"nood aan open mind in elektriciteitssector"
Els Smet pleit voor constructieve samenwerking tussen bedrijven
In 1973 startte Kamiel Smet zijn elektrozaak in Sint-Niklaas. Deze uit de kluiten gewassen kmo wordt op vandaag geleid door dochter Els Smet, een dame die weet wat ze wil en waar ze heen wil. Elektricien had met haar een indringend gesprek over de evolutie van de elektriciteitssector, de voordelen van deel uit te maken van een (EEG-)groep en de bijzondere uitdaging die in 2024 ligt te wachten op de onderneming uit het Waasland.
Elektrotechnische expertise
Kamiel Smet is een elektrotechnisch installatiebedrijf uit Sint-Niklaas. “Algemeen gesteld, verzorgen wij de elektriciteit in gebouwen”, begint vestigingsdirecteur Els Smet haar verhaal. “We vertrekken vanuit de middenspanningscabine, naar de verdeelborden en de stopcontacten en verlichtingspunten. Er is uiteraard ook een groot luik zwakstroom, waaronder gebouwbeheersingssystemen, branddetectie, camerabewaking, … Het geheel wordt aangevuld met een belangrijk stuk hernieuwbare energie: zonnepanelen, laadpalen, batterijen, en dergelijke."
"We zijn niet actief in de woningmarkt, maar wel in de tertiaire sector. We nemen vaak deel aan openbare aanbestedingen voor bijvoorbeeld zwembaden, politiekantoren, brandweerkazernes, … Onze klanten zijn dan ook niet zelden openbare besturen of grote aannemers voor wie wij als onderaannemer optreden. Maar tegelijk werken we ook heel vaak rechtstreeks voor kmo’s."
Meer bureauwerk
In 1973 werden de ouders van de huidige zaakvoerster zelfstandig. “Papa Kamiel en mama Rita focusten aanvankelijk op de woningmarkt”, zegt Els Smet. “Amper tien jaar later werkten ze al met een twaalftal medewerkers. De elektriciteitsmarkt toen zag er helemaal anders uit. Er werd nog gewerkt met metalen buizen die moesten geplooid worden en waar draad moest ingetrokken worden. Er was amper elektrisch gereedschap. Inmiddels ben ik ook al vijfentwintig jaar actief in de firma, vrijwel meteen na de schoolbanken ging ik hier aan de slag. Op dat moment was de focus al enigszins verschoven richting tertiaire markt. Mijn vader ging een vijftal jaar geleden met pensioen maar is nog alle dagen in de firma te vinden."
"Op dit moment hebben we ongeveer veertig medewerkers in dienst. Gedurende de jaren hebben we gemerkt dat het administratieve en voorbereidende werk op kantoor intensiever is geworden. Digitalisering heeft weliswaar bepaalde processen geautomatiseerd, maar de voorbereiding, planning en documentatie van as-builtdossiers vereisen nog steeds veel bureauwerk."
"Door deel uit te maken van een grotere groep zijn er heel wat deuren voor ons opengegaan"
Deel van EEG
Zeven jaar geleden werd Kamiel Smet deel van de EEG-groep. “EEG is in België zowat de grootste familiale speler in ons segment. We hebben met de overname ingestemd omdat we beseften dat – ook al ben je nog zo goed in je domein – je toch eigenlijk op een aantal vlakken beperkt bent. We trokken ons plan op het vlak van HR, finance en communicatie, maar door deel uit te maken van een grotere groep zijn heel wat deuren voor ons opengegaan. Toen mijn vader met pensioen ging, was het moment voor een overname dan ook ideaal. De financiële basis van EEG is veel ruimer dan die van Kamiel Smet alleen, waardoor we nu probleemloos grote DBFM-dossiers kunnen uitvoeren. We hebben dus resoluut voor de toekomst gekozen, want in mijn ogen is een bedrijf het aan zichzelf, aan haar klanten en aan haar werknemers verplicht om te groeien en te innoveren.”
Geringe arbeidsmarkt
Een van de voordelen van deel uit te maken van een grotere groep, was voor Els Smet de knowhow inzake HR die daarmee werd binnengehaald. Dat betekent echter niet dat de Sint-Niklase onderneming niet – net als zovele andere in de bouwsector – schreeuwt om extra werkkrachten. “Ons voordeel is wel dat we quasi geen verloop hebben. Eenmaal mensen hier aan de slag gaan, blijven ze meestal. Dat merken we aan het feit dat we hier werknemers hebben die tot wel veertig jaar anciënniteit hebben. Dat betekent evenwel niet dat het voor ons eenvoudig is om mensen die met pensioen gaan, te vervangen. Belangrijk voor mij is dat nieuwe werkkrachten mee onze waarden uitdragen en dat is niet altijd vanzelfsprekend. Wij zoeken vooral mensen die impact willen hebben en die fier zijn op hun werk.”
"We proberen onze projecten zo dicht mogelijk bij Sint-Niklaas uit te voeren"
Zorg voor elkaar
Een centrale waarde die binnen Kamiel Smet gehanteerd wordt, is de ‘zorg voor elkaar’. “In overeenstemming met die waarde proberen we onze projecten zo dicht mogelijk bij Sint-Niklaas uit te voeren”, zegt Els Smet. “We willen dat onze werknemers zo weinig mogelijk tijd in de bestelwagens moeten doorbrengen. Een uitzondering is Basic Fit. De fitnessgigant is al ruim dertig jaar klant bij ons en voor hen doen we alle installaties over heel Vlaanderen en Brussel. Die zorg willen we ook uitdragen richting onze klanten. EEG is een bedrijf dat kiest voor eigen personeel in plaats van constant met onderaannemers te werken. Dat heeft een dubbel voordeel: je kan zelf zorg dragen voor die mensen, waardoor je ze aan je bindt als werkgever. Het andere voordeel is dat je optimaal zorg kan dragen voor je klanten door met eigen mensen te werken, die doordrongen zijn van de waarden die je als bedrijf wil uitdragen.”
marktverkenning en ontwikkelingen
De elektriciteitsmarkt is in volle ontwikkeling. Quasi maandelijks komen er nieuwe generaties laadpalen op de markt, terwijl ook de zonnepanelensector niet stilvalt. Zitten er nog aan te komen: de thuisbatterijen. Als installatiebedrijf is het dan ook primordiaal om steeds mee te zijn met de nieuwe ontwikkelingen. “Als familiale groep zijn we niet de grote baanbrekende innovators”, beseft Els Smet. “Van zodra we merken dat er iets aanslaat, zullen we uiteraard een en ander in ons gamma opnemen. Maar we focussen in eerste instantie op producten die hun deugdelijkheid al bewezen hebben en waarbij we voldoende service kunnen bieden. Alles begint dus bij marktverkenning en bijblijven met nieuwe ontwikkelingen. Daarvoor kunnen we dan weer een beroep doen op de EEG Academy, een afdeling binnen EEG die de interne klanten steeds weer opleidingen geeft over allerlei nieuwigheden.”
Penitentiair Instituut Antwerpen
In 2024 staat er voor Kamiel Smet een specifieke uitdaging op de planning, met name het Penitentiair Instituut Antwerpen (PIA). Het nieuwe arresthuis zal plaats bieden aan 440 gedetineerden opgesplitst in 1 entiteit voor 330 mannen, 1 entiteit voor 66 vrouwen en 1 entiteit met een medisch centrum en een psychiatrische afdeling voor 44 personen. De gevangenis zal gebouwd worden naast het eco-effectief, watergebonden bedrijventerrein Blue Gate Antwerp (Petroleum-Zuid) en de technische campus, in de directe nabijheid van het nieuwe gerechtsgebouw in Antwerpen.
De gevangenis wordt gerealiseerd via een DBFM-procedure, waarbij DBFM staat voor Design, Build, Finance en Maintain. Dat is een publiek-private samenwerking, waarbij de Regie der Gebouwen – de bouwheer - een privépartner onder de arm neemt die het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van de gevangenis voor zijn rekening neemt. De DBFM-opdracht werd in de zomer van 2021 toegewezen aan het consortium Hortus Conclusus.
Het consortium bestaat uit volgende firma’s:
- Ontwerp: Hootsmans architectenbureau BV, ARCH & TECO Architecture and Planning CVBA, Bureau Bas Smets, Ingenium
- Bouw: Jan De Nul NV, EEG, Envisan NV (voor de sanering)
- Onderhoud: Jan De Nul NV, EEG en Facilicom Facility Solutions
UItdaging DBFM-constructie
“Door de DBFM-constructie zullen alle partners samen gedurende dertig jaar de uitbating van de penitentiaire instelling verzorgen”, aldus Els Smet. “De uitdaging voor ons ligt erin dat we er een prefabinstallatie zullen neerzetten met specifieke aandacht voor de slagvastheid van alle materialen die nog eens in de prefabelementen zullen gebetonneerd worden. Niet alleen de elektriciteit maar ook andere technieken zoals ventilatie zullen in de prefabelementen moeten gestoken worden. Bedoeling is om op die manier het bouwproces zoveel mogelijk gestandaardiseerd te laten verlopen en de tijd op de werf zo kort mogelijk te houden. Door resoluut voor prefab te kiezen, zorgen we ook voor het welzijn van onze werknemers. Op die manier kunnen ze meer tijd doorbrengen in het atelier in optimale omstandigheden. Ook dat kadert weer in de ‘zorg’ die we zo hoog in het vaandel dragen.”
“Onze ambitie is de mensen tevreden maken en houden"
Tevreden mensen
Eerder dit jaar vierde Kamiel Smet zijn vijftigste verjaardag. Dat betekent evenwel niet dat Els Smet op haar lauweren wil gaan rusten. “Onze ambitie is de mensen tevreden te maken en houden. En die mensen, dat zijn zowel onze werknemers als onze klanten. Uiteraard willen we winst maken, daar moeten we niet flauw over doen. Elk bedrijf heeft winst als doel, maar de weg daar naartoe kan soms wel eens verschillen. Wij willen vooral een relevant bedrijf zijn en blijven om te kunnen zorgen voor klanten en medewerkers door goesting en vakmanschap aan de dag te leggen. Daar komt het uiteindelijk op neer: we willen vakmensen zijn die met goesting komen werken.”
Meer samenwerking
Tot slot wil Els Smet nog pleiten voor meer samenwerking in haar sector. “Het gebeurt nogal eens dat bedrijven elkaar de loef proberen af te steken en dat is helemaal nergens voor nodig. Er is werk genoeg, zeker gelet op de nieuwe wetgeving die nog op ons zit af te komen. De hele sector kan alleen maar profiteren van de energietransitie. Ik pleit dan ook voor een leuke en constructieve samenwerking tussen de collega’s. Er is op dat vlak nog heel wat ruimte voor verbetering. Elk bedrijf kampt met pieken en dalen. Wanneer wij met een piek zitten, dan zoeken we sowieso ondersteuning bij collega’s. Door op een transparante manier met elkaar samen te werken, kunnen we er alleen maar allemaal wel bij varen.”