Roetvlek op de muur kan perfect geïsoleerd worden
Een goede voorbereiding is het halve werk
Roetvlekken op een te schilderen oppervlak schaden het eindresultaat en moeten dus geïsoleerd worden. Een probleem daarbij is echter dat roet reageert op water - waardoor het werken met watergedragen verven niet zo evident is. Bovendien mag de geïsoleerde roetvlek ook in de toekomst geen problemen scheppen. Gelukkig kan het isoleren van een roetvlek vrij eenvoudig mits u de juiste procedures en droogtijden volgt.
DOOR DE VERF HEEN
Het probleem met een roetvlek is dat ze een in water oplosbare vlek is. Wanneer dus met de verven van vandaag gewerkt wordt - dit zijn quasi altijd alkalisch watergedragen producten - dan zal het roet hiermee reageren en door de aangebrachte verffilm heen slaan. Bij een brand kunnen roetdeeltjes tal van(schadelijke) chemische combinaties vormen.
EEN SPEL VAN CHEMISCHE REACTIES
Bij de roetvlekken zijn er vier oplossingen: het roet wordt niet geactiveerd, het wordt geïsoleerd (op twee manieren) of het wordt ingekapseld.
Niet activeren
De roetvlek wordt overschilderd met een matte poreuze solventgedragen verf; die bevat geen water en kan dus niet reageren met het roet. Hier moet men opletten dat die verf in een later stadium niet overschilderd wordt met een watergedragen product; dan bestaat de kans dat het water van die watergedragen verf doorheen de poreuze film van de matte solventgedragen verf gaat, en toch nog in contact kan komen met het roet en dat gaat activeren.
Niet poreus isoleren
Isoleren kan ook door te werken met een verfop solventbasis die niet-poreus is. Dat houdt in dat ook hier een film wordt aangebracht waar water niet doorheen kan dringen. Hier kan men een renovatieverf gebruiken, die haar eigen grond- en afwerkingslaag is. Bij een isolerende primer vormt de isolatielaag een 'barrière' tussen het roet en de nog aan te brengen verffilm.
Isoleren: kationische technologie
Men kan ook (watergedragen) systemen gebruiken die voorzien zijn van kationische technologie. Die (licht zure) verf zorgt ervoor dat het roet niet kan reageren met de (alkalische) watergedragen verf door een film aan te brengen op de roetlaag. Die laag vormt een fysieke barrière tussen het roet en de buitenwereld, in casu de nog aan te brengen verffilm. De verf heeft een relatief korte droogtijd.
Inkapselen
Bepaalde stoffen in het roet lossen op in een alkalisch watergedragen verf. Die migrerende inhoudsstoffen worden ingekapseld in het hars van de watergedragen acrylaat- of alkydverf.
VOORBEREIDEND WERK
De ideale voorbereiding bestaat in het zo veel mogelijk verwijderen van het roet. Daar bestaan specifieke reinigingsmiddelen voor. Na het reinigen moet de ondergrond de tijd krijgen om te drogen. Daarna wordt de roetvlek behandeld met een watergedragen of solventgedragen product.
En na het voorbereidende werk?
Als de roetvlek geïsoleerd is, brengt men indien nodig nog één of twee afwerkingslagen aan.
AANDACHTSPUNTEN
Wanneer men werkt met solventgedragen producten, dient men zich te voorzien van (persoonlijke) bescherming: handschoenen, masker, voldoende ventilatie …
ULTIEME OPLOSSING
Mocht de roetvlek op een pleisterlaag na een eerste of tweede laag nog steeds zichtbaar zijn, dan zit er weinig anders op dan de roetvlek in haar geheel weg te kappen en een gloednieuwe drager en pleisterlaag aan te brengen.