ad
VloerconstructiesPremium

Parket versus vloerverwarming: de juiste lijm is cruciaal

Onze do’s en don'ts bij het verlijmen van parket op vloerverwarming

Parket kan uitstekend gecombineerd worden met vloerverwarming. Zolang u maar rekening houdt met een paar belangrijke zaken. Want of het nu een hydraulisch systeem met water is of de elektrische variant, vloerverwarming onderwerpt de ondergrond en vloerbekleding wel aan zware beproevingen. De juiste materiaalkeuze en installatie zijn dus een must voor een kwaliteitsvol en duurzaam eindresultaat.

Verlijmen op vloerverwarming
Niet alleen het parket, maar ook de ondergrond en verlijming zijn onderhevig aan spanningen, daarom is het belangrijk om een systeem te kiezen dat een goede warmtespreiding heeft en geen warmteconcentratie veroorzaakt © Soudal

Het vloerverwarmingssysteem

Goede warmtespreiding, geen warmteconcentratie

Anders dan bij reguliere vloeren is de volledige vloeropbouw bij parket op vloerverwarming veel meer onderhevig aan vocht en temperatuurschommelingen, waardoor uitzetting of inkrimping van het materiaal bijna onvermijdelijk is. Maar ook de ondergrond en verlijming zijn onderhevig aan spanningen.

Daarom is het in de eerste plaats aangewezen om voor een kwalitatief elektrisch of hydraulisch verwarmingssysteem te kiezen dat een goede warmtespreiding afgeeft en geen warmteconcentratie veroorzaakt.

Bij hydraulische vloerverwarming door middel van heet water concentreert de warmte zich weliswaar iets meer rondom de buizen, maar mits de toepassing van een degelijk systeem is dat effect verwaarloosbaar.

Zo hoog mogelijk rendement

Het rendement van vloerverwarming is bij voorkeur zo hoog mogelijk. Hout is als materiaal op zich niet warmtegeleidend. Een tegelvloer zal dus sowieso een beter rendement opleveren, maar omwille van factoren zoals gezelligheid en een warmere look wordt toch vaak geopteerd voor een parketvloer.

Om dan van zo veel mogelijk warmteafgifte te kunnen genieten, dient de totale dikte van de vloer zo beperkt mogelijk te zijn en moet er voldoende isolatiemateriaal onder de dekvloer voorzien worden. De warmte zal zich ook in dat geval langzaam aan de ruimte afgeven, maar er zal geen warmteverlies zijn.

Verlijmen van meerlaags parket DL Chemicals
Massief parket wordt niet rechtstreeks op de cementdekvloer verlijmd, maar meerlagig parket wel. Het is totaal zinloos om daar een ondervloer te voorzien © DL Chemicals

De parketvloer

Stabiele materiaalsoort

Elke materiaalsoort heeft haar eigen individuele stabiliteit. Sommige houtsoorten zijn bijvoorbeeld ‘nerveuzer’ dan andere. Voor een parketvloer waaronder verwarming wordt aangebracht, opteer je bij voorkeur voor de stabielere variant. In die context is naaldhout uitgesloten vanwege zijn inherente onstabiliteit, net als hout met een onregelmatige of abnormale vezelrichting. Veel tropische houtsoorten zijn minder nerveus, maar omwille van hun vaak donkere tint zijn ze tegenwoordig minder in trek.

Meerlagig parket

Terwijl de logica aangeeft dat materialen onder warmte uitzetten, zal hout in dit geval eerder krimpen door de versnelde verdamping van het vrije vocht binnenin. Omgekeerd zet het hout uit bij het uitschakelen van de verwarming omdat het dan opnieuw vocht kan opnemen. Om dat fenomeen zo goed mogelijk het hoofd te bieden, wordt bij vloerverwarming vaak geopteerd voor meerlagig of samengesteld parket in plaats van massief parket.

Samengesteld parket bestaat uit meerdere lagen hout die haaks op elkaar geplaatst zijn. De toplaag wordt onder hoge druk kruiselings verlijmd op een gestabiliseerde onderlaag. Dit maakt meerlagig parket steviger en stabieler dan massief parket bij een identieke slankheidsfactor. Dit heeft als gevolg dat meerlagig parket minder gevoelig is aan veranderingen in temperatuur of luchtvochtigheid en dat het dus minder snel gaat krimpen of kromtrekken.

Vloerverwarming in dekvloer
De ondergrond moet correct voorbereid worden en beschikken over een goede cohesie © Uzin Utz

De ondergrond

Goede cohesie

De ondergrond moet correct voorbereid worden en beschikken over een goede cohesie. Indien er een oppervlakkige verzanding is waarop rechtstreeks verlijmd zou worden, zal die hechting uiteraard nooit optimaal zijn en is er een reëel risico op onthechting. Wanneer de cementdekvloer te snel droogt, kunnen er tevens droogscheuren ontstaan. Die defecten moeten dus hersteld worden.

Cementdekvloer

De cementdekvloer moet volledig vlak (tolerantie 2 tot 4 mm over 2 m, afhankelijk van het soort parket) zijn, alsook stevig, schoon, stof- en vetvrij. Zo nodig, wordt er gewerkt met een hechtprimer.

Ook het vochtgehalte van de ondergrond is een belangrijk aandachtspunt. Dat wordt zorgvuldig met een CCM (Calcium Carbide Methode)-carbuurmeter opgemeten. Het restvochtgehalte bij een cementdekvloer mag maximaal 2% bedragen.

Anhydrietchape

Een gladde ondergrond, zoals een anhydriet dekvloer op basis van gips, wordt opgeruwd met een grofkorrelige schuurschijf, grondig ontstoft en vervolgens eventueel voorzien van een primerbehandeling om het lijmcontact te verbeteren en het achterblijvende fijne stof te fixeren.

Het restvochtgehalte bij anhydriet mag maximaal 0,5% bedragen.

Sfeerfoto via Uzin Utz
In de ruimte waar het parket geplaatst zal worden, moet de vloerverwarming minimaal twee weken gewerkt hebben op de normale bedrijfstemperatuur © Uzin Utz

De plaatsing

Acclimatisatie

Bij voorkeur wordt het parket enkele dagen in de originele verpakking geacclimatiseerd in de betreffende ruimte en wordt de vochtigheid van het hout vergeleken met de door de producent voorgeschreven waarde. Een installatie met een houtvochtigheid onder 7% of boven 11% wordt sterk afgeraden.

Vloerverwarming

In de ruimte waar het parket geplaatst zal worden, moet de vloerverwarming minimaal twee weken gewerkt hebben op de normale bedrijfstemperatuur. Als er zich droogscheuren in de cementdekvloer zouden voordoen, zal dat tijdens die aanloopfase gebeuren. In deze fase van de werken kunnen die nog gemakkelijk hersteld worden. Mocht de ondergrond die fase echter niet doorlopen hebben en mochten er nadien nog droogscheuren ontstaan, dan zetten die zich door in het parket.

Tijdens de eigenlijke plaatsing van het parket moet de vloerverwarming uitgeschakeld en volledig koud zijn, omdat de lijm anders te snel zou uitharden. Daarom mag de oppervlaktetemperatuur van 25 °C niet worden overschreden.

Belang van de uitzetvoeg

De afstand tussen de wanden en het parket bedraagt minstens 10 tot 15 mm. De expansievoeg wordt enkel gekit waar plinten geen dekking geven. Een siliconenkit wordt vermeden omdat vernis of lak er niet op hecht en het product weinig slijtvast is. De voorkeur gaat uit naar een kit van hard acryl of hybride polymeer. De uitzetvoeg bij parket met vloerverwarming is nog belangrijker dan die zonder.

Verlijmen van massief parket
Massief parket, met een gemiddelde dikte van 10 mm, wordt op een ondervloer van zogenaamde ‘mozaïekmatjes’ verlijmd en meteen vernageld voor een optimaal lijmcontact © Soudal

Verlijming van massief parket

Massief parket, met een gemiddelde dikte van 10 mm, wordt op een ondervloer van zogenaamde ‘mozaïekmatjes’ verlijmd en meteen vernageld voor een optimaal lijmcontact. Een pluspunt van die matjes is dat ze bij vloerverwarming bijdragen aan een egale spreiding van de spanningen.

Verlijming van meerlagig parket

Massief parket wordt dus niet rechtstreeks op de cementdekvloer verlijmd, maar meerlagig parket wel. Het is totaal zinloos om daar een ondervloer te voorzien. Om bij meerlagig parket een optimaal lijmcontact te bewerkstelligen, dient er idealiter om de 100 cm een gewicht op de parketvloer geplaatst te worden tijdens het werk en moet dit daar ook blijven staan tot de lijm volledig uitgehard is.

Aandachtspunten na de plaatsing

Na de plaatsing van het parket mag de vloerverwarming twee à drie weken later stapsgewijs (1 of 2 °C per dag) opgestart worden. De meeste lijmen hebben immers tijd nodig om de beoogde treksterkte te bereiken. Bovendien dient vermeden te worden dat het hout reeds zou ‘werken’ als de lijm nog niet volledig optimaal zou zijn.

Nadien kan het parket afgewerkt worden volgens de gangbare methoden, hoewel aangestipt dient te worden dat een geoliede afwerking het hout beter toelaat om te ademen dan een afwerking met vernis. Wanneer er pieken en dalen optreden op het gebied van luchtvochtigheid, zal de geverniste afwerking een buffer vormen waarbij de verdamping van het vocht bemoeilijkt wordt. Het vocht geraakt er wel uit, maar bij een geoliede afwerking zal dit beduidend sneller gebeuren.

De lijm

Duurzaam resultaat

Parketlijm is speciaal ontworpen voor het verlijmen van parketvloeren op verschillende ondergronden. Deze lijmsoort garandeert een sterke en duurzame verbinding tussen de parketdelen en de ondergrond. Dit voorkomt verschuivingen en verlengt de levensduur van de vloer. Bovendien helpt kwalitatieve parketlijm bij het dempen van geluid en het verbeteren van de stabiliteit van de vloer.

De keuze voor de juiste lijm hangt af van het type parket, de ondergrond en de omstandigheden in de ruimte.

Verlijming foto Pexels
Om van zo veel mogelijk warmteafgifte te kunnen genieten, dient de totale dikte van de vloer zo beperkt mogelijk te zijn en moet er voldoende isolatiemateriaal onder de dekvloer voorzien worden

Soorten lijm

Er zijn diverse soorten parketlijm, waaronder 1-componentenlijm, 2-componentenlijm en lijmen op basis van MS hybride polymeer.

1-componentenlijm is gebruiksklaar en vereist geen menging, terwijl 2-componentenlijm bestaat uit twee delen die je moet mengen voor gebruik.

Bij 2-componentenlijm moet je wel sneller werken omdat de lijm binnen enkele uren uithardt. Deze lijm zorgt voor een rigide hechting tussen parket en cementdekvloer, mede dankzij zijn thermohardende eigenschappen.

Bij het gebruik van een 1-componentlijm worden er minder spanningen op de cementdekvloer overgebracht omdat het hout zelf een grotere ‘werking’ wordt toegestaan. Bredere voegen zullen daarvan nadien het gevolg zijn, wat bij parket met rechte kanten niet echt esthetisch is.

Universele parketlijmen op basis van hybride polymeren zijn erg elastisch en uitermate geschikt voor vloerverwarming. Ze bieden een uitstekende hechting zonder primer op poreuze en niet-poreuze ondergronden. MS-polymeer parketlijmen worden kant-en-klaar geleverd en gebruikt, zonder te mengen.

Plaatsen massief parket
Er zijn diverse soorten parketlijm, waaronder 1-componentenlijm, 2-componentenlijm en lijmen op basis van MS hybride polymeer © Uzin Utz

Lijm aanbrengen

De 2-componenten PU-lijm wordt grondig gemengd (MS-polymeerlijmen kunnen direct uit de verpakking gebruikt worden zonder te mengen) en vervolgens met een lijmkam in stroken van ongeveer 40 cm op de ondergrond aangebracht.

Voor meerlagig parket is een vrij grove lijmkam aangewezen, een fijner exemplaar voor patroon- en mozaïekparket. De lijmkam wordt tijdens het verlijmen steeds verticaal gehouden om het profiel van de lijmtanden in een egaal lijmbed op de ondergrond aan te brengen. Daarnaast moet de lijmkam ook goed ‘schrapen’.

De ‘open tijd’ van de lijm bedraagt ongeveer 30 tot 60 minuten (bij 23 °C en 50% R.V.), zodat er niet al te veel lijm in één keer aangebracht kan worden. Vervolgens wordt het parket in de nog natte lijm gelegd en met een rubber hamer voorzichtig aangeklopt. In dit stadium kan er nog gecorrigeerd worden. Daarna eventueel vastnagelen, stevig aandrukken en, indien nodig, het parket verzwaren om een perfecte overdracht van de lijm mogelijk te maken.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door An De Maere

Meer weten over

ad

Andere dossiers