Beurstrio in Kortrijk Xpo
4 dagen in teken van ambacht en passie voor het vak
Ambacht en passie zijn van 24 t.e.m. 27 september dé kernwoorden in Kortrijk Xpo. De beursterreinen bundelen er 4 dagen lang niet 1, niet 2 maar wel liefst 3 beurzen. Op Broodway vinden bakker, banketbakker, chocolatier en ijsbereider hun gading, terwijl Meat Expo de slagers en traiteurs kan boeien. Taste of Tavola is dan weer de nationale (Belgische) variant van de internationale delicatessenbeurs Tavola. In 5 beurshallen zullen zo maar liefst 350 exposanten hun nieuwigheden tonen, inspireren en passioneren.

Uniek beurstrio
Met de bundeling van Broodway, Meat Expo en Taste of Tavola biedt Kortrijk Xpo de foodsector een unieke combinatie van vakbeurzen.
Broodway vindt u terug in hallen 1 en 6, en loopt ook nog door in hal 2 die de bakkersbeurs deelt met Meat Expo. De slagersbeurs gaat verder ook door in hal 4.
Het gelijktijdig organiseren van Broodway en Meat Expo is alvast logisch, aldus exhibition manager Patricia Huygelier (Kortrijk Xpo): "Qua uitdagingen en karakteristieken vertonen de sector van bakkers & chocolatiers en de slager/traiteur- & vleessector veel gelijkenissen. Beide sectoren worden bevolkt door stielmannen en -vrouwen met een grote passie voor hun vak. Ze moeten allen kwaliteit, creativiteit, vakkennis, ondernemen en persoonlijke service vooropstellen en zich onderscheiden, waardoor ze dus ook vaak dezelfde uitdagingen voorgeschoteld krijgen."

Delicatessenbeurs Taste of Tavola vervolledigt het foodbeurstrio.
"Door Tavola te moeten uitstellen wegens corona werd in 2021 'eenmalig' een spin-off georganiseerd door Kortrijk Xpo waar een 100-tal bedrijven in een aangepast standconcept een Belgisch vakpubliek een selectie van heerlijke delicatessen presenteerden. Het werd een meer nationaal voorproefje op de internationale editie van Tavola in 2022. Het concept bleek een succes en kon rekenen op groot enthousiasme van zowel bezoekers als exposanten, waardoor nu de delicatessenbeurs opnieuw hal 5 bezet terwijl de andere hallen ingenomen worden door Meat Expo en Broodway."
1 ticket: toegang tot 3 beurzen
Keuzestress bij een beurstrio? Hoeft niet, want registratie voor een van de professionele beurzen biedt ook toegang tot de andere twee vakbeurzen.
"We kiezen bewust voor vrije toegang tot alle drie de beurzen wanneer u zich voor een van de beurzen online registreert", verklapt Patricia Huygelier. "Er wordt ook niet gescand tussen de verschillende beurshallen, zodat de doorstroom én interessante kruisbestuiving optimaal kan verlopen."
MEAT EXPO
Op de vakbeurs Meat Expo zullen slagers en traiteurs in hallen 2 en 4 van Kortrijk Xpo alles vinden wat ze zoeken. Van grondstoffen en machines, tot afgewerkte producten en uitrusting voor winkel én atelier ... 4 dagen lang staan het ambacht, de passie voor het vak en de stielkennis centraal, in een gezellige sfeer waarin u collega's kunt ontmoeten.
"Ons doel is om de slagerswereld samen te brengen en om hen zoveel mogelijk te inspireren", vertelt exhibition manager Patricia Huygelier van Kortrijk Xpo.

topaffiche van wedstrijden en demo's
Meat Expo is al jarenlang een succesformule, niet in het minst dankzij een sterk programma dat het ambacht in al zijn aspecten laat beleven. Dat programma is een goede mix van demonstraties en wedstrijden.
- Special Eurobeef-vakwedstrijden
De wedstrijd van de Koninklijke Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België kent in 2023 5 rubrieken: tapasschotel, ambachtelijke kookham, ambachtelijke gezouten ham, ambachtelijke vleesproducten en ambachtelijk gezouten vleeswaren. Na een live objectieve, professionele jurering op zondag 24 september wint uw product misschien wel een medaille. Elk product dat minstens 70% scoort, levert ook een diploma op inclusief juryverslag dat u helpt uw product verder op punt te stellen. De prijsuitreiking vindt plaats op de Meat Expo-stand van de Landsbond op dinsdag 26 september, met aansluitend receptie in het Kortrijk Meeting Center. - Special Juniorcup
Voor slagersleerlingen zijn er met de Special Juniorcup ook Special Eurobeef-vakwedstrijden op maat. De rubrieken zijn dezelfde als die professionele wedstrijd, en ook de jurering en prijsuitreiking verlopen op dezelfde manier. Deelnemen kan individueel, maar ook in klasverband. - Gouden Mes
Tijdens deze vakwedstrijd op maandag 25 september moeten de jonge leerling-slagers uit de leertijd/duaal leren binnen de tijdslimiet een reeks praktische proeven afwerken om hun vakmanschap te bewijzen. Het uitbenen van een varkensribstuk, het afvliezen van een gepeld schouderblad en het verwerken van gehakt en spek staan op het programma. De Landsbond organiseert deze wedstrijd i.s.m. Syntra West. - Innovation Awards
Met de Innovation Award zet Meat Expo de beste, nieuwe producten van de beurseditie 2023 in de kijker. Zowel de professionele jury als het publiek delen prijzen uit. Voor de Innovation Award (food/non-food) baseert een jury zich op de dossiers; voor de Publieksprijs kun je als bezoeker stemmen t.e.m. dinsdag 26 september 13u op het product van uw keuze. - Demo's en tastings
Collega-slagers en fabrikanten delen hun creaties, technieken en ideeën met u tijdens korte, interactieve demonstraties met tastings. Laat u op dinsdag inspireren door de demonstraties gourmet en teppanyaki van de youngsters van de slagerijscholen. Maar ook de bezoeker is aan zet! De Special Eurobeef-vakwedstrijden omvatten in 2023 geen paté. Proef daarom zelf patés, en beoordeel ze, om zo elke dag de beste paté te bekronen. Op zondag en maandag zijn de patés van slagers, op dinsdag en woensdag van leerlingen. Deze demo's en tastings tijdens de beurs zijn gratis en zonder inschrijving bij te wonen.

PRAKTISCH
Waar
Kortrijk Xpo, hallen 1, 2, 4, 5, 6 en Rambla
Wanneer
24 t.e.m. 27 september 10.00–18.00 uur
Toegang
Voor professionelen; gratis toegang met online registratie
Meer info
www.meatexpo.be