BioVLAM 2023 voor Hierford
Duurzame veeteelt beloond met bioprijs
Hierford - het vleesveebedrijf Van Johan Christiaens - kreeg begin oktober 2023 de BioVLAM toegekend. De prijs van de biosector i.s.m. met VLAM werd al voor de derde keer uitgereikt en beloonde in deze editie het duurzaam beheer van Hereford-runderen. Hierford werkt daarvoor in partnership met o.a. Natuurpunt en Agentschap Natuur & Bos.
Uitreiking
De BioVLAM, een prijs voor innovatie en duurzaamheid in bio, werd op 5 oktober uitgereikt bij de BioVLAM-winnaar van 2022, Brouwerij 3 Fonteinen. De 5 genomineerden tekenden present:
- biologische gember en kurkumateelt door Mark Van Hove (Bekkevoort)
- duurzaam biologisch rundsvlees Hierford (Rollegem)
- volpit biofruitsap van Hof 't Klokhuis (Zwevegem)
- bio-oesterzwamkweek van De Kromme Boom (Oostakker)
- vegetarische kaas van Omage (Mariakerke)

De vakjury had het met die 5 sterke dossiers niet onder de markt en haalde tijdens de plaatsbezoeken dan ook de pieren uit de neus van de kandidaten. Uiteindelijk werden ze beoordeeld op hun innovatiegehalte, met natuurlijk oog voor duurzaamheid en de passie voor bio.
BROUWERIJ 3 FONTEINEN
Bij de uitreiking in Brouwerij 3 Fonteinen vertelde de brouwer nogmaals het verhaal van het duurzame samenwerkingsmodel dat zijn (lambik)brouwerij heeft met de lokale boeren die gerst, tarwe en hop uit het Pajottenland leveren. In het Granennetwerk zitten 12 Brabantse boeren, allemaal binnen een straal van 25 km van de brouwerij. Bio-graan én samenwerking, dat zijn de spelregels van het project.
Mark Van Hove was 2 jaar eerder al in de running voor BioVLAM met zijn bataten. Dit jaar was zijn biologische teelt van exotische wortels zoals gember en kurkuma een kanshebber. Het zacht bruisende (door de pasteurisatie) biologische fruitsap in blik van Hof 't Klokhuis was ook een geduchte kandidaat. Zonder toegevoegde stoffen houdt het fruitsap in de lichte, recycleerbare blikken uitstekend zijn smaak. Goede smaak geldt evenzeer voor de plantaardige kaas waarmee Omage en raw food chef Neri een homage brengen aan kaas. Gefermenteerde en gerijpte noten en zaden liggen aan de basis. Tot slot was ook maatwerkbedrijf De Kromme Boom vzw met haar bio-oesterzwamkweek in de running. Zij houden het hele proces in eigen hand en maken gebruik van zonlicht voor de kweek. Zo produceren ze biologisch tot 1.500 kg oesterzwammen per week.

geflankeerd door (v.l.n.r.) VLAM-voorzitter Guy Vandepoel, BioForum-voorzitter Alexander Claeys en VLAM-CEO Filip Fonteine
bioveeteelt in de prijzen
Uiteindelijk viel de keuze van de vakjury op het biologisch veeteeltbedrijf Hierford uit Rollegem. Zaakvoerder Johan Christiaens koos voor een intensifiëring van de relatie tussen zijn Hereford-runderen en de natuur. Hij integreerde meer natuur op de eigen gronden maar werkte ook samen met partners. In samenwerking met o.a. Natuurpunt en het Agentschap Natuur & Bos kunnen de 90 runderen van Hierford grazen in een natuurlijke omgeving en zo tegelijkertijd bijdragen tot het ecologisch graslandbeheer... een win-win voor alle partijen.
Naast het graslandbeheer door grazen, focust het bedrijf ook op de vleesafzet in de eigen regio. Bovendien worden de runderen pas geslacht wanneer ze verkocht zijn, én wil Hierford alle delen van het dier optimaal waarderen. Daarom worden de rundvleespaketten die het Rollegemse bedrijf aanbiedt, steeds samengesteld met een evenredig deel van het volledige rund.
"Ambitie om minder maar wel kwaliteitsvol
en duurzaam vlees te produceren"
Johan Christiaens volgt in de voetsporen van zijn vader - ook veeboer - maar koos bewust voor de biologische veehouderij. Omdat hij alles zelf wil in handen te houden, brengt hij de dieren zelf naar het slachthuis en verkoopt hij het rundvlees op de boerderij: “Wij hebben de ambitie om minder maar wel kwaliteitsvol en duurzaam vlees te produceren met het oog op een toekomstgerichte veeteelt. We willen de natuurwaarden verhogen door de terreinen waar de koeien grazen zoveel mogelijk in de natuur te integreren. In eerste instantie zijn we begonnen om de landschappelijke en ecologische waarde van onze eigen weides te verhogen. Dat doen we door houtkanten (hagen) en bomen aan te planten, en door kruidenmengsels in de wei te zaaien. Dat verhoogt de biodiversiteit, verrijkt de vegetatie en is ook extra voedsel voor de dieren. Daarnaast werken we zoveel mogelijk samen met natuurbeheerders en private partners die de natuur- en landschappelijke waarde van hun grond willen verhogen. We hebben de handen in elkaar geslagen met Natuurpunt en onze dieren grazen nu in hun natuurgebieden of op grond die zij beheren. Ook met het Agentschap Natuur & Bos én de stad Kortrijk hebben we zo’n samenwerking,” vertelt de bioveehouder.
HEREFORD RUNDERRAS
Hereford is een runderras afkomstig uit het zuidwestelijk deel van Engeland. Het rund heeft een rode vacht met een witte kop, een witte streep op de nek en schoft en typisch witte poten. Het dier heeft een natuurlijke zware bespiering en een vriendelijk en rustig karakter. Een groot voordeel van Herefords is dat het ras erg sterk is. Gezondheidsproblemen komen bij dit sterke ras bijna niet voor, waardoor de dieren een hoge levensverwachting hebben. Hereford runderen kalven probleemloos af. Bij de geboorte wegen de kalveren amper 30 à 40 kg. Dit laag geboortegewicht leidt, in combinatie met een fijne botstructuur, tot geboorten waarbij menselijke hulp meestal volledig achterwege kan blijven.