Welke kantenlijmer is op maat van uw atelier?
Weinig onderwerpen in de interieurbouw hebben de laatste jaren zoveel evolutie ondergaan als kantenlijmers. Deze trends zorgen voor aanzienlijke prijsverschillen tussen basistoestellen en high-end machines die uitgerust zijn met alle technologische snufjes en systemen.
Mobiele machines
Draagbare toestellen
Draagbare toestellen met lijmbak kunnen overal ingezet worden: zowel in de productie als op locatie, mocht dat nodig zijn. Ondanks hun compactheid kunnen ze veel taken aan: rechte stukken, ronde stukken, bolle & holle vormen, binnenhoeken …
Andere kenmerken zijn de verschillende werksnelheden en de mogelijkheid om het toestel vast te klemmen op een werktafel. Er werd ook aan veiligheid gedacht: de operator komt bij normaal gebruik nooit in contact met de warme EVA-lijm omdat die in een apart compartiment ondergebracht is. Er zijn meerdere kleuren EVA-lijm beschikbaar voor deze machines.
Een nieuwigheid is de mogelijkheid van bepaalde toestellen om verstekken af te kanten, en verstekken met een opkant te creëren. Die zijn mogelijk door het toestel in een adapter op een tafel te monteren. Het grote voordeel hiervan is dat het toestel zo naar de gewenste hoek gekanteld wordt en het werkstuk horizontaal op de tafel blijft liggen, waardoor de operator gemakkelijk het werkstuk door de kantenlijmer kan voeren. De toepassing van de ronde vormen en de verstekken zorgt er ook voor dat de mobiele kantenlijmer de perfecte aanvulling is op een stationair toestel.
Een tweede type zijn de draagbare toestellen met voorgelijmde bandjes die even flexibel kunnen worden ingezet, maar die werken met voorgelijmde banden van PVC, melamine of fineer.
Voor grotere series zijn draagbare toestellen een minder goede oplossing, maar voor stukwerk, werk op locatie of bij ronde werkstukken kunnen ze prima diensten bewijzen.
Mobiele toestellen
In dezelfde categorie zitten de mobiele toestellen. Die zijn iets groter dan de handheld toestellen, maar kunnen ook makkelijk verplaatst worden en worden ook veelal aangewend voor stukwerk en ronde werkstukken. Meestal beschikken ze over een onderstel op wielen of een afneembaar onderstel. Bij de modellen met lijmbak is het heel belangrijk dat het werkstuk door de operator met een consequente snelheid langs de lijmrol wordt aangevoerd (net zoals bij de draagbare toestellen met lijmbak).
Vaste machines
Kantenlijmer voor EVA-lijm
Wie een zekere hoeveelheid banden moet verwerken, is meer gebaat bij een vaste machine. Een standaard kantenlijmer met een eenvoudig EVA-lijmopbrengsysteem (lijmbak of patronensysteem) is prijstechnisch een prima oplossing. Zorg wel voor kwaliteitsvolle voorfrezen. Alleen dan kun je met EVA-smeltlijm een optimaal resultaat bereiken. De EVA-smeltlijm zorgt voor een makkelijk onderhoud, want het reinigen van smeltlijm is relatief eenvoudig door de thermische eigenschappen van de lijm (opwarmen en wegnemen).
Kantenlijmer voor PU-lijm
Voor wie iets meer budget heeft en de nadruk wil leggen op de kwaliteit van de lijm, is een kantenlijmer voor PU-lijm een betere oplossing. Deze machines waren vroeger vooral geschikt voor productiebedrijven, aangezien het werken met PU in een standaard lijmbak veel zorg vereiste. De onomkeerbare chemische reactie van de PU-lijm is hierbij doorslaggevend.
Tegenwoordig zijn onderhoudsarme PU-kantenlijmers de trend bij zowel KMO's als in de industrie. Hierbij denken we vooral aan kantenlijmers met lijmbakken met een afsluitsysteem of aan volledig gesloten systemen.
Combi-machines
Combi-machines zijn machines die verschillende lijmsystemen combineren. Dat kan gaan over een combinatie EVA- en PU-lijm, wat in principe zelfs mogelijk is met een traditionele lijmbak, of een combinatie EVA- en/of PU-lijm met Laser-, Hot Air of NIR-technologie. De nood aan een combi-machine is bij Laser- en NIR-technologie meer nijpend, gezien deze machines enkel coëxtrusiebanden kunnen verwerken (en dus geen voorgelijmde banden), waardoor de bandkeuze beperkt is tot kunststofbanden.
Combi-machines geven de operator de mogelijkheid om te werken met meerdere lijmsoorten en/of lijmtechnologieën. Een combi-machine biedt het voordeel dat de operator kan inspelen op de veranderende vraag van de markt en de wensen van uiteenlopende klanten.
Een nieuwigheid voor de industriële machines is het Glue-Switch-principe waar 2 volwaardige lijmsystemen (die elk zowel EVA- en PU-lijm combineren) na elkaar worden geplaatst. Hierdoor kan de operator zonder omsteltijd van lijmkleur of lijmtype wisselen zonder de productie te onderbreken.
Een kleine kanttekening: lasertechnologie wordt enkel bij grote industrieën toegepast. Onderhoudsarme PU-systemen worden (in verschillende varianten) zowel in de industrie als bij de kleine tot middelgrote ondernemingen ingezet.
Belan van voorfrezen
Welk machine- en lijmtype u ook kiest, het is altijd belangrijk dat de plaatrand perfect gefreesd is. Inkepingen of putten die door een minderwaardige freesbeweging ontstaan, zullen ervoor zorgen dat er holtes ontstaan tussen de plaat en de verlijming. Als er vervolgens vocht doordringt in de plaat, kan dit beschadiging teweegbrengen. Het is dan ook steeds aan te raden om te investeren in een kantenlijmer met een kwaliteitsvol voorfreesaggregaat.
Algemene voordelen van voorfreesaggregaat:
- Dunne lijmvoeg;
- Opdelen/zagen op afgewerkte maten, oftewel de dikte van de kantenband wordt weggefreesd en opnieuw gelijmd;
- Voor het voorfreesaggregaat kan een sproei-inrichting (antihechtingsmiddel voor de lijm) worden verneveld ter hoogte van de lijmvoeg.
Bepaalde kantenlijmers zijn zelfs uitgerust met een geïntegreerde frees aan beide zijden van het paneel. De beide zijden van het werkstuk worden zo tegelijkertijd gefreesd met de garantie op een perfecte haaksheid.
Inkepingen die ontstaan door een minderwaardige freesbeweging, zorgen voor holtes tussen de plaat en de lijmverbinding
Belangrijk hierbij is dat het gereedschap scherp is, maar ook een grote diameter bezit. Hoe groter die diameter, hoe beter de freeskwaliteit. Vooral in het geval van (quasi-) nulvoegtechnieken is die kwaliteit van een zeer groot belang. Bij verlijmingen worden kleine oneffenheden door de lijm gevuld.
Innovaties
Interface
De interface waarmee de operator de machine instelt is een prima voorbeeld van digitalisering. Zo zorgen grote, duidelijke aanraakschermen voor een overzichtelijke en grafische weergave van de toestand van de machine. Ook het instellen verloopt zo vlot: het is bijvoorbeeld mogelijk om voorgeprogrammeerde instructies weer te geven via iconen. Een simpele druk en het programma wordt meteen uitgevoerd.
Bepaalde machines worden ook uitgerust met wat we 'motorische verstellingen' noemen, die kunnen worden ingesteld via een voorzien toetsenbord. Deze motorische verstellingen staan het de operator toe om sneller en nauwkeuriger de machine in- en om te stellen.
Connectiviteit
Relatief nieuw is ook het grotere gebruik van data uit de machine. Data die vervolgens op verschillende manieren gebruikt kan worden in de connectiviteitssystemen van de fabrikanten.
Hieronder valt onder andere het automatisch aanmaken en versturen van statische rapporten (grafisch of in Excel), die vervolgens naar uw PC, tablet of smartphone verstuurd worden.
Machinebouwers kunnen (met uw goedkeuring) via het internet machinedata (foutmeldingen, statussen, meetgegevens uit sensoren) op afstand analyseren. Op deze manier kunnen ze mogelijk meteen een stilstand voorkomen of oplossen, aangeven dat onderhoud nodig is of nieuwe firmware inladen.
Connectiviteit is ook de basis van een uitgekiend productiesysteem, waarbij alle machines in een overkoepelend opvolgsysteem worden ondergebracht. Zo is het mogelijk om de toestand van een stuk voortdurend op te volgen binnen het volledige productieproces over verschillende machines.
Bij problemen kunnen machinebouwers de machinedata op afstand analyseren en zo direct een stilstand oplossen
Automatisering
Automatisering heeft evenwel ook een invloed op de werking van de kantenlijmer. Zo zijn er automatische toevoer-, draai-, afvoer- en retoursystemen die zorgen voor een perfecte positionering van het paneel. Er kan desnoods ook een robot ingeschakeld worden om de panelen op de kantenlijmer te plaatsen en de afgewerkte stukken vervolgens af te stapelen.
De kantenlijmer van vandaag kan ook uitgerust zijn met identificatiesystemen voor QR- of barcodes. De operator dient de barcode maar één keer te scannen om de gegevens op te roepen, of de kantenlijmer kan uitgerust zijn met een gefixeerde scanner zodat ook dit volautomatisch kan verlopen. Het scannen van de werkstukken hoeft maar één keer te gebeuren, voor de eerste bewerking. Daarna weet het systeem welke kanten al verlijmd zijn en welke niet. Zelfs na een langdurige onderbreking van de machine, bijvoorbeeld bij de start van een nieuwe werkdag, weet het systeem weer de werkzaamheden op te pikken van de vorige dag.
CNC-gestuurde kantenlijmers
Vroeger werden vooral de grotere machines met hoge doorvoersnelheden volautomatisch ingesteld volgens kantdikte en afwerking. De laatste generatie servomotoren gecombineerd met lineaire geleidingen en spelingsvrije spindels zorgen voor een constante afwerkingskwaliteit.
Dit is belangrijk wanneer er meerdere machineoperatoren zijn binnen hetzelfde bedrijf of wanneer de operator(en) niet mechanisch geschoold is/zijn. Vandaag de dag zien we dat er volledig gestuurde machines ook beschikbaar zijn voor kleine en middelgrote ondernemingen.
Multifunctie technologie
(CNC-gestuurde) kantenlijmers kunnen uitgerust worden met multifunctionele gereedschappen. Deze machines kunnen (volautomatisch) de werkstukken afwerken volgens de dikte van de kantenband of volgens het gewenste effect, recht, schuin of afgewerkt met een radius. Het afwerken van banden onder een hoek van 45° is momenteel een trend.
CNC-machine met kantenlijmaggregaat
De CNC-machine met kantenlijmaggregaat kan de kanten verlijmen en afwerken na het uitvoeren van één of meerdere gereedschapswissels ten behoeve van het affrezen en eventueel schrapen van de kanten. Naast de standaard bewerkingen van een CNC-bewerkingscentrum, kan de operator deze machine dus ook gebruiken als kantenlijmer voor zowel rechte als afgeronde stukken. Op de machine is er plaats voor één of meerdere kantenmagazijnen.
In samenwerking met Festool, Rogiers-Vanpoucke, Haco Trading, Constant Philips en Optimat Group