ad
LaadpalenPremium

Eerste hulp bij het installeren van laadpalen

Voorkom veelgemaakte fouten vóór, tijdens of na de installatie

Laadpaal vrijstaand aan de muur myenergy
Begeleid uw klant bij de keuze voor een vrijstaand model of een toestel dat aan de muur kan worden bevestigd (foto: myenergi BV)

Door de opmars van hybride en elektrische voertuigen neemt ook de vraag naar laadpalen in sneltempo toe. Afhankelijk van het model en de nodige ingrepen in het elektrisch circuit, is de installatie van zo'n laadpaal een relatief ingewikkelde klus. In de verschillende stappen van het proces kunnen diverse fouten optreden, die u als installateur natuurlijk dient te vermijden. Hierbij helpen wij u graag op weg naar een installatie 'volgens het boekje'.

Voor de installatie

Maak de juiste keuze

Smappee, laadpaal, opladen
Uiteraard moet de laadpaal compatibel zijn met de te laden wagen (foto: Smappee)

Alles start natuurlijk met de keuze van de juiste laadpaal. Hiertoe is het belangrijk om de noden en wensen van de klant correct in te schatten, om hier vervolgens de geschikte oplossing tegenover te plaatsen.

Wil de eigenaar of gebruiker enkel kunnen laden, dan volstaat een basismodel. Verwacht hij daarentegen een laadpaal die met de zonnepanelen kan verbinden en een automatische facturatie kan uitvoeren, dan dient u hem een geavanceerder toestel te adviseren.

Naast die functies van het toestel, spelen ook andere factoren een rol. Denk maar aan de beschikbare ruimte voor een vrijstaand model of een toestel dat aan de muur kan worden bevestigd. Uiteraard moet de laadpaal ook compatibel zijn met de te laden wagen(s).

Schat de verwachtingen van de klant correct in, om hier de geschikte oplossing tegenover te plaatsen

Bestudeer het toestel

(Foto: © MENNEKES Elektrotechnik GmbH & Co. KG)
Indien nodig, moet de elektrische installatie worden aangepast of uitgebreid (foto: © MENNEKES Elektrotechnik GmbH & Co. KG)

Wanneer de keuze is gemaakt, is het belangrijk dat u als installateur het betreffende toestel goed kent voordat u het gaat installeren en configureren. Alleen dan kunt u de klant bij de overdracht adequaat informeren over zijn laadpaal en eventuele vragen beantwoorden of problemen verhelpen.

Breng de beginsituatie in kaart

Vervolgens moet de aanwezige elektrische installatie bekeken worden. Ga hiervoor best ter plaatse, in plaats van te vertrouwen op aangereikte info.

Belangrijk hierbij zijn het type net en het beschikbare vermogen, omdat de potentiële laadsnelheid hiervan afhangt. Stel dus vast of er een monofasig of een driefasig net aanwezig is; en of het in het geval van het laatste om een ster- of driehoekschakeling gaat. Bepaal daarnaast ook de hoeveelheid stroom die hierlangs binnenkomt.

Indien nodig, moet de installatie worden aangepast of uitgebreid om aan de benodigde capaciteit te voldoen.

Tijdens de installatie

Voorzie de juiste bekabeling

Nadat alles in kaart is gebracht en na de eventuele graafwerken en elektrische ingrepen, kan de eigenlijke installatie plaatsvinden.

Hierbij zijn de belangrijkste aandachtspunten de juiste bekabeling voor de elektriciteit en eventuele communicatie, en hoe diep de kabels liggen als die in de grond moeten worden ingewerkt. Dit om te voorkomen dat de weerstand te hoog wordt, met warmteontwikkeling tot gevolg. Uiteraard moeten de kabels ook correct worden aangesloten.

ABB, laadpaal, snellader
Snelladers voor openbaar gebruik vergen natuurlijk een ander stroomvermogen dan thuisladers (foto: ABB)

Voorzie de juiste beveiliging

Als beveiliging tegen lekstroom en kortsluiting, moet er per laadpaal een aparte differentieelschakelaar en automaat in de verdeelkast worden voorzien. Bij plaatsgebrek in de kast moet een extra zekeringkast worden geplaatst. Dit kan u ook standaard voorzien, zodat alle bekabeling van de laadpaal mooi samen zit. 

Als de laadpaal al een 6mA DC interne beveiliging heeft, mag dit een type A differentieel zijn; anders moet dit een type B zijn. In het geval van meerdere laadpalen, mag u niet meer dan één laadpaal stroomafwaarts van een hoofddifferentieel plaatsen dat een type A is. 

Na de installatie

Test de installatie

Test laadpaal, laadpaaltester, Euro-Index
Test de goede werking van de laadpaal na de installatie (foto: Euro-Index)

De goede werking van de differentieelschakelaar kan worden getest met de daartoe geschikte meetapparatuur. Ook de laadpaal zelf moet worden getest, met een laadpaaltester of een echte wagen. Hierdoor schept u vertrouwen bij uzelf en de klant, en vermijdt u herkeuringen. 

Laat de laadpaal keuren

Wanneer de installatie succesvol is afgerond en getest, moet dit in het geval van privélaadpalen worden aangegeven bij de netbeheerder. Ook is een keuring verplicht, aangezien er aanpassingen aan de elektrische installatie worden aangebracht. 

Zorg ervoor dat u vertrouwd bent met het toestel, om als installateur de beste service te kunnen geven

Stagobel Mennekes laadpaal
Informeer de klant over zijn toestel en de functionaliteiten hiervan, zodat hij het maximale uit zijn laadpaal kan halen (foto: © MENNEKES Elektrotechnik GmbH & Co. KG)

Informeer uw klant

Vervolgens moet de laadpaal nog worden ingesteld voor gebruik. Informeer de klant over zijn toestel en de functionaliteiten hiervan, zodat hij het maximale uit zijn laadpaal kan halen; volgens zijn eigen wensen en profiel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan laden met eigen zonne-energie of aan het goedkoopste tarief, of aan tips om onder het piekvermogen te blijven. Overhandig tot slot de handleiding en dring erop aan dat hij die doorneemt. 

Extra hulp nodig?
Erkend installateur SmappeeWellicht vindt u het antwoord op uw vraag in de FAQ-sectie van de bewuste website, of bij de online user community. Veel fabrikanten en leveranciers stellen ook wizards, demovideo's en configuratoren ter beschikking, en staan voor u klaar om telefonische of online support te verlenen. Anderen organiseren ook workshops, opleidingen en infosessies, om zich er zo van te verzekeren dat installateurs hun producten op een correcte manier installeren en configureren.
U kunt zich ook onderscheiden door een erkend installateur van een bepaald merk te worden, na het behalen van een certificaat. Zo kunt u uw omzet met een minieme inspanning verhogen en de klant de nodige zekerheid bieden. Bovendien geniet u hierdoor van extra technische en marketingondersteuning.  

Met medewerking van ABB, Cebeo, Euro-Index, myenergi BV, Smappee en Stagobel NV (invoerder MENNEKES voor België)

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Wouter Verheecke

Meer weten over

ad

Ontdek vorige edities