10 trends en nieuwigheden in doekzonwering
Nieuwe toepassingen, mogelijkheden en ontwikkelingen
Architecten integreren doekzonwering als gevelelement, zowel vanuit esthetisch als functioneel oogpunt. Je weert er niet enkel de zon en warmte mee, maar creëert tegelijk ook privacy en houdt vaak ook storende geluiden buiten. Doorgedreven onderzoek en vooral het luisterend oor van de fabrikanten bij hun klanten werpen vruchten af.
Trend 1: zonwering voor hoekramen
Minimalisme is een hot topic in onze sector (zie meteen ook trend 10). Dat minimalisme beoogt uiteraard een maximaal zicht naar buiten. Het is dan ook logisch dat de buitenzonwering dat zicht niet terug beperkt. Glas-op-glashoekramen zijn daar een perfect voorbeeld van.
Waar twee doeken samenkomen, zijn normaal gezien ook twee verticale geleiders te zien. Voor de glas-op-glastoepassingen ontwikkelde men in de markt een oplossing zonder geleiders, waarbij de doeken op de hoek aan elkaar worden gekoppeld met een rits. Deze oplossing zorgt voor een ongehinderd zicht naar buiten en een stormvast geheel.
Een bijkomend voordeel van deze oplossing bij nieuwbouw is dat deze doekzonwering ook discreet geïntegreerd kan worden in de gevel van de woning. Ook dit komt het minimalisme ten goede.
Trend 2: horizontale doekzonwering
Horizontale of (licht) diagonale toepassingen vormen specifieke uitdagingen voor de fabrikant of verdeler van zonweringsproducten. We denken in dit geval bijvoorbeeld aan lichtstraten of -koepels, dakramen, terrasoverkappingen, veranda's ... Een doekzonwering voorkomt hier vooral het serre-effect, door de warmte van de zon buiten te houden.
De uitdaging in deze toepassingen ligt hem vooral in de betrouwbaarheid van de bevestigingssystemen in combinatie met een maximum aan zicht naar buiten. Een belangrijke trend hier is de stijgende vraag naar zonnesensoren, die bij te intensief zonlicht de zonwering automatisch laten sluiten. Verwar zonnesensoren niet met zonnecellen (zie trend 8).
Trend 3: prefab
Momenteel is er in de sector een evolutie gaande richting prefab systemen die voor de schrijnwerker gemakkelijk inklikbaar zijn. Bovendien is er bij het ontwerp extra aandacht besteed aan het naadloos en mooi inwerken in de gevel van dit systeem.
Prefab zonweringinstallaties zijn beschikbaar in verschillende maten en designs én af te stemmen op het ontwerp en de architectuur van de woning. En omdat prefab zonwering is voorzien van voorgeïnstalleerde bevestigingsmiddelen, is het installatieproces ook snel en gemakkelijk. Al met al biedt prefab zonwering de perfecte combinatie van esthetiek, aanpasbaarheid en betaalbaarheid.
Trend 4: complete verduistering
Een complete verduistering wordt bereikt door een combinatie van het juiste doektype met de juiste zijgeleiders. Deze toepassing is er vooral voor slaapkamers, als vervanging van gordijnen. In bedrijfsgebouwen is dit eerder voor lokalen waar laboproeven gedaan worden of presentaties gegeven worden. Het marktaandeel zonwering voor verduistering in plaats van rolluiken wordt alsmaar groter vanwege het strakker ogend geheel.
Natuurlijk is het binnen één en hetzelfde project ook perfect mogelijk om verduisterende en gewone screens te combineren.
Wijziging NBN EN 14501
Vroeger werd er enkel rekening gehouden met twee soorten verduistering voor zowel de materialen als producten: dimmen en verduistering. Het grootste verschil tussen deze twee types is de hoeveelheid invallend licht: respectievelijk 100.000 en 1.000 lux.
In 2021 zagen we een wijziging – en meer specifiek een nieuwe classificatie voor verduisterende eigenschappen van zonwering – in de norm NBN EN 14501. Voortaan wordt de prestatie bepaald door het gekozen materiaal (bv. doekzonwering) en de omkadering, dus de prestatie van het complete systeem (combinatie van rolgordijnen/screens/rolluiken ...).
Voor meer info: zie hier.
Trend 5: eindeloos personaliseren
Doekzonwering biedt uitstekende mogelijkheden voor personalisatie. Door het grote aantal kleuren, patronen en materialen waaruit klanten kunnen kiezen, kunnen ze hun zonwering volledig afstemmen op de stijl en het gevoel van hun woning. Op die manier wordt de zonwering echt een verlengstuk van het interieur van de woning.
Daarnaast is er keuze uit verschillende soorten stof, waaronder pvc, acryl en polyester, afhankelijk van de beoogde kwaliteit en duurzaamheid. Aangezien doekzonwering op maat wordt gemaakt, kunnen klanten ook kiezen uit verschillende vormen en maten om perfect aan te sluiten bij de stijl van hun woning. Kortom: doekzonwering biedt talloze opties voor personalisatie.
Maar vooral in de bedrijfswereld ligt de gepersonaliseerde doekzonwering goed in de markt. Denk bijvoorbeeld aan het logo van het bedrijf op de screens.
Trend 6: stormvast bij steeds grotere afmetingen
Alsmaar meer zoeken bedrijven en particulieren niet enkel naar minimalisme en personalisatie, maar ook naar wind- en vooral stormvaste screens. Ann Van Eycken, secretaris-generaal van VEROZO: "Onze ervaring leert ons dat de wind- en stormvaste screens zelfs de standaard zijn geworden ten opzichte van gewone screens. Ze zorgen bovendien voor extra (akoestische) isolatie op het raam."
Bij stormvaste uitvoeringen zit de doekzonwering op een speciale – en vaak gepatenteerde – manier vast in de geleiders aan de zijkanten van het raam. Door het doek op die manier vast te zetten, kan het scherm ook bij sterke wind gebruikt worden. Dit biedt een uitkomst voor mensen die bijvoorbeeld in kustgebieden wonen en te maken hebben met sterke windvlagen en/of stormen. Maar in het algemeen zorgen windvaste screens als deze er gewoon voor dat buitendoekzonwering in elke toepassing een stuk duurzamer en strakker is.
Trend 7: gemotoriseerde uitvoeringen
Ann Van-Eycken: "80% van de hedendaagse rolluiken zijn gemotoriseerd, maar als we kijken naar de screens, dan zien we dat het percentage daar al 95% bedraagt. Voor stormvaste uitvoeringen noteren we zelfs een percentage van 100%. Voor knikarmschermen noteren we 90% en voor terrasoverkappingen gaan we ook alweer voor 100 op 100."
We kunnen dus met relatieve zekerheid stellen dat de bediening met afstandsbediening of app al zo goed als volledig is ingeburgerd. Meer nog: we gaan alsmaar meer richting volledige automatisering (zie trend 9).
Trend 8: Solarzonwering
Zonwering met geïntegreerde zonnecel zorgt ervoor dat je als installateur geen elektrische aansluiting moet voorzien. Dat betekent dat je niet langer moet doorboren voor de stroomkabel of zelfs een extra stopcontact moet bijplaatsen. Allemaal extra werk dat veel tijd kost. Bovendien hoef je dus voor de installatie ook niet langer meer binnenshuis te zijn, en kan je dus ook aan de slag als je klanten niet thuis zijn.
Door een zonnepaneel toe te voegen, kunnen de solar screens niet enkel functioneren wanneer er geen elektrische voorziening is, ze worden ook nog eens een stuk minder verbruikend, aangezien er geen elektrische aansluiting voor nodig is. Zitten de doekkasten van de screens op een plaats waar de zon niet rechtstreeks aan kan, dan kan je nog steeds kiezen voor een losse zonnecel die je elders installeert om de screen in kwestie aan te sturen.
Trend 9: Slimme zonwering (zonder domotica)
Slimme zonwering kan op basis van 'cloud data' en eigen ingestelde voorkeuren (veranderingen in het weer en de intensiteit van het zonlicht) de doekzonwering 'slim' op en neer laten, zonder dat je daar als bewoner verder hoeft van wakker te liggen.
Ann Van Eycken: "In de 'Guidehouse studie' werd bewezen dat men met geautomatiseerde zonwering gegarandeerd energie kan besparen op koeling, verwarming, verlichting ... Daarnaast staat automatisch gestuurde zonwering ook in de zogenaamde 'Smart Readiness Indicator' van de EPBD (Europese richtlijn inzake energieperformantie gebouwen) – een instrument dat in kaart brengt in hoeverre gebouwen gereed zijn voor slimme toepassingen. Er is trouwens een nieuwe ISO-standaard die in 2023 gepubliceerd werd waarin het gebruik van zonwering werd opgenomen (manueel, gemotoriseerd en geautomatiseerd)."
Trend 10: minimalistische architectuur
Strakke ramen met uiterst slanke raamprofielen zijn de laatste jaren sterk aan populariteit aan het winnen. Ook bij architecten en voorschrijvers wint het concept aan belang. Aluminium- en staalfabrikanten bieden sinds enige tijd al tal van oplossingen aan. Pvc-fabrikanten zijn aan een inhaalbeweging bezig.
Maar fabrikanten van zonweringsproducten staan natuurlijk ook voor een uitdaging. De klant en/of architect kiest voor dunnere raamprofielen, maar dan is het wel de bedoeling dat de doekkast en zijgeleiders de lichtinval niet in de weg staan, en dat ze dus zelf minimalistisch worden.
Ondanks de talrijke technische en esthetische oplossingen is het marktaandeel van minimalistische ramen echter slechts klein. Dat komt vooral omdat het kostenplaatje voor dergelijke projecten prijzig is. Dat zou tot gevolg kunnen hebben dat ook de vraag naar minimalistische zonwering beperkt blijft. Niets is minder waar. Minimalistische profielen worden namelijk ook in andere types ramen toegepast. Voorbeeld bij uitstek is de opmars van alsmaar slankere schuifraamsystemen en steel look-raamprofielen.