ad
BuitenschrijnwerkPremium

Hoe kies je een tuinhuis?

Hout blijft een populair materiaal voor een tuinhuis –  zijn natuurlijke en warme uitstraling past dan ook het best in een tuin. Afhankelijk van de houtsoort moet je er uiteraard wel het nodige onderhoud bij nemen. Naast hout kan je ook kiezen voor tuinhuizen uit metaal of kunststof. Deze lichte tuinhuizen komen meestal voor in de vorm van een bouwpakket en vormen zowel een relatief goedkope als gemakkelijke oplossing.

 

Het materiaal

Een houten tuinhuis

tuinhuis hardhout

Hardhout

Harde houtsoorten zoals afrormosia, teak, afzelia of eik zijn het houttype bij uitstek voor buitengebruik, en dus optimaal voor tuinhuizen. Ze hebben weinig tot geen zorg nodig.

Hardhout heeft namelijk een dichte structuur; de poriën ademen en nemen water op, waardoor het hout minder snel rot en dus langer meegaat dan zachte houtsoorten. Behandeling tegen vocht is dus niet nodig. Een beschermende olie om het hout te voeden en vergrijzing tegen te gaan is echter wel aangeraden, wil je dat het hout zijn uitstraling behoudt.

thermowood tuinhuis

Thermowood

Gezien hardhout zijn oorsprong meer in de tropen vindt, is het wel duurzamer dan zachthout, maar het kan nog ecologischer met thermowood. Thermowood is gemaakt van Europees naaldbomenhout. Het naaldhout ondergaat een verhittingsproces waarbij het resistent gemaakt wordt tegen vocht, schimmel en andere weersinvloeden. Zo krijgt naaldhout de duurzame eigenschappen van tropisch hardhout mee, en gaat het ook tot 25 jaar of langer mee.

Dat niet alleen, je hoeft thermowood ook niet te onderhouden – althans, als je met de vergrijzing kan leven. Om esthetische redenen kan je het hout natuurlijk wel bewerken met een olie of beits op terpentinebasis.

 deur pvc kunststof tuinhuis

Geïmpregneerd zachthout

Onbehandeld zachthout (ceder of grenen) is afgeraden voor een tuinhuis. Het is dan wel goedkoop, maar is ook slechts in beperkte mate bestand tegen vocht, schimmels en insecten.

Als je zachthout kiest, ga dan voor een chemisch verduurzaamde variant: geïmpregneerd zachthout. Het hout zal niet onderhoudsvrij zijn, maar het zal minder vaak nodig zijn - afhankelijk van de situatie en de weersomstandigheden. De eerste behandelingsbeurt gebeurt minimaal 6 maanden na plaatsing.

DUURZAAMHEIDSKLASSE
Houtsoorten worden ingedeeld in 5 duurzaamheidsklassen. Hier gaat het om de eigenschappen van het hout zelf. Duurzaamheidsklasse 1 is de meest duurzame, klasse 5 de minst duurzame. Voor een terras kies je best hout uit de klasse 1, 2 of 3.
- Duurzaamheidsklasse 1: gaat tot meer dan 25 jaar mee – de meeste tropische hardhoutsoorten: afzelia, teak ...;
- Duurzaamheidsklasse 2: gaat 15 tot 25 jaar mee – thermowood, kastanje ...;
- Duurzaamheidsklasse 3: gaat 10 tot 15 jaar mee – Europese eik, sipo, notenhout;
- Duurzaamheidsklasse 4: gaat 5 tot 10 jaar mee;
- Duurzaamheidsklasse 5: gaat tot 5 jaar mee.

RISICOKLASSE
Naast de duurzaamheidsklasse, speelt voor een tuinhuis ook de risicoklasse een grote rol. Hier gaat het om de eigenschappen van de gebruiksomgeving (binnen of buiten, vochtigheidsgraad, weersinvloeden …). Voor een terras kies je dus het best uit klasse 3, 4 of 5.
- Risicoklasse 1: hout voor droge binnentoepassingen;
- Risicoklasse 2: hout voor daktimmer en houtskeletbouw;
- Risicoklasse 3: hout voor buitengebruik en bestand tegen weersinvloeden (duurzaamheidsklasse 1, 2 of 3);
- Risicoklasse 4: hout voor buitengebruik en bestand tegen zoet water (duurzaamheidsklasse 1 of 2);
- Risicoklasse 5: hout voor buitengebruik en bestand tegen zout water.

 

Een metalen tuinhuis

tuinhuis pvc kunststof tuinhuis

Voor metalen tuinhuizen wordt doorgaans een beroep gedaan op verzinkt staal of aluminium, eventueel afgewerkt met een beschermende laklaag of een poedercoating. Sandwichpanelen zijn ook een optie voor het bouwen van een tuinhuis: tussen een weersbestendige buitenlaag (in aluminium, zink of met decoratieve dakpannen) en een binnenplaat (vaak afgestemd op het interieur) wordt een isolerende laag ‘gesandwicht'.

Het grote voordeel is dat metaal weinig onderhoud vergt. Gepoedercoat metaal is immers beschermd tegen krassen en corrosie en kan dus perfect natte weersomstandigheden aan.

Het nadeel is dan weer dat het ‘s zomers zeer warm is binnen, en tijdens de winter heel koud. Je zou dus in principe moeten bij-isoleren om een enigszins stabiele binnentemperatuur te verkrijgen. Gebruik je metalen tuinhuis dus enkel als berghok en niet als ontspanningsruimte. De zaak verandert uiteraard als  je tuinhuis is opgetrokken uit sandwichpanelen. 

 

Een kunststof tuinhuis

pvc kunststof tuinhuis

Geen fan van het onderhoud dat een houten tuinhuis vergt? En ook niet van de nogal koele uitstraling van een metalen tuinhuis? Dan kan een tuinhuis uit pvc of polycarbonaat ook een oplossing zijn. Deze zijn goedkoop, licht en nagenoeg altijd in pakket te verkrijgen, dus gemakkelijk op te bouwen.

Qua onderhoud moet je er ook niet veel naar omkijken, behalve occasioneel groene aanslag verwijderen. Het is echter geen uv-bestendige oplossing: na verloop van tijd gaat het pvc verkleuren.

Uiteindelijk kan je ook kiezen voor tuinhuizen van houtcomposiet, wil je de houtlook combineren met de voordelen van kunststoffen. 

 

De vorm

Tuinhuizen kan je gaan opdelen per materiaalsoort, maar uiteraard is de vorm evenzeer belangrijk. De ene wil eerder een opbergplaats, de ander wil er misschien een gezellige leefruimte van maken.

zelfbouwpakket cottage tuinhuis

Tuinhuis of cottage?

Een gewoon tuinhuis heeft doorgaans een eenvoudig en functioneel ontwerp, met rechte lijnen en minimale decoratieve details. Het kan bijvoorbeeld een vierkante of rechthoekige vorm hebben met een eenvoudig zadeldak. Ze kunnen worden gebruikt als opslagruimte voor tuingereedschap, als ontspanningsruimte, of zelfs als een kleine werkruimte. 

Wie wat meer wil dan louter een opberg- of werkplek, kan opteren voor een iets luxueuzere variant: het cottage tuinhuis. Deze wordt voornamelijk gekenmerkt door een aangebouwde overkapping dat bij aangename zomerdagen kan gebruikt worden als extra terras. Cottage tuinhuizen zijn quasi altijd uit hout vervaardigd, omdat het landelijke karakter inherent is aan de stijl.

Wanneer je zoekt naar een houten tuinhuis, zal je ook vaak de term 'blokhut' zien passeren. Dit zijn stevige, traditionele hutten gemaakt van massief houten blokken die in elkaar passen. Ze bieden eveneens een rustieke uitstraling en zijn vaak gebruikt als opslagruimte, werkschuur of zelfs als extra woonruimte.

Tuinkasten

Naar een opbergruimte in de tuin wordt rap verwezen met de term 'tuinhuis', maar als er geen ramen inzitten kan ej eigenlijk veeleer spreken van een tuinkast of een tuinschuur.

 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
ad

Andere dossiers