Van zelfopladende tot performante stekkerhybride
Rijtest Renault Rafale E-Tech 4x4 300 pk
De technische grondslagen van deze vierwielaangedreven nieuwkomer zijn gekend. Want de basis van deze 300 pk rijke Renault Rafale E-Tech wordt gevormd door de eveneens op het CMF-C/D-platform gebaseerde Rafale E-Tech Full Hybrid 200. In de E-Tech 4x4 300 pk-variant wordt dat fondament versterkt met een derde e‑motor die permanent de achterwielen aandrijft. Serieel-parallelle hybridearchitectuur, geëffectueerd met een turbobenzinemotor, één e‑hoofdmotor en een High-voltage Starter Generator, ontplooide zich – samen met een 22 kWh rijke energieopslag en die tweede e‑motor – tot performante en efficiënte PHEV-technologie; zo leren we uit een eerste kennismaking.

Behalve deze onuitgegeven serieel-parallelle en, bij uitbreiding, PHEV-geïnspireerde hybridearchitectuur, confronteert de Rafale E-Tech 4x4 300 met nog andere boeiende autotechnologie. Te weten, een eerder unieke combinatie van 4Control Advanced, actieve ophanging, vierwielaandrijving en vierwielsturing.
De door Alpine Cars ontwikkelde chassis en wendbaarheidscontrole op de Rafale E-Tech 4x4 300 Atelier Alpine heeft geleid tot een intelligente ophanging die bedacht is met een voorspelbare camera. Visueel onderscheiden die Rafale E-Tech 4x4 300 Atelier Alpine-topversies zich van de rest van het gamma door 21"-velgen en Continental Sport Contact 7-schoeisel (245/40 R21) daar waar de Esprit Alpine-versies met 20"-velgen en 245/45 R20-rubbers de baan op gaan.

100 km elektrisch rijbereik
Met de oplaadbare hybrideaandrijflijn van de Rafale E-Tech 4x4 300 vult Renault de ervaringen opgedaan met serieel-parallelle hybrideopstellingen aan met een extra e‑motor tussen de achterwielen. Naast een flink opgevoerd aandrijfvermogen resulteert dat ook in een permanent actieve vierwielaandrijving. Daarbij wordt bovendien geprofiteerd van de met de Rafale E-Tech Full Hybrid 200 gerijpte tractie- en vermogenscontroles.
De E-Tech 4x4-voorwielaandrijving blijft dus een afgeleide van de E-Tech 200-opstelling en die wordt aangevuld met een extra e‑motor tussen de achterwielen en een met aanzienlijke capaciteit gezegende 22kWh-energieopslag. Die aan de stekker te laven energieopslag bezorgt de Rafale E-Tech 4x4 trouwens een zuiver elektrisch (WLTP-)rijbereik tot 105 km. De verbrandingsmotor, de drie e‑motoren en de batterij leveren een maximumsysteemvermogen tot 300 pk.

ICE-opwaardering
Een afgeleide van de E-Tech 200 pk-voorwielaandrijving? Dat klopt, maar de beschrijving ‘opgewaardeerd’ klinkt in deze geschikter. De 1,2 liter 3-cilinder wordt in de Rafale E-Tech 4x4 immers aangeblazen met een nieuwe turbocompressor. Daarmee wordt het vermogen aangejaagd tot 110 kW/150 pk. Toch 20 pk extra, vergeleken met de 96 kW/130 pk aan ICE-vermogen in de E-Tech 200-modellen.
Ook het koppel werd opgekrikt. Dit tot 230 Nm tegenover 205 Nm in de E-Tech 200 pk-modellen. Als gevolg van die hogere vermogens- en koppelopbrengst was men trouwens genoodzaakt om de multimode-transmissie met klauwkoppelingen te versterken.

Van twee naar drie e‑motoren
Deze opgewaardeerde thermische motor krijgt in de Rafale E-Tech 4x4 300 het gezelschap van drie e‑motoren. Een primaire e‑motor op de vooras, die net als in de E-Tech 200-versies 50 kW/70 pk en 205 Nm aan werklust ontwikkelt. De tweede primaire e‑motor die permanent de achterwielen powert, levert 100 kW/136 pk aan maximumvermogen en een motorkoppel van 195 Nm. De secundaire e‑motor of HSG (High-voltage Starter Generator) ontwikkelt – zoals in de E-Tech 200 – 25 kW/34 pk en 50 Nm aan maximumvermogen en koppelwaarden.
De twee primaire e‑motoren worden energetisch bevoorraad door een lithiumionbatterij van 22 kWh/400 V. De secundaire e‑motor of HSG verzorgt zoals in de E-Tech 200 de ICE-startprocedures, de schakelovergangen van de automatische transmissie en helpt de batterij op te laden tijdens het rijden.

Permanent actieve vierwielaandrijving
De extra primaire e‑motor op de achteras maakt dat de E-Tech 4x4 300 over permanent actieve vierwielaandrijving beschikt. Die vierwielaandrijving wordt automatisch geregeld door de E-Tech-systeemsoftware en dit afhankelijk van de via Multi-Sense-instellingen geselecteerde rijmodus alsook de weg- en rijomstandigheden. Op het multimedia display, meer bepaald in het Dynamic Chassis-menu, wordt in real time de aandrijfkracht per as weergegeven.
De koppelverdeling tussen voor- en achteras kan in real time fluctueren van 100% op de voorwielen, hetzij voorwielaandrijving, tot 100% naar de achterwielen of achterwielaandrijving. Onder normale omstandigheden en bij snelheden tot 70 km/u wordt voorwielaandrijving geprogrammeerd. Bij hogere snelheid opteert de E-Tech-systeemsoftware voor achterwielaandrijving.

Getalenteerde powercontrole
Ongeacht de geselecteerde rijmodus zal deze hybrideopstelling bij kickdown het maximaal aan vermogen ontwikkelen. De hybridemodus wordt dan meteen ingeschakeld om in een snelle reactieve herneming te kunnen voorzien. Op kruissnelheid zorgt de E-Tech-systeemsoftware, afhankelijk van de gekozen rijmodus, voor een geoptimaliseerd vermogensbeheer.
Afhankelijk van de gekozen Multi-Sense-instelling, worden aandrijfkracht en vermogensplafond aangepast. In Eco-modus varieert het geleverde vermogen van 185 tot 300 pk en kan de koppelverdeling tussen voor- en achteras variëren van zuivere voorwiel- tot achterwielaandrijving, of omgekeerd. In de Comfort-modus schommelt de vermogensopbrengst tussen 250 en 300 pk en kan ook hier – zoals in Eco-modus – de koppelverdeling tussen voor- en achteras veranderen van zuivere voorwiel- tot achterwielaandrijving of vice versa.

In de Sport-mode wordt onder alle omstandigheden een maximumvermogen van 300 pk voorzien, en de koppelverdeling tussen voor- en achteras varieert naargelang de input van de bestuurder, met tot 70% achterwielaandrijving. Het Snow-programma voorziet in een maximale vermogensopbrengst van 250 tot 300 pk, maar hier wordt een vaste 50%/50%-koppelverdeling tussen de voor- en achteras gehandhaafd, zodat bij beperkte grip en via een specifiek afgestemd ESP-systeem de vier wielen bijdragen aan het optimaliseren van de tractie.

Specifiek Atelier Alpine-chassis
Naast de E-Tech 4x4 300 Esprit Alpine, die een vergelijkbare wielgeleiding heeft als de E-Tech Hybrid 200, wordt de Rafale E-Tech 4x4 300 ook aangeboden met een Atelier Alpine-chassis. De Rafale E-Tech 4x4 300 Atelier Alpine onderscheidt zich daardoor van de Esprit Alpine-versies met een elektronisch gestuurde, intelligente ophanging waarbij men een beroep doet op een in de voorruit gepositioneerde camera.
Bij Renault spreekt men daardoor van een actieve ophanging met voorspellende camera. Of, hoe bij snelheden tussen 3 tot 180 km/u en afhankelijk van het rijgedrag, de schokdemping zich preventief aanpast aan naderende wegoneffenheden, verkeersdrempels of slecht wegdek inbegrepen.

Maar de ontwikkeling van dat specifieke Atelier Alpine-chassis betreft meer dan preventieve instelling van de schokdemping. Schokdempers, veren, aanslagpunten en stabilisatorstangen werden trouwens specifiek ontworpen. Bovendien rijden de met deze ophanging uitgeruste modellen op 21"-velgen.
Verder werden specifieke modi uitgewerkt met het oog op de controle van de wendbaarheid. Ook werden de rekeneenheden die het remgedrag, de recuperatie van remenergie, de stabiliteits- en stuurbekrachtiging aansturen, specifiek gekalibreerd. Tot slot werden ook de verbindingen van de motoren aan het chassis specifiek berekend.

Gecomputeriseerde wielgeleiding
Het menu ‘Chassis Control’ is enkel beschikbaar op de Atelier Alpine, en geeft via het multimediasysteem toegang tot de geoptimaliseerde parameters van het 4Control Advanced-systeem, de dempingsregels en het ESP-systeem. Aan de hand van de rijmodi Comfort, Dynamisch en Sport worden daarmee – in combinatie met 4Control Advanced, actieve ophanging en vierwielaandrijving – markante- ‘gecomputeriseerde’ ondersteltechnologieën gepresenteerd.
Dit laatste niet in het minst als men bij afronding van dit hoofdstuk wielgeleiding even bedenkt dat men hier onder de gemeenschappelijke noemer ‘Rafale E-Tech 4x4 300’, te maken krijgt met vier motoren, vierwielaandrijving, vierwielsturing, preventief aanpassende schokdemping, elektronisch gestuurde ophangingen, dito koppelspreiding tussen voor- en achteras, zelfladende serieel-parallelle deeltijds elektrische en stekkerhybridetechnologie.
Toegegeven dat er weinig ‘nieuwkomers’ zijn die een technisch geïnteresseerd iemand met een dergelijke diversiteit aan autotechnologische wetenswaardigheid plezieren ...
