe benchmarkingvereisten voor hygiënisch ontwerp een duidelijk beeld geven en een uniforme basis voor standaarden vormen.

Ook verwachten we hiermee meer belanghebbenden in de voedingsindustrie aan te moedigen om te kijken naar de bewezen voordelen dat hygiënisch ontwerp met zich meebrengt. Met name: veilige voedselproductie, productieve en duurzame voedselprocessen dankzij geminimaliseerde reinigingsintervallen en vlekkeloze reputaties voor verantwoordelijke belanghebbenden in de wereldwijde voedselvoorzieningsketens van boer tot bord.

Whitepaper

Vooruitlopend op de opname van de GFSI-eisen door eigenaren van certificeringsprogramma's, heeft EHEDG alvast een whitepaper samengesteld als leidraad voor bedrijven die geïnteresseerd zijn in het toepassen van de vereisten van GFSI-scope JI of JII. Uiteindelijk zullen het de CPO-standaarden zijn, gebaseerd op GFSI scope JI- of JII-vereisten, waartegen bedrijven kunnen worden gecertificeerd.

De structuur van deze whitepaper volgt de structuur van de GFSI-benchmarkeisen JI en JII. Voor elke vereiste worden interpretaties, richtlijnen en referenties (erkende normen en EHEDG-richtlijnen) gegeven.

De methode voor het uitvoeren van voedselveiligheidsbeheer kan verschillen tussen de gebruikers van JI en JII. Voedselproducenten zijn doorgaans bekend met HACCP of daarop gebaseerde concepten als onderdeel van hun voedselveiligheidsbeheersysteem (referentie ISO 22000:2021), waarvan hygiënisch ontwerp een eerste vereiste is. Fabrikanten van apparatuur zijn dan weer doorgaans bekend met hygiënerisicobeoordelingen op basis van EN 1672 -2:2020, ISO 14159:2008 of andere erkende normen.

Voor voedselveiligheidsmanagement is het belangrijk dat verwachtingen en interpretaties van behoeften, mogelijkheden en beoogd gebruik duidelijk zijn tijdens de ontwikkeling, realisatie of oplevering van gebouwen en apparatuur.

Hein Timmerman EHEDGNieuw contact voor hygiënisch ontwerp
Hein Timmerman is werkzaam bij Diversey, een wereldwijde speler op het gebied van hygiëne voor de voedingsindustrie. Als globalsectorspecialist geeft hij ondersteuning voor vele eindgebruikers. Als nieuw verkozen president van EHEDG deelt hij in deze column het groeiende belang van hygiënisch ontwerp als belangrijke basisvoorwaarde voor voedselveiligheid.







Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Hein Timmerman, EHEDG-president
ad

Ontdek vorige edities