ad
Baden & douchesPremium

Een inloopdouche kiezen: waarop letten?

Wil je je badkamer van kop tot teen vernieuwen? Dan is een inloopdouche een geknipte, moderne – en esthetisch tevens vaak de mooiste – oplossing. Het is niet enkel gemakkelijk te plaatsen, maar er zijn ook geen of slechts geringe drempels en weinig in het oog springende randen.

 

VLOER OF BAK?

AFMETINGEN

afmetingen INLOOPDOUCHE

Een inloopdouche kan je aanpassen naargelang de beschikbare ruimte in je badkamer. Reken zeker op 180 cm inloopruimte. Verder vereisen ze een minimumbreedte van 90 cm en een diepte vanaf 120 cm. Anders zijn ze te klein om comfortabel in te kunnen douchen. 

hoe groot is de INLOOPDOUCHE

 

DOUCHEVLOER

douchevloer INLOOPDOUCHE

Geen drempels bij een inloopdouche betekent vaak dat de badkamervloer gewoon doorloopt in de douche. Het stuk in de douche wordt dan aangeduid als douchevloer. Voor een goede afwatering moet deze altijd onder een lichte helling worden geplaatst. Wanneer je een inloopdouche wil plaatsen moet je er dus rekening mee houden dat de afvoer onder het vloerniveau verwerkt zit, en er dus breekwerken aan te pas komen. Daarom is dit ook meer een oplossing bij volledige renovaties. Soms zal je de badkamervloer helemaal moeten ophogen.

vloer in de douche

Wat materialen betreft voor de vloerafwerking, zijn vooral tegels (zowel keramisch als natuursteen) gangbaar, maar je kan tegenwoortdig ook gaan voor tropisch hardhout of steenstrips. In elk geval is het wijs om de vloer af te werken met een anti-slipcoating om nare ongevallen te vermijden.

+ Geen randen waar je je aan kan bezeren
+ De grootte is relatief vrij te bepalen
+ Interessant voor mensen die slecht te been zijn
- Breekwerken
- Je kan spatwater in de rest van de badkamer moeilijker vermijden
- De douche is niet afgesloten, dus je hebt warmteverlies

 

DOUCHEBAK

douchebak INLOOPDOUCHE

Je kan ook kiezen voor een inloopdouche met een douchebak. Die kan je volledig inwerken in de vloer, of je kan ze op de vloer monteren. Het grote voordeel van een douchebak is dat ze meer garantie geeft tegen lekken. 

Of je een douchebak plaatst of niet, hangt af van de diepte van de dekvloer. Met name waar de afvoergoot komt, moet de vloer aflopend zijn. Controleer bij een volledige renovatie van je badkamer steeds de dikte van de chape; die bepaalt welk afvoersysteem er kan worden ingebouwd. Bij onvoldoende diepte wordt er bij voorkeur een douchebak geplaatst.

bak van de douche

Douchebakken bestaan in vierkante, rechthoekige of kwartronde vorm. De populairste afmetingen zijn 90 cm x 90 cm, 90 cm x 120 cm en 90 cm x 140 cm. We zien ook breedtes van 80 cm, en de diepte kan oplopen tot 180 cm.

Acryl is het meest courante materiaal: sterk, licht en prijsvoordelig. Daarnaast zijn er douchebakken in sterkere (en duurdere) materialen zoals geëmailleerd staal en composiet. Ook douchebakken in gietijzer, kwarts, (imitatie)natuursteen, porselein en polybeton komen voor. Deze producten worden meer door professionals geplaatst.

+ Beter bestand tegen lekken
+ Gemakkelijker proper te houden
+ Geen breekwerken nodig wanneer je deze op de vloer monteert
- Je hebt een opstap

 

TIP
Douchebak of niet, het is sowieso belangrijk dat er gedetailleerd wordt afgekit in de kieren van de inloopdouche zodat er geen lekken of schimmel ontstaan. Ook een vochtbestendige ondervloermat is een must.

 

WANDEN EN DEUREN

wanden INLOOPDOUCHE

Douchewanden- en deuren dienen om de badkamer tegen spatwater te beschermen en de warmte binnen te houden wanneer je doucht. Zijn je badkamermuren om één of andere reden niet volledig waterdicht? Dan plaats je er aangepaste wanden tegenuit een waterwerend materiaal zoals waterdicht gipskarton.

Om je douche meer te accentueren kan je die nog gaan afwerken met waterdichte acryl-, composiet-, solid surface- of pvc-panelen.  Keramische of natuursteentegels kunnen ook, maar die vergen iets meer onderhoud. Helder of mat veiligheidsglas is ook een optie, zowel als vrijstaande wand (voor inloopdouches) als tegen bestaande badkamermuren.

 

KRAANWERK

DOUCHEKRAAN

coldtouch INLOOPDOUCHE

Qua kraanwerk is de thermostatische kraan, met een ingebouwde thermostaat die de watertemperatuur regelt, in de meeste douches goed doorgedrongen. Gewone mengkranen verliezen in sneltempo terrein. Een grote innovatie van de laatste jaren hier zijn kranen met een zogenaamde cold touchtechnologie. Gewone warmwaterkranen, en dus ook thermostatische kranen, kunnen warm worden aan de buitenkant. In een douche kan zo’n te hete kraan soms voor problemen zorgen. De cold touchtechnologie zorgt ervoor dat de buitenkant niet warm wordt.

kraan INLOOPDOUCHE

Tegenwoordig bestaan er ook slimme thermostatische mengkranen waarmee je je douche kan activeren en je waterverbruik kan bijhouden via je smartphone. Dergelijke kranen zijn vaak ook uitgerust met een ecostand waarmee je tot wel 33% op je verbruik kan besparen.

 

DOUCHEKOP

kop INLOOPDOUCHE

De keuze van de juiste douchekop is ook belangrijk voor de perfecte douche-ervaring. Ook hier spelen persoonlijke voorkeuren een belangrijke rol. Sta je graag lang te ontspannen onder de douche of kies je ervoor om snel alle vuil weg te spuiten? Kies het best een douchekop met verschillende standen, zo kan je wisselen tussen een harde massagestraal en een zachte ontspannende regenbui. Voor kinderen is een zachtere straal erg belangrijk. Je kan ook kiezen voor een regendouche met een niet-afneembare douchekop.

kop regenval douche

Hou ook het debiet in de gaten. Hoeveel water zal er door je douchekop stromen? Enerzijds moet dit overeenstemmen met de aanvoer (hoeveel warm water stroomt er uit je boiler, hoeveel water moet je verbruiken voor de boiler in werking treedt?). Anderzijds wil je misschien een zo laag mogelijk verbruik uit ecologische of economische overwegingen.

Hou bij je keuze ook rekening met veiligheid: een doucheslang en -kop mag niet te heet worden. Kies ten slotte, zeker als je last hebt van hard water, voor een douchekop die makkelijk te ontkalken is.

Lees hier hoe je je kraanwerk onderhoudt.

AFWATERING

Bij een douchevloer moet je uiteraard ook kijken voor een goede afwatering middels een vloerputje of een afvoergoot. Bij een douchebak zit deze reeds geïntegreerd in de bak zelf.

VLOERPUTJE

vloerputje INLOOPDOUCHE

Een vloerputje bestaat uit een sifon in polypropyleen met een waterdichting. Om de hoogte van de tegel of ander afwerkmateriaal te kunnen opvangen wordt ook een opzetstuk voorzien. Daarbovenop komt dan uiteindelijk het rooster, meestal afgewerkt in glas of inox. Afhankelijk van het model en de fabrikant kan de capaciteit variëren tussen 27 en 120 liter water per minuut.

putje dat afvoert

Om vloerputjes gemakkelijk te kunnen onderhouden, zijn ze voorzien van een uitneembaar waterslot. Op die manier kan de installateur zonder problemen aan de sifon, om van daaruit (indien nodig) de afvoerbuis te onderzoeken met een ‘rat’ of camera. Daarnaast kan geopteerd worden voor een zeefinzetstuk, wat het reinigen voor de gebruiker nog eenvoudiger maakt.

 

AFVOERGOTEN

afvoergoten INLOOPDOUCHE

Voor inloopdouches is het populairste afvoersysteem nog altijd een douchegoot, meestal met een rooster in inox. Los van het type douchegoot is dit afvoer­systeem meestal opgebouwd uit een sifon in polypropyleen, een goot in inox (voor gewone douchegoten) of polyamide (voor inkortbare/verlengbare goten), een rooster in glas of inox, en poten. Daarnaast wordt optioneel soms een montageframe voorzien. Voor douchegoten ligt de afvoercapaciteit, afhankelijk van model en fabrikant, tussen 30 en 57 liter water per minuut.

goten voor de INLOOPDOUCHE

Een standaarddouchegoot is net zoals een vloerputje voorzien van een uitneembaar waterslot. Bij inkortbare en verlengbare douchegoten werken sommige fabrikanten met een zelfreinigende sifon. Daarnaast heeft het basislichaam gladde wanden en geen dode ruimten, wat het reinigen aanzienlijk vergemakkelijkt. 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

ad

Andere dossiers