Een schranklader voor elke klus
Krachtiger, sneller en veiliger dan ooit
Schrankladers zijn enorm interessante machines. Dankzij hun specifieke eigenschappen bieden ze een belangrijke meerwaarde binnen verschillende sectoren en maken ze het mogelijk dat u op elk moment, op elke ondergrond, in elke ruimte aan de slag kan. Maar hoe kiest u nu de juiste schranklader?
Nuttig in elke sector
Schrankladers zijn unieke machines die binnen heel wat sectoren inzetbaar zijn, wat ze te danken hebben aan hun specifieke eigenschappen:
- compact;
- wendbaar;
- krachtig;
- veelzijdig.
Dankzij deze eigenschappen en het robuuste concept zijn schrankladers multi-inzetbaar en dus het ideale hulpmiddel in de (landbouw)industrie, bouw, havens, recycling enz.
Op elke ondergrond inzetbaar
Momenteel zijn er twee soorten schrankladers op de markt. De ene rijdt op banden, terwijl de andere zich op rupsen verplaatst. Momenteel is de markt in de Benelux nog verdeeld, maar binnen de sector verwachten de kenners dat dit evenwicht al snel in het voordeel van de rupsen zal uitvallen.
De ideale schranklader bestaat niet
Het verschil tussen beide zit hem in de mogelijkheden. Modellen met rupsen spreiden hun gewicht gelijkmatiger over de bodem, waardoor ze zich lenen voor werken op slijkerige ondergronden. Schrankladers met banden rijden zich op zo'n ondergrond snel vast.
Dankzij de rupsen is het mogelijk om overal, op elk moment te kunnen werken. Deze extra troef heeft natuurlijk ook een hogere prijs.
Vier keuzebepalende factoren
De 'juiste' schranklader kiezen is niet eenvoudig. Alles wordt bepaald door de werken die u uitvoert en in de toekomst wil uitvoeren. Zoals gemeld zijn schrankladers zo veelzijdig, dat ze in quasi elke sector inzetbaar zijn.
Toch is het belangrijk om bij de aankoop een duidelijk overzicht te maken van uw activiteiten en samen met een dealer – die elk soort lader ter beschikking heeft – te bekijken welke lader voor u het meest geschikt is. Voldoet een van onderstaande vier factoren niet aan uw benodigdheden, dan is er een andere lader beter geschikt.
Afmetingen
Een eerste belangrijke factor die de aankoop van een schranklader bepaalt, is het gebruik van de machine in kleine ruimtes. Dankzij de compacte afmetingen van de lader is het mogelijk om bv. in gebouwen of onder de grond te werken.
Naast de afmetingen, is het ook belangrijk te kijken hoe zwaar de machine mag zijn. Indien de schranklader op een plek blijft staan – zoals bv. in de recyclingindustrie – speelt gewicht niet zo'n rol. Als de schranklader van werf naar werf verplaatst moet worden, moet op voorhand al nagedacht worden op welke manier dit zal gebeuren.
Wendbaarheid
De wielen zijn gemonteerd op stijve assen en per zijde draait het paar met dezelfde snelheid. Van richting veranderen gebeurt door de wielparen of rupsbanden met verschillende snelheden of in tegengestelde richting te laten draaien. In het laatste geval (contra-rotatie) draait de lader ter plaatse. Op deze manier heeft de schranklader een zeer kleine draaicirkel, wat hem des te praktischer maakt in kleine ruimtes.
Dankzij de unieke manier waarop de wielen zijn afgesteld, kan de schranklader schranken en heeft hij een zeer kleine draaicirkel. Dat maakt het gebruik van de machine in kleine ruimtes des te handiger.
Power
Om op deze manier te kunnen schranken, is natuurlijk veel power nodig. Dat vergt heel wat energie, die op zijn beurt gebruikt kan worden om te duwen, graven en heffen. Ook al is een schranklader geen heftruck, toch kan ook het hefgewicht een belangrijke factor zijn bij de keuze voor een schranklader. Om bepaalde werken te kunnen uitvoeren, is een bepaald hefvermogen immers noodzakelijk. Ook het vermogen van de schranklader zal dus de doorslag geven.
Veelzijdigheid
Tot slot bepaalt ook de veelzijdigheid van de schrankladers de aankoop. Aangezien de machines in zowat elke sector van pas komen, kunnen ze gekoppeld worden met een honderdtal verschillende aanbouwdelen.
De motor van de schranklader wordt krachtiger en de cabine aangepast aan de operator
Door de veelzijdigheid in aanbouwdelen en het robuuste concept van de machine, is het mogelijk om de machine in alle seizoenen nuttig te gebruiken. Zo kan je het gebruiken in de lente om gras te maaien, in de zomer om stof weg te borstelen, in de herfst om bladeren van de weg te verwijderen en in de winter om sneeuw te ruimen.
Sneller, krachtiger en veiliger
In zowat alle sectoren is duidelijk dat alles sneller en krachtiger moet gebeuren om de productiviteit te verhogen en efficiënter te kunnen werken. Dit geldt ook voor de schrankladers.
Enerzijds worden de motoren krachtiger.
Anderzijds worden cabines aangepast aan de bestuurder. Zo wordt er in de cabines meer glas gebruikt, zodat de bestuurder een verbeterd zicht heeft rondomrond de lader, wat een veiliger gevoel geeft.
Daarbovenop zijn er ook qua ergonomie veel verbeteringen.
Digitalisering
Daarnaast komt ook de digitalisering bij schrankladers opzetten. De overstap van pedalen en hendels naar joysticks is natuurlijk al langer bekend, maar nu zijn er zelfs al schrankladers die vanop afstand te bedienen zijn met een smartphone.
Elektrische aandrijving
Een tweede vernieuwing die stilaan de Benelux bereikt, is de aandrijving van schrankladers door elektrische motoren. Momenteel is dat voor de gemiddelde aannemer echter nog niet interessant. De dure batterijen zorgen er nog voor dat deze prijzen ver boven het beschikbare budget zitten.
Nadelen van schrankladers
Wielen
Het grootste nadeel van de schranklader is de beschadiging van de toplaag. Doordat de machine afgesteld is om te schranken, gaat hij de ondergrond altijd aantasten. Daarbij komt onmiddellijk een tweede probleem kijken. Doordat de machine schrankt, schuren de banden over de grond en zullen ze veel sneller vervangen moeten worden dan bij andere laders.
Hoog brandstofverbruik
Zoals gemeld is de schranklader een enorm krachtige machine, wat nodig is om deze te laten schranken. Het is dan ook logisch dat de machine veel brandstof verbruikt.
Jaarlijks onderhoud beïnvloedt levensduur
Voor een optimale werking van schrankladers is een periodiek onderhoud belangrijk. Volgens producenten en kenners binnen de materie ligt de richttijd hiervoor rond de vijfhonderd uur. Uiteraard hangt de specifieke richttijd af van de gebruiksfrequentie van de machine. Schrankladers moeten sowieso minstens een jaarlijkse onderhoudsbeurt krijgen, ook indien de vijfhonderd uur niet gerealiseerd wordt.
Door de machine te voorzien van een periodiek onderhoud is het geen uitzondering dat de schranklader meer dan tien jaar operatief blijft. Dat is onder meer te danken aan zijn robuuste, stalen design.
Met dank aan Bergerat Monnoyeur/Caterpillar, Bobcat en JCB