Belgium Chocolate Awards telt 50 inzendingen
Bij de 12e editie van de Belgium Chocolate Awards noteerden we 50 inzendingen in alle categorieën. Eind mei 2024 evalueerde een professionele jury deskundig alle inzendingen. De deelnemers, verdeeld over zes categorieën, wachten nu nagelbijtend op de uitreiking tijdens de Food Discovery Day op dinsdag 10 september.
Categorieën en inzendingen
Voor de editie 2024 van de Belgium Chocolate Awards waren er enkele opvallende conceptwijzigingen zoals het werken met een vaste moule in de categorie 'Praline' en toevoeging van een aantal nieuwe categorieën.
Uiteindelijk werd er tijdens het concours in 6 categorieën gejureerd: Praline (zowel voor professionelen als voor studenten), Bean-to-bar, Relatiegeschenk, Holgoedconcept en White label chocoladeproduct.
Voor de drie laatst vernoemde categorieën volgt naast het jury-oordeel nog een stemronde waarbij ook de lezers van de foodmagazines van Professional Media Group hun oordeel kunnen vellen. Die stemmen wegen ook door op het finale puntenaantal en de uiteindelijke awardwinst.
BESTE PRALINE PROFESSIONELEN
Net als bij de voorgaande edities gaan we opnieuw op zoek naar de beste praline. De grote veranderingen t.o.v. de vorige edities zijn dat er enerzijds voor de vulling gewerkt moet worden met maximaal 2 verschillende lagen en 1 structuur en anderzijds dat er ook een moule ter beschikking gesteld wordt voor de deelnemers. Deze moule wordt voorzien en geleverd door de firma Prefamac. Het thema dit jaar is 'Discovery'.
De categorie Beste Praline Professionelen kon in 2024 16 deelnemers verwelkomen.
BESTE PRALINE STUDENTEN
De categorie 'Praline' staat open voor zowel professionals als voor studenten, maar voor de student-deelnemers is een afzonderlijke award voorzien. Ook de studenten voeren hun praline uit met een vulling met maximaal 2 verschillende lagen en 1 structuur, terwijl ze gebruik maken van de moule van Prefamac.
De studentenklasse van de categorie Beste Praline telde in 2024 13 inzendingen, met leerlingen uit verschillende onderwijsinstellingen.
BESTE BEAN-TO-BAR CHOCOLADEREEP
Deze categorie voor chocolademakers die werken volgens het principe van boon tot chocolade blijft onveranderd. Hiervoor zal Mario Vandenheede (zaakvoerder Chocolatoa) opnieuw een aparte jury samenstellen met specialisten ter zake die de 7 deelnemers zullen beoordelen.
BESTE CHOCOLADE RELATIEGESCHENK
Chocolade wordt heel erg gewaardeerd als relatiegeschenk en gezien heel wat chocolatiers hiervoor unieke concepten uitwerken, willen we hen via deze categorie extra visibiliteit geven. De inzendingen worden niet enkel aan de professionele jury voorgelegd, maar ook aan de zaakvoerders en aankoopverantwoordelijken van de top 10.000 lezers van Professional Media Group.
8 deelnemers schreven zich in deze categorie in om hun creatieve relatiegeschenken in de kijker te plaatsen.
BESTE CHOCOLADE HOLGOEDCONCEPT
Chocolade holgoedfiguren zijn producten met groot potentieel voor professionele afname. De deelnemende holgoedconcepten (reeks van ingekleurde figuren in een specifieke look & feel) zullen daarom – naast het deskundig oordeel van de jury – ook beoordeeld worden door de aankoopverantwoordelijken van verschillende foodretailers.
BESTE WHITE LABEL CHOCOLADEPRODUCT
Bij deze nieuwe categorie gaan we op zoek naar chocoladeproducten die onder 'white label' worden aangeboden. White label is een term die wordt gebruikt om een product of dienst te beschrijven die wordt geproduceerd door een bedrijf, maar wordt verkocht en aangeboden onder de naam en branding van een ander bedrijf. Het product of de dienst wordt aan de klant geleverd zonder enige verwijzing naar de oorspronkelijke producent, zodat het lijkt alsof het afkomstig is van het bedrijf dat het aanbiedt. Hierdoor kan het bedrijf dat het white label product of de dienst aanbiedt, het snel en efficiënt op de markt brengen zonder de noodzaak om het zelf te ontwikkelen of produceren.
Jurering in Ter Groene Poorte
Op donderdag 30 mei kwam een tienkoppige jury samen in Ter Groene Poorte. In de lokalen van de Brugse bakkerij-, slagerij- en hotelschool verzamelden de onderstaande experts met de zware taak om de inzendingen in de categorie 'praline' te beoordelen:
- Bruno Van Vaerenbergh – Culinary specialist & trainer Friesland Campina Professional Europe
- Claudia Delbaere – General Manager Cacaolab
- David Maenhout – Zaakvoerder Chocolatier M
- Erik Goossens – Zaakvoerder Chocolatier Goossens
- Hannes Dheedene – Zaakvoerder Chocolaterie Hannes Dheedene
- Jan Vanderghote – Adviseur Bakkerij Alimento
- Laurence Koutny – Zaakvoerder Art of Chocolate - Belgian Masterclasses
- Sergio Dias – Voorzitter Aspirant Baker / Zaakvoerder Bakkerij Dias-Decoster
- Tio van Ginneken – Patissier & Chocolatier
- Wim Vyverman – Zaakvoerder Chocolade-atelier Vyverman
Na een dagje intensief proeven, overleggen en vergelijken, kon de jury haar deskundig oordeel vellen. Voor de categorieën Relatiegeschenk, Holgoedconcept en White label chocoladeproduct wordt die deskundige beoordeling nog aangevuld met de stemmen van het lezerspubliek.
Afspraak tijdens de Food Discovery Day op dinsdag 10 september 2024 voor de uitreiking van de Belgium Chocolate Awards.
BEZOEK FOOD DISCOVERY DAY
Food Discovery Day is de ideale inspiratiedag om nieuwe producten en delicatessen te vinden voor winkel of horecazaak. Maak gebruik van deze unieke gelegenheid en ontdek de meest smaakvolle producten!
Info
Dinsdag 10 september 2024, van 12.30 tot 18.00 u.
De Montil (Affligem)
meer info
gratis bezoeken