Belgium Chocolate Awards 2021: de winnaars zijn bekend!
De Belgium Chocolate Awards is dé vakwedstrijd die op zoek gaat naar het chocoladetalent van vandaag en morgen. In normale tijden worden de pralines live geproefd door een ons samengestelde jury en koppelen we er meteen een inspirerend evenement aan, maar daar stak covid-19 deze keer een stokje tussen. Het virus heeft ervoor gezorgd dat we deze negende editie enkele keren hebben moeten heruitvinden. Maar eind goed al goed. Dankzij de uitstekende samenwerking met de vakjury en het professionalisme van de deelnemers, zijn we erin geslaagd om ook deze editie tot een geslaagd einde te brengen en zijn de winnaars bekend!
Thema deed creativiteit floreren
Het opgelegde thema waar de deelnemers zich mochten door laten inspireren was ‘Olympische Spelen’. Een uitgebreid thema waar de mogelijkheden legio waren: de deelnemende landen, een bekende atleet, Tokyo/Japan, de vlaggen, Aziatische smaken ... Een thema dat duidelijk tot de verbeelding sprak bij de deelnemers en geleid hebben tot 41 creaties, bestaande uit pralines en chocoladebars.
Het thema liet de deelnemers toe om hun creativiteit volledig te laten zegevieren. Zo was de Sakura, de Japanse kersenbloesem een vaak terugkomende inspiratiebron bij de deelnemers. Ook Aziatische citrusvruchten zoals yuzu en kalamansi kwamen regelmatig aan bod. Typische Aziatische smaakmakers zoals sesam, citroengras, sake, lychee, gember, wasabi, rijstazijn, shiso azijn, koriander ... dienden veel als basisingrediënt voor de verdere opbouw van de praline. Naar decoraties en design toe speelden de deelnemers vooral met de kleuren van de vlaggen (de Japanse vlag in het bijzonder), miniatuuratleten, de olympische vlam, de Sakurabloesem en de kleur goud als verwijzing naar de gouden medaille.
ook Jurering verliep anders
De jury bestond uit negen professionelen met een enorme vakkennis. Eén voor één hebben ze elke creatie geproefd en beoordeeld. Ook de jurering verliep helemaal anders. Waar we altijd de jury live samen laten jureren, hebben we deze keer een jurybox samengesteld per jurylid. In elke box zaten de 41 creaties die blind moesten geproefd worden. Via een online jureringsformulier konden de juryleden hun punten en feedback achterlaten. Op maandag 26 april hebben we samen met alle juryleden nog een virtuele meeting georganiseerd om te overleggen waar het nodig was. Hieruit is de top drie per categorie – Praline Professional, Chocolate Bar, Praline Studenten – gekomen.
Wie was de jury?
Fien Oosthuyse - werkt bij Niek Bossaert, winnaar Chocolate Awards 2017 - Categorie Praline Student
Wim Vyverman - Zaakvoerder Chocolade-Atelier Vyverman en winnaar Belgium Chocolate Award 2019 - Categorie Praline Professional
Guido Devillé - Gepensioneerd leraar en adviseur bakkerij (COOVI en Alimento)
Bernard Proot - Zaakvoerder Del Rey
Jelle Verstraete - Master Chocolatier
Bruno Van Vaerenbergh - Culinary Advisor Debic
Justine Lanoo - Zaakvoerder Goût Fou
David Maenhout - Zaakvoerder Chocolatier M
Erik Goossens - Zaakvoerder Chocolatier Goossens
Winnaars
Alle punten zijn opgeteld, de jury is het eens. De top drie per categorie is bekend!
In de categorie Praline Professionelen zijn geëindigd:
1. Hannes D'Heedene met zijn praline CATS
Praline met een gelei van 100% cacaopulp, een ruwe praliné van pecannoten en Piemonte hazelnoten en een krokantje van maïsvlokken. Cats is een verwijzing naar de deelname van de "Belgian Cats" op de komende Olympische spelen.
2. Lynn Van Dommelen met haar creatie SAKURA
Praline met gelei van kers en rode shiso, Shiso Venezuela Ganache en een praliné van sesam en 7 kruiden. Op de praline staat een Japans teken die staat voor de kracht die het Belgisch olympisch team nodig heeft voor de overwinning.
3. David Redon met zijn praline KOISHI
Koishi, wat in het Japans "kiezelsteentje" betekent, is samengesteld uit een krokante praliné op een basis van nougatine met geroosterde zwarte sesam en fleur de sel, gecombineerd met een ganache van gember met een vleugje sinaasappel. De kiezelsteen verwijst naar de ondergrond waarop de mountainbike atleten zullen rijden.
In de categorie Praline Studenten zijn geëindigd:
1. Yannick Haast met zijn praline MEDARU
Medaru, ofwel medaille in het Nederlands. De link met Japan zit in de sudachigel. Hierbij zijn dan smaken gezet die goed in harmonie gaan met deze citrusvrucht zoals karamel-dulceyvanille en macadamiapraliné.
2. Renzo Devleeschauwer met zijn praline A
Bij deze 'A-praline' wordt een Japanse letter A op de praline aangebracht. Bittere chocolade aan de buitenkant en een binnenkant met een krokantje, zachte koffieganache, yuzugelei en Elixir d'Anvers.
3. Syntra West met hun creatie SAKURA
Praline gemaakt met westerse chocolade in harmonie met typische Japanse ingrediënten. We vinden er de klassieke kers- en amandelsmaak in terug met een hartige vulling van wasabi en een frisse limoentoets.
In de categorie Chocolate Bar zijn geëindigd:
1. Tio Van Ginneken met zijn bar YAMATO
Deze Yamato bar verwijst naar het oude Japan en is opgebouwd uit drie lagen: o.a. een fris zure gelei van sudachi (Japanse citrusvrucht), een kruidige witte chocolade ganache en een krokantje van gekarameliseerde kokos.
2. Jean Sébastien Jonné met SNACKERS
Pinda praliné met gezouten boterkaramel en geroosterde pinda's in een fijn gevormde melkchocoladereep.
3. Bram Hullebroeck met EAST MEETS WEST
In deze chocoladebar vormen de Oosterse en Westerse smaken een perfecte aanvulling op elkaar. Verschillende lagen met o.a. een combinatie van meringue met pinda, een mix van yoghurt en gegrilde kokos en een verrassende toplaag met o.a. abrikoos.
Tasting Box
Hoewel een live evenement niet mogelijk was, wilden we met het team van Chocolaterie toch het zintuigelijke aspect zoveel mogelijk naar voor laten komen. Chocolade blijft natuurlijk een product waar alle zintuigen geprikkeld worden. Naar aanleiding van de uitreiking van de Belgium Chocolate Awards op vrijdag 21 mei bracht Chocolaterie een Tasting Box uit. Met deze box kon men de online uitreiking ook in real life beleven. Bovendien kon men de top 3 creaties van de categorieën 'Praline Professionals' en 'Chocolate Bar Professionals' meteen proeven en ook de motivering van de jury meevolgen. Meer nog, de box bevatte ook leuke extra's van de partners Veliche en Callebaut en een abonnement op Chocolaterie.
Partners
Belgium Chocolate Awards is een initiatief van Chocolaterie in samenwerking met: