ad
BroodmixenPremium

Broodmixen zijn niet meer weg te denken in de moderne bakkerij

maken breed assortiment en inspelen op wensen van consument mogelijk

dossche mills broodmixen lichtbruin brood
Broodmixen zijn makkelijk en efficiënt © Dossche Milss

Twee derde van de Belgische bakkers gebruikt vandaag broodmixen. Dat doen ze in de eerste plaats om een gevarieerd en breed assortiment aan te bieden aan hun klanten, en ook omdat het makkelijk en efficiënt is. Er zijn tegenwoordig heel wat broodmixen op de markt. Hiermee speel je moeiteloos in op de markttrends en op de behoeften van de consument, die steeds bewuster bezig is met gezondheid.

Wat is een goede broodmix?

Ireks broodmix dinkel brood
Fabrikanten bieden een groot gamma aan broodmixen aan © Ireks

Een broodmix is een samenstelling van bloem en/of meel van één of meerdere graansoorten met andere ingrediënten (bv. pitten, zaden, kruiden, vet, enzymen …) die je als bakker kan gebruiken om broodproducten mee te maken. Een goede broodmix wordt samengesteld op basis van kwaliteitsvolle ingrediënten, afgestemd op de noden van de bakker en de vraag van de consument. De fabrikanten hebben veel soorten broodmixen in hun gamma, waardoor je je klanten kan blijven verrassen met een breed assortiment aan smakelijke broden.

Met broodmixen breid je je assortiment uit en speel je in op de smaken en voorkeuren van je klanten

Hoe werkt een broodmix?

CSM Waldkorn brood donker
Een broodmix is een samenstelling van bloem en/of meel van één of meerdere graansoorten met andere ingrediënten © CSM

Om een brooddeeg te maken moet je enkel water, gist, zout en een bepaalde dosering bloem toevoegen aan de broodmix. De hoeveelheid bloem is afhankelijk van de broodmix: soms is het 50%, soms 20% en bij een compleetmix hoef je helemaal geen bloem meer toe te voegen. Voor een optimaal bakresultaat bevatten de meeste broodmixen een combinatie van actieve en niet-actieve broodverbeteraars. Een actieve broodverbeteraar ondersteunt het brood in de werking van gluten, gist, volume, kleur, kruim … Een niet-actieve broodverbeteraar is vooral belangrijk voor de houdbaarheid van het brood.

7 goede redenen om te kiezen voor een broodmix

1. Gevarieerd assortiment

Vandaag een volkorenbrood, morgen een wit en overmorgen een meergranenbrood: de consument is op zoek naar veel variatie in brood. Met broodmixen breid je je assortiment uit en speel je in op de smaken en voorkeuren van je klanten, zonder dat dit leidt tot extra werk in de bakkerij.

2. Gebruiksgemak en tijdwinst

Broodmixen zijn gemakkelijk om te gebruiken. Na het toevoegen van de nodige ingrediënten in de juiste dosering beschik je over een kwaliteitsvol brooddeeg waarmee je vlot aan de slag kan. Hierdoor kan je efficiënt werken en tijd winnen, terwijl je toch een ruimer assortiment biedt. Dit brengt welgekomen rust in de bakkerij, en het kan ook een oplossing zijn voor het tekort aan (geschoold) personeel. Bijkomend voordeel: je moet zelf minder ingrediënten op stock hebben in de bakkerij. Minder kans op fouten bij het afwegen.

3. Gegarandeerde kwaliteit

Met een broodmix maak je broodproducten van uitstekende kwaliteit, zolang je de voorgeschreven baktijd maar respecteert. Door de consistente samenstelling en het feit dat je zelf geen ingrediënten meer moet afwegen, is er ook minder kans op mislukte broden en verspilling van kostbare grondstoffen. Zeker in crisistijden is dit een groot pluspunt.

4. Altijd mee met de trends

Het assortiment van fabrikanten van broodmixen weerspiegelt de trends en innovaties in broodproducten. Denk aan: vezelrijk, glutenvrij, koolhydraatarm, eiwitrijk, laag in cholesterol, lactosevrij, vegan, minder zout, minder suiker, extra vitamines … Door een broodmix te gebruiken, maak je kwaliteitsvolle broden die inspelen op de groeiende vraag naar gezondere broodproducten.

Dossche Mills broodmix
Met een broodmix kan je inspelen op de groeiende vraag naar gezondere broodproducten © Dossche Mills

5. Transparante voedingswaarden en claims

De consument is steeds bewuster bezig met gezondheid en weet graag wat hij eet. Bakkers krijgen alsmaar meer vragen over de ingrediënten van het brood, of het vegan is, rijk aan vezels … Op broodmixen worden de samenstelling, voedingswaarden en claims duidelijk vermeld. Zo kan je je klanten transparant informeren en een antwoord bieden op alle vragen.

6. Speciale combinaties

Zeelandia broodmixen
Met een broodmix blijf je je klanten verrassen © Zeelandia

In de bakkerij – waar elke minuut telt – heb je niet altijd tijd of inspiratie om op zoek te gaan naar nieuwe smaken en variëteiten. Broodmixen bevatten soms speciale(re) combinaties, waarmee je je kan onderscheiden en je klanten blijft verrassen.

7. Merkbroden met naambekendheid

Veel fabrikanten bieden broodmixen aan voor merkbroden, waar de consument doorgaans dol op is. Door één of meerdere merkbroden te verkopen, geniet je mee van hun naambekendheid en zo bereik je misschien wel een groter publiek.

Tips om je eigenheid te behouden met broodmixen

Er wordt vaak gedacht dat je je eigen signatuur niet meer kan toevoegen aan je broodproducten als je broodmixen gebruikt. Dit klopt niet. Ook met een broodmix kan je namelijk je eigenheid en authenticiteit als bakker behouden, en wel op verschillende manieren:

  • Je kan ingrediënten toevoegen om het brood een extra touch te geven: noten en zaden, chocolade, fruit, kruiden … Je bent immers niet verplicht om het recept van de fabrikant volledig te volgen. Hou er wel rekening mee dat het bij sommige merkbroden niet mogelijk is om nog extra ingrediënten toe te voegen. Anders bestaat de kans dat het brood mislukt. Let op: bij een merkenbrood moet je normaal wel het recept volgen (dit is toch wat de fabrikant vraagt en adviseert). Anders kan je dus bepaalde gezondheidsclaims niet garanderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van volkorenmeel om iets vezelrijk te maken. Het is anders mogelijks ook niet herkenbaar voor de consument. Een bepaald brood zou in theorie hetzelfde moeten smaken bij bakkers A en B.
  • Wees creatief: ook met de vorm van het brood kan je variëren om op een originele manier uit te hoek te komen voor je klanten.
  • Sommige fabrikanten bieden bepaalde broodmixen en merkbroden exclusief aan voor specifieke segmenten, bijvoorbeeld voor de ambachtelijke bakker. Op die manier kan je je onderscheiden van collega-bakkers.

Het assortiment van broodmixen weerspiegelt de trends en innovaties in broodproducten

Puratos authenticiteit broodmix
Ook met een broodmix kan je je eigenheid en authenticiteit als bakker behouden © Puratos

Vraag raad aan je leverancieR

Algist Bruggeman
Leveranciers geven graag advies over de verschillende broodmixen © Algist Bruggeman

De fabrikanten en leveranciers van broodmixen staan erom bekend dat ze mee zijn met de trends en innovaties in de markt. Ze geven graag advies over welke broodmixen het meest geschikt zijn voor jouw bakkerij, en hoe je je eigen karakter kan behouden. Ze betrekken ook de bakkers bij hun productontwikkelingen. Nieuwigheden laten ze vaak eerst uittesten door bakkers voor ze die lanceren in de markt. Ook passen ze broodmixen aan volgens de wensen van de bakkers. Aarzel niet om hen te contacteren: ze helpen je met plezier verder om broodproducten te maken die als – jawel – zoete broodjes over de toonbank gaan.

Met medewerking van Algist Bruggeman, CSM Ingredients, Dossche Mills, IREKS Belgium, Puratos, Zeelandia

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Josefien De Bock

Meer weten over

Andere dossiers