ad
CharcuteriePremium

De overstap van fysieke naar mobiele slagerij

Ten Huize Van Veeakker en De Gourmand

de gourmand mobiele slagerij
Mobiele slager De Gourmand

Een mobiele slagerij gaat verder dan een slager die op locatie vlees verkoopt. Dat bewijzen Jan Versteden van Veeakker en Filip Schillemans & zijn vrouw Hilde Kips van De Gourmand. Beiden verkopen vlees, vis of charcuterie, maar ze hebben allebei geen fysieke slagerij.

'Mobiele' slagerij

Jan heeft met Veeakker een familiebedrijf in handen dat al sinds de jaren 80 bestaat. Filip en Hilde daarentegen stapten nog maar recent over naar een mobiele slagerij. Filip en Hilde schuimen met De Gourmand verschillende markten af, waar klanten grotendeels zelfgemaakte salades kunnen krijgen. Ook charcuterie mag bij hen zeker niet ontbreken.

Veeakker is in de jaren 80 opgestart als slagerij, maar groeide intussen uit tot een begrip in onder andere Leuven, waar Veeakker wekelijks een ronde voorziet. De mobiele slagerij beweegt zich daarnaast maandelijks naar verschillende andere steden, verdeeld over Vlaanderen. Klanten kunnen dan op een bepaald tijdstip, gedurende 15 minuten op een vaste locatie, hun bestelling ophalen. Het is niet mogelijk om aan de wagen zelf te beslissen en kopen. Veeakker werkt ook al jaren samen met Natuurpunt. Die samenwerking bestaat eruit dat voor de bestellingen van leden een bijdrage naar Natuurpunt gaat. In het verleden waren er verschillende afhaalpunten in Natuurpunt-vestigingen, maar de succesvolle punten zijn intussen mee opgenomen in andere routes.

mobiele slagerijen veeakker
De fysieke winkel van Veeakker zal wel nog dienstdoen als atelier

Van fysiek naar mobiel

Zowel Filip als Jan beslisten nog maar recent om van een fysieke naar een mobiele slagerij over te stappen. Elk met een andere reden, maar beiden met hetzelfde doel: hun klanten op de beste manier blijven bedienen.

Veeakker is al jaren in beide versies bekend, maar het is pas sinds maart 2023 dat er volledig mobiel wordt gewerkt. De beslissing om volledig mobiel te gaan, kwam er nadat slager Johan had aangekondigd met pensioen te gaan. "Slagers zijn zeer gegeerd, ze moeten manusjes-van-alles zijn. We moesten kiezen tussen een zoektocht naar een nieuwe slager, of de fysieke winkel sluiten en volledig mobiel gaan. Het is het tweede geworden."

Door snelheid gepakt

Bij Filip en Hilde verliep de beslissing om naar een mobiele slagerij over te stappen helemaal anders. "Ik heb in 2020 beslist om een punt te zetten achter de twee fysieke slagerijen die ik had. Met het idee dat het wel even kon duren voor beide panden verkocht waren, ik niet pas op de pensioengerechtigde leeftijd op zoek wilde gaan naar een overnemer en de kinderen ook geen interesse hadden om in de zaak te stappen, besliste ik toen al om beide zaken te verkopen. In de verkoop zijn we door snelheid gepakt. Op slechts een half jaar tijd waren beide slagerijen verkocht", vertelt Filip. 

filip en hilde de gourmand

Filip en Hilde gingen het avontuur van een mobiele slagerij samen aan

Op het moment dat Filip zijn beide slagerijen te koop zette, dacht hij al na over zijn volgende zaak. Dat moest iets worden waarin hij als zelfstandige aan het werk kon. Dat zou Filip niet meer alleen kunnen, dus besloot Hilde, die toen nog in loondienst werkte, mee in de zaak te stappen. "Eerst dachten we aan een foodtruck, maar dat zou ons een minder stabiel inkomen bezorgen. Na even zoeken kwamen we De Gourmand tegen, die toen nog in handen was van – de intussen overleden – Erik Verhoeven. In een maand tijd hebben we Erik leren kennen en De Gourmand overgenomen."

Ander aanbod

De gelijkenis tussen beiden is dat zowel De Gourmand als Veeakker hun klanten niet in een fysieke winkel bedienen. Dat doen ze elk op hun eigen manier. Zo zit het grote verschil tussen de twee in het aanbod dat ze aanbieden.

Waar Veeakker zich toespitst op vlees en vis, en zoveel mogelijk lokale boeren meetrekt in hun slagerij, bieden Filip en Hilde enkel salades en charcuterie aan, met kwaliteit op de eerste plaats.

jan versteden veeakker
Jan biedt met Veeakker zowel vlees als vis aan

Het was voor Filip wel even aanpassen om plots enkel salades en charcuterie aan te bieden. "In de beide slagerijen die ik voor De Gourmand had, bood ik zowel vlees als charcuterie aan, maar om dat vol te houden bij De Gourmand zou ik een veel groter atelier nodig hebben en nog een aparte slager die het vlees klaarmaakt voor verkoop. Bovendien bestond De Gourmand in dit concept: enkel salades en charcuterie."

Specialiteit

Die salades maken Filip en Hilde overigens grotendeels zelf. "Dat is echt onze specialiteit en waarvoor mensen naar ons komen. De charcuterie wordt ook nog ter plaatse gesneden naar de wens van de klant", vertelt Filip.

Dat verloopt bij Veeakker heel anders. Bij hen kunnen klanten op voorhand hun bestelling online plaatsen en komen ophalen wanneer de wagen op een vast tijdstip op een vaste locatie komt. "In onze fysieke winkel boden wij stukken vlees aan, die de mensen dan nog zelf naar hun hand konden zetten. Daarnaast komt het vlees dat wij aanbieden van lokale boeren. Bij vis proberen we ervoor te zorgen dat we ook echt weten waar deze vandaan komt. Daarbij gaan we uitsluitend voor wilde vis."

Het duurzame aspect is voor Jan zeer belangrijk. "We proberen producten te zoeken die een lage ecologische impact hebben en daarbij een eerlijke prijs aan de boeren en vissers te betalen."

atelier de gourmand
In hun atelier bereiden Filip en Hilde bijna al hun salades zelf
de gourmand atelier
In hun atelier bereiden Filip en Hilde bijna al hun salades zelf
1/2

Sociale aspect

Bij de overstap naar een mobiele slagerij, zou je denken dat het sociale aspect van de job voor een groot deel wegvalt. Voor Jan gebeurde dat, aangezien hij niet altijd zelf bij de leveringen aanwezig is. De chauffeur die met de wagen van Veeakker Vlaanderen rondtrekt naar de afhaalpunten, kan wel een band opbouwen met de klanten. Daarnaast vormt hij ook het gezicht van de slagerij. Filip en Hilde staan wekelijks op verschillende markten, bij hen blijft het sociale aspect dus heel hard aanwezig.

"Door met een wagen de weg op te gaan, kan je permanenter vers vlees voorzien"

"In een winkel heb je vaste klanten, waarmee je echt een band opbouwt. Ik dacht dat dat bij de overstap naar een mobiele zaak veel minder zou zijn, maar niets is minder waar. Aan de wagen op de markt zijn er evengoed klanten die je elke week terugziet en waarvan je ook alle familieverhalen weet", aldus Filip.

Daarnaast kan er ook permanenter vers vlees aangeboden worden. "Alles wordt altijd op dezelfde dag klaargemaakt, dus er is niks dat twee dagen in de toog kan liggen", vertelt Jan van Veeakker. "Een bijkomend voordeel is ook dat klanten rustiger kunnen zoeken naar wat ze precies nodig hebben, via onze webshop."

minpunten aan mobiele slagerij

"Bij een wagen waarmee je je van locatie naar locatie verplaatst, is het veel moeilijker om je klanten op de hoogte te houden als je bijvoorbeeld een dag niet op de markt kan staan. Bij een fysieke winkel kan je een blaadje met mededeling aan de deur hangen en op die manier je klanten makkelijk op de hoogte stellen, dat gaat bij een mobiele winkel niet zomaar", verduidelijkt Hilde.

"Daarbij neemt het belang van e-mails sterk toe. Op die manier kan je de dringende communicatie naar klanten toe eventueel nog in stand houden", voegt Jan toe.

mobiele slagerij gourmand
De Gourmand is van donderdag tot en met zondag op verschillende markten te vinden

Toekomst mobiele slagerijen

Over de toekomst van mobiele slagerijen zijn beide zaakvoerders duidelijk: dat is niet voor iedereen zomaar weggelegd en iedereen heeft zijn plaats. Het lijkt Jan wel makkelijker indien je reeds over een fysieke winkel beschikte. "Op die manier kunnen trouwe klanten toch nog blijven terugkomen." Dat was bij Filip het geval. Door de twee fysieke slagerijen te verkopen, verloor hij klanten maar behield hij er ook een aantal. "Door op een markt te staan dichtbij de locatie waar de fysieke winkels zich bevonden, moeten klanten van toen niet veel verder gaan om hun salades en charcuterie nog bij mij te kopen."

Voor Veeakker werkt het concept al zo'n 40 jaar, voor De Gourmand slaat het ook al een aantal jaren aan. "De Vlamingen zijn echte bourgondiërs, die hun stuk vlees niet snel links zullen laten liggen. De afgelopen covidjaren zijn mensen veel meer zelf beginnen testen en koken. Klanten kunnen ook een vast moment inplannen waarop ze zeker weten dat ze hun vlees, vis of charcuterie kunnen komen ophalen. Dat brengt nog een extra voordeel voor de klant met zich mee", besluiten Jan, Filip en Hilde.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Florianne Thys
ad