BELGIUM CHOCOLATE AWARDS 2022: DE WINNAARS ZIJN BEKEND
ontdek de winnaars
Al voor de tiende keer ging het team van het vakblad Chocolaterie met de Belgium Chocolate Awards op zoek naar het chocoladetalent van vandaag en morgen. Hierbij werden de beste chocoladecreaties beloond en werd het vakmanschap van de deelnemers in de kijker gezet. Deze jubileumeditie maakten we nog net een tikkeltje extra bijzonder, want de deelnemers bliezen ons niet alleen omver met tongstrelende pralines en smaakvolle gevulde chocoladerepen, dit jaar kreeg iedere chocoladeprofessional de kans om ook mee te dingen naar de hoofdprijs in de drie nieuwe categorieën: Beste Bean-to-bar, Beste Chocoladeconcept en Beste Winkelinrichting.
THEMA DEED CREATIVITEIT FLOREREN
Het opgelegde thema waar de deelnemers in de categorieën Beste Praline en Beste Chocoladereep zich mochten door laten inspireren was ‘feest’; toepasselijk voor de tiende editie van de Belgium Chocolate Awards. Een uitgebreid thema waar de mogelijkheden legio waren: opvallende kleuren, feestelijke decoraties en smaakcombinaties die voor feest in de mond zorgen. Een thema dat duidelijk tot de verbeelding sprak bij de deelnemers, met 34 creaties, bestaande uit pralines en chocoladebars, tot gevolg.
Om de tiende editie nog net dat tikkeltje specialer te maken kreeg iedere chocoladeprofessional dit jaar ook de kans om ook mee te dingen naar de hoofdprijs in de drie nieuwe categorieën Beste Bean-to-bar, Beste Chocoladeconcept en Beste Winkelinrichting.
WIE WAS DE JURY
Praline en chocoladebars
In de jury zetelen prominenten uit de chocolade- en patisseriewereld. Deze vakjury beoordeelt de creaties o.b.v. een blindproeverij op smaak, uitvoering gebruikte technieken, originaliteit en design buitenkant. Dit jaar bestond het panel uit:
- Bruno Van Vaerenbergh - Culinary Advisor Debic
- David Maenhout - Zaakvoerder Chocolatier M
- Erik Goossens - Zaakvoerder Chocolatier Goossens
- Hannes D’Heedene - Zaakvoerder Chocolaterie Hannes D’Heedene en winnaar Belgium Chocolate Award 2021 –Categorie Praline Professional
- Jelle Verstraete - Master Chocolatier
- Justine Lanoo - Zaakvoerder Goût Fou
- Julie Vanborm - zaakvoerster Julicious-chocolates en winnares Belgium Chocolate Award 2015 - Categorie Praline Professional
- Karl Vandermeersch - gepensioneerd technisch adviseur van Ter Groene Poorte
- Wim Vyverman - Zaakvoerder Chocolade-Atelier Vyverman en winnaar Belgium Chocolate Award 2019 - Categorie Praline Professional
Bean-to-bar
Voor de bean-to-bar chocoladerepen werd een aparte jury samengesteld onder leiding van Mario Vandeneede (Chocolatoa). Hij werd bijgestaan door:
- Giuseppe Albanese - Pastry Chef Chocolatier at Marjin Coertjens Patisserie & Chocolaterie
- Katrien Delaet - Chief Cacaopreneur & Co-owner Silva Cacao
- Luca Hoet - Chef chocolatier & bean to bar maker Choco-Story Brussels
- Peggy Van Lierde - Directrice Choco Story Brussels
- Zoi Papalexandratou - Lead Cocoa Advisor at ZOTO
Winkelinrichting en concept
Voor de categorie Beste Winkelinrichting nam Katelijn Quartier (Academic director Retail Design Lab) de jurering voor haar rekening. Op basis van een objectieve analyse van de winkels met de Retail Experience Scan (REX) bepaalde ze de winnaar. Ten slotte leidde Dirk De Jongh (Lecturer innovation & advisor knowledgetransfer Erasmus Hogeschool) de jurering voor de categorie Beste Concept. De concepten werden beoordeeld op volgende criteria: doelgroep, origineel concept / uniek, potentieel regio (lokaal/internationaal), schaalbaarheid, investering / winstgevendheid en risico’s. Zijn stem telde mee voor 50% van de punten. De andere 50% werd gegeven door de jury van de Beste Praline en Beste Gevulde Chocoladereep.
BESTE PRALINE PROFESSIONELEN
1. Tio Van Ginneken met Coco Rosé
De praline is opgebouwd in 3 lagen: een fris, lichtzure gelei van lychee roos (framboos), een ganache van witte chocolade, kokos en vanille en een krokantje van gekarameliseerde kokos, honing en citruszeste. Met de praline verwijst Tio naar rode, geurende rozen, waar iedereen blij van wordt. Voor bijvoorbeeld valentijn of moederdag is een boeket bloemen een ideaal geschenk en ook pralines passeren dan vaak de revue, dus door beide werelden samen te brengen, wordt het ideale geschenkje gecreëerd.
2. Lynn Van Dommelen met Regalo
De praline heeft een gelei van de Mexicaanse vrucht guanabana (ponthier) en een ganache met de kruidige elementen van een Mexicaanse ‘mole’, gecombineerd met Callebaut Evocao wholefruit chocolade. De praliné l’ancienne is gemaakt met pecannoten, pindanoten en gesuikerde cacao nibs. De creatie is geïnspireerd op een reis naar het Mexicaanse Yucatan, waar veel smaken dus ook op gebaseerd zijn, zoals de mole die klassiek bestaat uit vele specerijen. Guanabana is een zeer gekend fruit in Mexico en heeft wat weg van passievrucht. Dit sluit aan bij de volle smaak van de Evocao-chocolade. De praline is vervaardigd uit noten die veel in de Mexicaanse keuken worden gebruikt.
3. Pol Deschepper met Symbiolate
De praline is opgebouwd uit een citrusgelei van limoen, sinaas, vanille, koriander en kruidnagel. De ganache is een samenstelling die verrijkt werd met kruiden. De ganache bestaat uit room, glucose, trimoline, dextrose, koriander, gember, kruidnagel, zoethout, kaneel, vanille, donkere chocolade 65% en melkchocolade. De gelei bestaat uit citrus, glucose, pectine, kristalsuiker en sorbitol. De praline krijgt de naam Symbiolate, een verwijzing naar de symbiose van de smaken onderling die elkaar versterken in hun kracht; een feestelijke beleving.
BESTE PRALINE STUDENTEN
1. Chayma El Yazidi met Venexio
De praline bestaat uit een zelfgemaakte praliné en citrusaroma's uit verschillende werelddelen, met een fijne pluim van witte chocolade die doet denken aan de Venetiaanse maskers. De finesse van de praline wordt onder de aandacht gebracht door de pastelkleuren en de elegantie van de versiering. Bij het proeven worden de smaakpapillen geprikkeld door een evenwicht op basis van de afweging tussen de zoetheid van de gedroogde vruchten en de complexiteit van de citrussmaken.
2. Senne De Clercq met Summer Passion
De praline bestaat uit een dun laagje melkchocolade, een gelei van passievrucht en een ganache van rum met zeste van kaffir. De creatie is gebaseerd op een zomerse cocktail, dat het gevoel naar boven brengt dat je lekker bij zonsondergang aan een beachbar zit met vrienden, zonder stress even genieten van het leven.
3. Lore Crispyn met Chestnut and Friends
De praline is gemaakt met een ganache van kastanje en whisky, met boter, water, suiker, kastanjepuree en whisky. De gelei is gemaakt op basis van glucose, suiker en cassis/framboospuree. Toen ze hoorde dat feest het thema was, dacht ze meteen aan de smaak van kastanjes. Als kind ging ze namelijk rond de herfst- en winterperiode vaak kastanjes rapen met het gezin. Dankzij de gezelligheid en warmte van het gezin voelde dit aan als een feest.
BESTE CHOCOLADEREEP
1. Tio Van Ginneken met Maracuja
De chocoladebar bestaat uit 3 lagen: een licht gezouten vanille boterkaramel geblust met passievrucht, een melkchocolade ganache met banaan, passievrucht en een subtiele toets van kalimansi en ten slotte krokante pecan praliné. Gouden spikkels, zwart-gele cacaoboter, een chocoladekrulletje en oranje gekleurd rondje chocolade met een stempel en bladgoud pronken bovenaan op de creatie.
2. Stijn en Bee Vanhoutte met Red Velvet
De reep bestaat uit twee lagen: de eerste laag is een karamel van hibiscus en limoen en de tweede laag is een karamel-ganache van Callebaut Gold-chocolade met Marc de Champagne. De reep wordt afgewerkt met een voet van pralinékrokant van amandelnoten en popping candy, die de bruisende pareltjes van de champagne simuleren. Het idee is een designdessert voor feestelijke gelegenheden.
3. Renzo DEVleeschauwer met Strawberry Champagne
De chocoladereep is opgebouwd uit een gelei van munt en witte wijn, een ganache van aardbei met limoen en als krokante laag zit er in de moullage een bresilienne van pistache. Als decoratief element pronkt aan de zijkant de skyline van Antwerpen, als verwijzing naar zijn geboortestad. Het concept draait volledig rond de klassiekers witte wijn en cocktails. Als cocktail werd gekozen voor de strawberry mojito in een fris en fruitig jasje.
Beste bean-to-bar
1. MariA D’Alo met Madalo 76% Madagascar
Maria maakte een bean-to-barchocoladereep met cacabonen uit Ambanja, een klein stadje in het noordwesten van Madagaskar, met een percentage van 76%. De reep bevat weinig cacaoboter en rietsuiker en geen andere ingrediënten. Het resultaat is een diepe, krachtige chocolade met zurige en fruitige tonen die lang in de mond blijven.
2. Nicolas Danaux met 72% Tuerê João Evengelista
Nicolas gebruikte cacaobonen die afkomstig zijn van een familiale teelt in het Amazonegebied, in het district Novo Repartimento – Tuerê (inheemse naam), in de deelstaat Parà (Brazilië). De bar is opgebouwd uit 63,6% cacao, 8,4% cacaoboter (Origine Linhares – Espirito Santo) en 28% biologische rietsuiker.
3. Serge Storelli met N10
De chocolade is gemaakt van cacaobonen van de variëteit Trinitario, gekenmerkt door de rozige, lichtpaarse en witte kleur van de binnenkant. Ze zijn afkomstig uit Mexico, uit de regio Tabasco/Chiapas. Ze werden ter plaatse 7 dagen gefermenteerd voordat ze drogen in de zon. De bar is opgebouwd uit 65% cacaomassa waarvan 40% cacaoboter, 34,5% suiker en 0,5% lecithine.
Beste concept
1. Just Dip It van Twisted Things
'Just Dip It' is een elegante praline met sidekicks: nl. dips & crunches. De praline krijgt de hoofdrol maar de gastrollen maken de beleving compleet. Het doel van dit concept is om mensen meer aandacht te doen besteden aan chocolade op een speelse manier, want een praline wordt meestal naar binnen gewerkt zonder meer, terwijl de mogelijkheden uiteenlopend zijn. Denk aan een praline met tomaat en Parmezaanse kaas, bijhorende cheesy dip en een crunch van pijnboompitten; past perfect bij een carpaccio.
2. Chocopraline Origine van ZoeteZee
De Chocopraline Origine van ZoeteZee is een duurzame oplossing voor verpakkingsvrije chocopasta in horecazaken. De pasta zit in een grote pralinevorm, een chocopraline van 20 gram die je gewoon op een bord met een mes open kan snijden, met als effect een smeuïge pasta met krokante stukjes chocolade. Ze leveren dit unieke product in duurzame 'heen-en-weer' boxen, waardoor de individuele porties zonder verpakking op het ontbijtbord gepresenteerd kunnen worden.
3. Rocks & Stones van Nibies
Nibies Chocoladecreaties trekken weg van de klassieke pralines en gaan voor vorm, esthetiek en sterke smaken met twee unieke collecties: de Rocks en de Stones, met vier of vijf soorten per doosje. De pralines vragen om eerst langs alle kanten bekeken te worden. Hierdoor is ook de naam 'Nibies' ontstaan: enerzijds door de 'cacaonibs', verwijzend naar chocolade, anderzijds naar 'to nibble', traag genieten, nibbelen van een praline, met veel respect voor de ambacht, met alle zintuigen open.
Beste winkelinrichting
1. Bombardon & Gauthier
De brasserie in Rijmenam werd omgebouwd tot chocoladewinkel en -atelier, koffiebranderij en salon. Er werd rekening gehouden met het authentieke karakter van het historisch pand in combinatie met een industriële toets. Als materialen kozen ze voor Belgisch marmer en eikenhout omwille van de duurzaamheid en voor ijzer als knipoog naar de industriële uitstraling.
2. Carré Noir
Carré Noir in Luik heeft een vergrote en veelzijdige vitrine, die de belangstelling van de voorbijganger trekt. Het zwart en goud geven de winkel een luxueus tintje en zetten het product als een juweel in de kijker. Om het oude 17e-eeuwse kader te respecteren, werd er gekozen voor natuurlijke materialen: plaatselijke eik, messing, kalkverf.
3. Chocolat Champagne
Bij de verbouwing van Chocolat Champagne werd gekozen voor een moderne uitstraling, met een duidelijk onderscheid tussen verkoopruimte en tearoom. De vernieuwde verlichting laat de producten beter tot hun recht komen en qua materialen werd er gekozen voor hout, tegels en graniet met oker, zwarte en witte tinten.
3. Marioca
Marioca is een strakke, tijdloze en moderne chocolaterie met 10 etalages, ingedeeld per thema. De voornaamste materialen zijn hout, smeedijzer en glas, wat zorgt voor eenvoudig en rust. De kleuren die vaak terugkomen zijn zwart, bruin in het natuurlijk onbewerkt hout, en wit.