ad
Klimatisatie van gebouwenPremium

je HUIS koelen met airco

airco

Hete zomers worden tegenwoordig steeds meer regel dan uitzondering. Je zal dus een oplossing moeten zoeken om het binnenklimaat aangenaam te houden. Zonwering kan al een stuk helpen, maar voor een gevoelige afkoeling kan een aircosysteem uiterst interessant zijn: de lucht wordt gekoeld en warmte wordt afgevoerd naar buiten. In dit artikel overlopen we welke mogelijkheden er zijn.

 

VAST OF MOBIEL?

1. VASTE AIRCO

vast
1. Vaste airco

 

Een vaste airco levert koele lucht en onttrekt vuile, vochtige lucht met een centraal systeem. Het kan zowel een splitsysteem zijn (met een binnen- en buitenunit) als een monoblock-airco, al zijn het nagenoeg altijd splitsystemen.

Bij een opbouwmodel hangt de airco aan de muur, het plafond of staat ze op de vloer en is ze duidelijk zichtbaar. Indien je een monoblocksysteem hebt, kan dit binnen wel geluidshinder geven. Bij een inbouwmodel komt de gekoelde lucht binnen én gaat warme lucht naar buiten via roosters in het plafond of in de muur. Er is geen zichtbaar toestel binnen. Inbouwtoestellen geven binnen geen geluidshinder, doordat de condensor en compressor in de buitenunit zitten - het zijn quasi altijd splitsystemen. Vooral bij nieuwbouwprojecten en totaalrenovaties kan dit interessant zijn.

 

2. MOBIELE AIRCO

mobiel
2. Mobiele airco

 

Mobiele airco's zijn goedkoper (geen installatiekosten) en zijn ook gemakkelijk te verplaatsen. Mobiele airco’s komen het vaakst voor als monoblocksysteem, het evidente nadeel daarvan is dat alle onderdelen zich in dat ene blok bevinden, waardoor deze dus altijd wel wat lawaai zal maken dat storend kan zijn (50 – 65 dB). Er bestaan ook mobiele airco’s die uit twee units bestaan, dan wordt er een dunne, flexibele leiding geplaatst tussen de binnen- en de buitenunit.

Een mobiele airco heeft echter niet zo’n krachtig vermogen als vaste systemen, waardoor het voor grote ruimtes minder geschikt is. Om de warme lucht weg te krijgen, moet je ook een afvoerbuis monteren en uit het raam hangen, wat het niet zo efficiënt maakt om een ruimte op een degelijke manier te koelen.

 

VAST
+ je kan meerdere binnenunits koppelen aan 1 buitenunit
+ bijna altijd een splitsysteem, dus bijna altijd geruisloos
+ krachtiger dan mobiele systemen
+ zuiniger dan mobiele systemen
+ een lucht-luchtwarmtepomp kan koelen én (bij)verwarmen
 ingrijpende installatie
 indien je geen inbouwmodel hebt, zal deze in het oog springen

MOBIEL
+ geen installatiekosten
+ makkelijk te verplaatsen
 minder hoog vermogen
 er is een afvoerslang nodig
meer lawaai

 

SPLIT OF MONOBLOCK?

1. SPLIT

split
1. Single split

Wanneer een airco bestaat uit één binnenunit en één buitenunit, dan spreken we van een single splitunit. Bij een vaste airconditioning komt de binnenunit aan de muur, het plafond of in/op de vloer, en de buitenunit aan een buitenmuur of op de grond. Bij mobiele airco’s worden de 2 units met elkaar verbonden via een dunne flexibele kabel.

Een splitsysteem kan ook bestaan uit één buitenunit en meerdere (tot 5) binnenunits. Zo kan je elke kamer in je woning voorzien van een binnenunit, en kan je per kamer apart de temperatuur regelen. Dit komt enkel voor bij vaste systemen. 

 

2. MONOBLOCK

monobloc
2. Monoblock

 

Een monoblock airco bestaat uit één stuk. Mobiele airco’s zijn meestal monoblock airco’s, al komt het ook voor bij vaste airco’s. Bij de vaste units voorzie je langs de buitenzijde van je woning twee roosters die zorgen voor de aan- en afvoer van lucht. Bij mobiele airco’s gebeurt de afvoer van lucht met een afvoerslang via een raam of deur. Het grote voordeel is het installatiegemak. Je hoeft maar de stekker in het stopcontact te steken en ze is geïnstalleerd.

 

ENERGIELABEL

e-label

Splitsysteem-airco’s met een A++-label zijn het efficiëntst. De energie-efficiëntieklasse voor koelen staat onder het SEER-symbool (de blauwe ventilator). Wil je een lucht-luchtwarmtepomp, dan bekijk je de efficiëntie van die functie onder het SCOP-symbool met de rode ventilator. Voor de efficiëntie van de verwarmingsfunctie wordt Europa in drie gebieden verdeeld omwille van de verschillen in buitentemperatuur.

De meest efficiënte monoblocksystemen hebben energieklasse A+. Kan de airco verwarmen, dan staan ook hier op het label, net zoals bij splitsystemen, twee kolommen: een EER-kolom met blauwe ventilator voor de efficiëntie van het koelsysteem en een COP-kolom voor de efficiëntie van de verwarmingsfunctie.

 

SPLIT
+ geen lawaaihinder
+ compactere binnenunit, dus een minder ingrijpende verandering in je interieur
+ doorgaans zuiniger dan monoblocksystemen
- duurder dan monoblocksystemen

MONOBLOCK
+ makkelijk te installeren
+ goedkoper dan splitsystemen
- meer lawaai

 

JE AIRCO ONDERHOUDEN

airco

Een airco gebruik je niet ondoordacht, zeker niet in tijden van klimaatverandering. Het rendement van aircotoestellen wordt steeds geoptimaliseerd en het energieverbruik tot een minimum beperkt. Bepaalde systemen worden omwille van schadelijke impact op de ozonlaag verboden en vervangen door milieuvriendelijkere koelgassen.

Je kan ook zelf je steentje bijdragen door je toestel regelmatig te onderhouden en het op die manier zo lang en zo efficiënt mogelijk te laten werken. Een goed onderhoud vermijdt ook de verspreiding van vieze geurtjes en bacteriën.

 

HOE ONDERHOUDEN?

airco

Een mobiele airco kan je zelf onderhouden. Het volstaat om geregeld de filters schoon te maken, de afvoerbak met condenswater te legen en de afvoerslang regelmatig eens schoon te maken.

De buitenkant van de filters kan je bij een vaste airco ook zelf onderhouden met een doek of een stofzuiger. Bevat je vaste airco meer dan 3 kg koelmiddel, dan moet je de airco verplicht jaarlijks laten onderhouden door een bedrijf met een certificaat in koeltechniek.

Bij een onderhoud van een vaste split / multi-split opstelling doet de technicus het volgende: 

  • reiniging en ontsmetting van de filters en verdamper;
  • reiniging en nazicht van de afvoerleidingen voor condenswater of condenspompen;
  • ontvetten van de buitenunit en condensor;
  • controle van werkdrukken;
  • controle van uitblaastemperatuur.

leidingen

Een koelinstallatie moet lekdicht zijn bij de opstart. Dat wordt getest door een stikstof druktest. Indien er bij een jaarlijks onderhoud een lek in het systeem is, moet dat opgespoord en hersteld worden.

 

ALTERNATIEVEN OP AIRCO
Wil je een mobiel koelsysteem zonder afvoerslang? Dan biedt luchtkoeler soelaas. Deze koelt de omgevingslucht, door water de verdampen, tot een drietal graden (een airco kan dat tot 10 graden). Je kan er geen bepaalde temperatuur mee instellen. Een ventilator kan ook. Die koelt de lucht niet, maar laat de lucht bewegen. Achteraan zuigt de ventilator lucht aan, die wordt verspreid via de bladen doorheen de ruimte. 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
ad

Ontdek vorige edities