Rekken en opslagsystemen dragen bij tot meer efficiëntie
Wie investeert in platenmagazijnen bespaart gemiddeld 60% ruimte
In de wereld van industriële toelevering heb je een streepje voor als je snel kan leveren. Maar dat lukt natuurlijk alleen maar met een efficiënt productieproces. Daarbij is de manier waarop jouw grondstoffen worden opgeslagen en beheerd een belangrijk aspect. Opslagsystemen spelen niet alleen een essentiële rol bij het optimaliseren van je beschikbare ruimte, ze verbeteren ook de interne logistiek en helpen zo de productiviteit te verhogen. Een blik op de voordelen van opslagsystemen voor plaatmateriaal en de verschillende soorten rekken die daarvoor worden gebruikt.
Voordelen van opslagsystemen voor plaatmateriaal
Orde en overzicht op de werkvloer verhogen ongetwijfeld de productiviteit, maar hoe druk je dat in cijfers uit? Bovendien leiden magazijnsystemen ook niet direct tot meer omzet. Misschien wordt daarom het belang van een goed magazijnbeheer een beetje onderschat. Onterecht.
Ruimteoptimalisatie
Meer opslagcapaciteit per m², dat is een van de belangrijkste en meest tastbare voordelen van opslagsystemen. Door gebruik te maken van rekken en opslagoplossingen die aangepast zijn aan jouw specifieke behoeften en werkplaatsomstandigheden, kan je je vloeroppervlak efficiënter benutten. Gemiddeld spreken we over een ruimtebesparing van 60%. Daardoor komt er uiteraard meer ruimte beschikbaar voor productieactiviteiten.
Verbeterde logistiek
Magazijnsystemen helpen bij het stroomlijnen van de logistieke processen binnen een werkplaats. Door plaatmetaal op een georganiseerde en gestructureerde manier op te slaan, kunnen werknemers het materiaal snel vinden en ophalen wanneer het nodig is. Dat vermindert de tijd die wordt besteed aan het zoeken naar materialen en het verbetert de algehele efficiëntie van je productieproces, ook al omdat je zo het aantal bewegingen van de heftruck of de bovenloopkraan sterk terugdringt. In extreme gevallen levert dat een besparing van 80% op aan logistieke arbeid.
Bescherming van materialen
Plaatmetaal is kwetsbaar voor beschadiging als het niet correct wordt opgeslagen en alle platen zomaar op elkaar worden gestapeld. Magazijnsystemen met diverse lades en separate posities bieden bescherming tegen buigen, krassen en andere vormen van schade.
Veiligheid
Last but not least: door plaatmetaal op een geordende manier op te slaan, verminder je het risico op ongevallen. Een directe toegang leidt simpelweg tot een veiligere en een meer ergonomische werkmethode. Door bijvoorbeeld voor uitrolbare laden te kiezen, beperk je tevens de fysieke inspanning voor je operatoren.
Manuele opslagsystemen
Binnen de manuele opslagsystemen heb je de keuze tussen verschillende opties. We overlopen ze kort en staan ook stil bij mogelijke extra functionaliteiten die buiten de standaard vallen.
Standaardsystemen
Stelling- of palletrekken zijn een van de meest voorkomende soorten rekken die worden gebruikt in magazijnsystemen voor plaatmetaal. Ze zijn standaard verkrijgbaar in verschillende afmetingen en draagvermogens, waardoor ze geschikt zijn voor een breed scala aan toepassingen, maar je kan ze ook perfect op maat van je behoeften laten maken. Traditioneel rijdt een heftruck af en aan om de pallets ofwel te stockeren ofwel uit het rek te nemen.
Een alternatief zijn draagarmrekken. Die bestaan uit horizontale armen die aan verticale kolommen zijn bevestigd en in de hoogte kunnen worden aangepast via een borgpen. Er bestaan armen voor zowel lichte als zwaardere lasten.
Beide genoemde oplossingen zijn voorbeelden van horizontale opslagsystemen en ideaal voor de stockage van volle platen. Verticale systemen, met van elkaar gescheiden laden, kan je net zo goed gebruiken voor volle platen maar worden in de praktijk toch meestal ingezet voor reststukken. Hun compactheid maakt dat ze dicht bij de machines kunnen staan.
Dynamische systemen
Bij rekken denk je wellicht aan een statische oplossing, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Voor echt kleine reststukken bestaan er bijvoorbeeld mobiele karren op wieltjes. Opnieuw met separate compartimenten zijn ze een alternatieve vorm van verticale opslag.
Maar onder 'mobiel' of 'dynamisch' kan je ook iets heel anders verstaan: 'uitrolbaar'. Meestal rol je de laden, verticaal of horizontaal, uit het bedframe door er handmatig aan te trekken, al kan dat ook via een draaihandel. Minder courant zijn de elektrisch bediende modellen, maar de markt biedt ze wel aan.
Uitrolbare laden hebben vergeleken met statische systemen nogal wat voordelen. Om te beginnen heb je een veel betere, want directe toegang tot je materiaal, ook tot de kleinere reststukken die achteraan de lade liggen. Dat voorkomt onnodig tijdverlies en voor de operator is het veel veiliger en ergonomischer werken. Als de bundels of pakketten eenmaal uit het frame zijn gehaald en vergrendeld in hun posities, kan je ze op drie manieren ontladen: met een vacuümsysteem, door middel van hijsbanden of via een heftruck.
Belangrijk is nog dat de hoogte tussen de laden maximaal wordt benut, omdat de bundels of paletten niet meer opgetild hoeven te worden door de heftruck. Andere noemenswaardige functionaliteiten behelzen onder meer een bladerfunctie en antislip om het verschuiven van platen te voorkomen.
Automatische plaatsystemen
Manuele opslagsystemen kunnen je heel wat diensten bewijzen. Voor een relatief beperkt investeringsbedrag zorgen ze voor een efficiëntere interne logistiek. Anderzijds hebben ze ook hun beperkingen. Duidelijke labels kunnen je dan wel veel zoekwerk besparen, je rekent er dan wel op dat de operatoren genoeg discipline aan de dag leggen om de verschillende platendiktes op de juiste plaats te stockeren.
Daarnaast bieden ze geen oplossing voor een manarme, laat staan een manloze productie; het laden en ontladen van de grondstoffen verloopt nog altijd manueel. Ook van koppelingen met administratieve softwarepakketten is geen sprake. Wil je die richting uit, dan moet je kijken naar automatische plaatsystemen. Uiteraard hangt daar een heel ander prijskaartje aan vast.
Softwarekoppelingen
Een van de grote troeven van automatische platenmagazijnen is dat ze perfect passen binnen de idee van Industrie 4.0, een manier van produceren waarbij alles aan elkaar gekoppeld is en data gecapteerd en onbeperkt uitgewisseld kan worden, zeker als je kiest voor een fabrikantonafhankelijk systeem. Dat biedt het bijkomende voordeel dat je volledig vrij bent in je keuzes. Diverse besturingen en configuraties zijn mogelijk, gaande van standalone tot en met een volledige integratie met databases. Daarin worden alle artikeldata opgeslagen, zoals hoogte, breedte, dikte, batchnummer, reservering …
Een koppeling met bijvoorbeeld ERP biedt nog tal van andere mogelijkheden: synchronisatie van artikelmutaties met ERP ten behoeve van inzicht in actuele voorraad, signaleren van tekorten en sturing van logistieke systemen; voorraadreserveringen in opslagsysteem vanuit ERP; faciliteren van picklijsten vanuit ERP …
Wanneer rendabel?
Dat automatische platenmagazijnen meer mogelijkheden hebben, ligt voor de hand. Maar vanaf wanneer zijn ze de investering waard? Zoiets moet geval per geval bekeken worden, want de exacte ROI hangt van tal van factoren af. We zetten de voornaamste op een rij:
- totale voorraad en doorloopsnelheid;
- omvang voorraad van reststukken;
- aantal verschillende platen;
- afmetingen en gewicht van de platen;
- aantal voorraadmutaties per dag;
- kosten van stilstand bewerkingsmachine;
- fluctuaties in voorraad afhankelijk van inkoopbeleid;
- beschikbare hoogte in de hal.
Conclusie
Vandaag zijn magazijnsystemen een essentieel onderdeel geworden in de optimalisering van operationele efficiëntie. Door slim gebruik te maken van de gepaste opslagsystemen kan je als toeleverancier je productiviteit verhogen, je kosten verlagen en een concurrentievoordeel behalen in een steeds veeleisender wordende markt.
Met medewerking van Aalberswico en EuroStorage