Duurzaamheid in de Belgische foodservice sector: ambities en acties

dan in de horeca (31%) en catering (38%)
Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in de Belgische foodservice sector. Uit onderzoek dat is uitgevoerd door de GROUP7 Professional Community blijkt dat een aanzienlijke meerderheid van de sector duurzaamheid als belangrijk beschouwt, maar dat de implementatie van duurzaamheidsmaatregelen sterk varieert tussen verschillende segmenten.
Belang van duurzaamheid
Het onderzoek, uitgevoerd onder 309 respondenten uit de segmenten Horeca, Fastservice en Catering, laat zien dat 61% van de respondenten duurzaamheid (zeer) belangrijk vindt voor hun bedrijf. De nadruk op duurzaamheid is het grootst in de cateringsector (81%), gevolgd door horeca (64%) en fastservice (48%). Respondenten die onderdeel zijn van een keten of centrale inkoop, vinden duurzaamheid vaker belangrijk (77%) dan zelfstandig opererende bedrijven (59%).
Acties tegen voedselverspilling en andere trends
Het verminderen van voedselverspilling wordt door meer dan de helft van de respondenten gezien als de belangrijkste duurzaamheidsactie. Andere toptrends zijn het gebruik van lokale producten en het verminderen van plastic gebruik. Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven al actief bezig zijn met duurzaamheid:
- 57% vermindert de voedselverspilling;
- 40% koopt meer lokaal in;
- 36% gebruikt minder plastic;
In de fastservice sector probeert 45% van de respondenten minder plastic te gebruiken, wat aanzienlijk meer is dan in de horeca (31%) en catering (38%). Binnen de cateringsector vermindert 72% van de respondenten de voedselverspilling, wat beduidend hoger ligt dan in de andere segmenten.
Regionale verschillen
Er zijn duidelijke regionale verschillen in de aanpak van duurzaamheid. Zo investeren respondenten uit Vlaanderen vaker in groene energie dan respondenten uit Wallonië/Brussel (29% vs. 15%). Ook kopen ze eerder lokaal in (48% vs. 36%) en gebruiken ze minder gas en/of elektriciteit (36% vs. 26%).
Ambities en noodzakelijke ondersteuning
Maar liefst 88% van de respondenten heeft duurzaamheidsambities. De belangrijkste doelen zijn:
- minder verpakkingsmateriaal gebruiken (25%);
- minder plastic gebruiken (22%);
- minder gas en/of elektriciteit gebruiken (20%).
Meer lokaal inkopen is een aanzienlijk grotere ambitie binnen de cateringsector dan bij respondenten uit horeca en fastservice. Respondenten die deel uitmaken van een keten of centrale inkoop willen vaker meer lokaal inkopen (35% vs. 15%) dan zelfstandig opererende bedrijven. Daarentegen willen respondenten die zelfstandig inkopen vaker minder plastic gebruiken (24% vs. 12%) en investeren ze meer in groene energie (17% vs. 7%).
Ondersteuning van fabrikanten
Bijna 90% van de respondenten geeft aan dat zij ondersteuning nodig hebben om hun duurzaamheidsdoelen te bereiken. De belangrijkste vormen van ondersteuning zijn financiering/geld om te investeren (33%), ondersteuning van fabrikanten (30%) en tijd van personeel (25%).
Respondenten uit Wallonië/Brussel hebben vaker behoefte aan financiering om te investeren dan hun collega's uit Vlaanderen (43% vs. 28%).
Conclusie
De Belgische foodservice sector is zich sterk bewust van de noodzaak van duurzaamheid, hoewel de aanpak per segment verschilt. Veel bedrijven maken vorderingen in het verminderen van voedselverspilling en plastic gebruik, maar er is nog aanzienlijke behoefte aan extra ondersteuning van fabrikanten en grossiers om duurzaamheidsambities te verwezenlijken. Effectieve samenwerking en gerichte actie zijn essentieel om de sector naar een duurzamere toekomst te leiden.