De veelzijdigheid van beton
Betonnen gevelelementen komen er in allerlei vormen, afmetingen en functies. Dat gaat van structurele kolommen in een ‘exoskelet’ over balkons en gevelpanelen tot sierelementen of dorpels.
Bij betonnen elementen kun je doorgaans kiezen uit drie afwerkingsgraden:
- het ‘standaard’ grijs beton: kostenefficiënt maar nooit met esthetische garanties;
- het industrieel sierbeton: komt in een gladde of uitgewassen variant. Dit wordt voornamelijk gebruikt voor industriële gebouwen, maar ook in scholen;
- het architectonisch beton: hier kunnen wel esthetische garanties gegeven worden. Je moet wel de nodige aandacht schenken aan toleranties zodat alle voegen netjes op elkaar aansluiten.
Bij de keuze geldt: hoe goedkoper je gaat, hoe beperkter de vormvrijheid, het uitzicht e.d.
Architectonisch
Architectonisch beton neemt maar een klein deel van de betonmarkt in en mag als een nicheproduct worden beschouwd – ook al springt het wel het meest in het oog.
Sierelementen in gevels worden meer en meer uitgevoerd in architectonisch beton. Bij flat-, kantoor- en andere grotere gebouwen zijn gevelelementen doorgaans vervaardigd uit architectonisch beton. Het is pas als het budget een sleutelrol speelt of als de esthetiek van minder belang is, dat er zal worden gekozen voor een andere afwerking; denk aan de talrijke loodsen die opgetrokken zijn in industrieel sierbeton.
Een van de grootste struikelblokken bij architectonisch beton is de kostprijs. De meerprijs ten opzichte van conventioneel beton kan, afhankelijk van het project, oplopen. Dat komt omdat je grotendeels te maken hebt met manueel maatwerk voor de bekistingen en afwerkingen. Daarbij komt dat een hoge precisie belangrijk is. De herbruikbaarheid van de mallen is dan ook een belangrijke prijsbepalende factor.
Duurzaam
Beton is enorm duurzaam: zonder ongelukken zal een betonnen structuur na 100 jaar nog steeds in dezelfde gezondheid verkeren. Het enige wat beton vergt is een onderhoudsbeurt op zijn tijd met helder water onder lichte druk.
Thermische inertie
Daarnaast is beton een materiaal met hoge thermische inertie. Die inertie zorgt ervoor dat de binnentemperatuur vrij constant kan blijven ten opzichte van de buitentemperatuur. Temperatuurschommelingen worden tot een minimum herleid waardoor je in de winter minder moet stoken en je in de zomer minder vaak de airconditioning moet gebruiken. Idealiter zou je die laatste zelfs kunnen elimineren als je die combineert met nachtventilatie.