De creatieve meerwaarde van decoratieve pleisters
De decoratiesector in ons land wordt dagelijks voor nieuwe uitdagingen geplaatst; Belgen worden nu eenmaal veeleisender en kennen het aanbod op de markt als hun broekzak. Ook op vlak van afwerking van muren en gevels durven ze al eens out-of-the-box te denken en velen gaan tegenwoordig dan ook een stapje verder dan klassiek wit. Geen wonder dat de decoratieve pleistertechnieken zo geliefd zijn. Waar de traditionele bepleistering eerder functionele doeleinden nastreeft, impliceren de decoratieve pleistertechnieken net dat tikkeltje meer dankzij het aanbrengen van een unieke structuur of effect.
Niet puur functioneel
Traditioneel of decoratief?
Zoals de naam al doet vermoeden ligt de focus bij decoratief pleisteren op de creatieve meerwaarde van de techniek. Hoewel decoratief pleisteren vaak verward wordt met traditioneel pleisterwerk, zijn niet alleen de functieverschillen aanzienlijk, maar ook het eindresultaat is compleet anders. Bij traditioneel pleisteren ligt de nadruk op de functionele bijdrage, namelijk het beschermen van het oppervlak, terwijl de decoratieve technieken focussen op het verfraaien ervan, het opwekken van emoties, het creëren van een unieke uitstraling en het nonchalant verwerken van onregelmatigheden in wanden, vloeren, plafonds ... De schilder-decorateur wordt omgetoverd tot een ware kunstenaar, wiens hand de uitstraling bepaalt.
Van muren tot gevels
Elke kamer van de woning, zowel in landelijke of klassieke als moderne en trendy interieurs, krijgt een unieke uitstraling en een eigen verhaal, bepaald door de creativiteit en fantasie van de schilder-decorateur. Livings, keukens, badkamers en zelfs de kleinste oppervlaktes in een toilet kunnen in het oog springen dankzij de speciale beleving, rekening houdend met beperkingen op het vlak van ondergrond en producten. Vakkennis en creativiteit, de perfecte combinatie om ‘s werelds mooiste en meest unieke decoratieve pleistertechnieken te creëren.
Speciale effecten
Hoewel vrijwel alle muren in aanmerking komen, is het gevoel voor harmonie in het interieur vaak een beslissende factor. Een decoratieve pleistertechniek met glitterpigmenten op een klassieke schouw? Het is speciaal. Maar een grijze kalktechniek met een betonachtige uitstraling in een moderne loft of een warme zandtint die de natuurlijke look van een landelijke woning versterkt, is dan wel een absolute voltreffer. De tijd waarin decoratieve pleistertechnieken enkel in riante villa’s of robuuste kastelen gebruikt werden om prestige uit te stralen, behoort nu ook tot het verleden.
De hand van de schilder-decorateur
Elke decoratieve pleistertechniek omschrijven zou een titanenarbeid zijn, aangezien de mogelijkheden zeer ver reiken. Een vaak voorkomende pleistertechniek is op basis van klei, van oudsher reeds als wandbezetting aangewend. Klei is een natuurlijk gesteente dat het interieur omhult met een dikke, beschermende laag, dat bestaat uit kleimineralen, heel fijne deeltjes die water opnemen en vasthouden. Dat heeft een heilzaam effect op het binnenklimaat in een woning. Maar ook een stuctechniek op basis van cement die oogt als naadloze natuursteen of een pleister op basis van kalk, met subtiele oneffenheden of borstelvegen die de structuur van het oppervlak uniek maken, behoren tot de mogelijkheden. Natuursteenimitatie, betonuitstraling, kleurnuances, reliëf, structuur, glansverschillen … De vakman kan spelen met reliëf en patines: het bewerken met kammen, borstels of spatels en het toevoegen van extra kleurpigment leveren ontelbare structuren en kleurnuances op.