“Bystronic, omdat het plooien nauwkeurig moet zijn”
JM Construct kiest voor zware plooibank met perskracht van ruim 800 ton

Wie onderdelen over een grote lengte nauwkeurig en recht wil plooien, heeft een machine nodig die kwalitatief ver boven de middelmaat uitsteekt. Dat heeft JM Construct tot zijn scha en schande ondervonden: net door een gebrek aan precisie moest een eerdere investering veel sneller dan gepland worden vervangen. Omdat een ezel zich geen twee keer aan dezelfde steen stoot, speelde het dit keer op zeker door te kiezen voor Bystronic. De Xpert haalt de gevraagde toleranties wel en draagt op die manier bij tot de bestendiging van de explosieve groei die het bedrijf op dit moment doormaakt.
Activiteiten
Bevestigingsmaterialen
Bij mensen uit de regio Maaseik-Kinrooi zal de naam ‘Schelfhout’ ongetwijfeld een belletje doen rinkelen. Al meer dan 40 jaar specialiseert het bedrijf zich in de productie van wanden in industrieel beton. Guy Schelfhout is een telg uit die familie. Vandaar dat ook de wortels van JM Construct, de firma die hij samen met zijn echtgenote in 1997 oprichtte, in de betonsector liggen. Nu nog steeds is dat de primaire markt, hoewel de activiteiten sinds het prille begin flink breder zijn geworden. Toen ging het louter over de verpakking van bevestigingsmaterialen, van eigen productie was er nog geen sprake. Vandaag maakt de firma die zetplaatjes, verbindingsbeugels en veel andere bevestigingsmiddelen, onder meer gebruikt voor de verankering van wandpanelen, zelf.

Mallen- en machinebouw
Nog voor de betonsector levert JM Construct op maat gemaakte mallen, machines en bekistingstafels, waarvoor het de engineering meestal volledig zelf doet. Gewoonlijk gaat het om immense afmetingen – wat denk je van een mal van 42 m lang? – en telkens komt er een grote complexiteit bij kijken, niet in het minst door de talrijke afzonderlijke onderdelen en de precisie waarmee ze geproduceerd en daarna ook gemonteerd moeten worden. Vrijwel alles gebeurt in eigen huis, tot het lakken toe. Om je een idee te geven van de omvang van de projecten: de drie spuitcabines kunnen gewichten aan tot 8 ton en zijn breed genoeg voor onderdelen van ruim 5 m en een lengte van 24 m. In de bedrijfshal haalt elk van de veertien rolbruggen een hijscapaciteit van 8 ton.
Metaalconstructie
Een laatste poot voert het bedrijf buiten de grenzen van de betonsector naar de metaalconstructie. Waarom ook niet? Hetzelfde machinepark dat gebruikt wordt voor de productie van machines en mallen – CNC-freesmachines, lasersnijmachine, plooibank … – kan natuurlijk ook voor soortgelijke opdrachten, maar in andere sectoren zijn diensten bewijzen. Een recent voorbeeld van zo’n project zijn uitschuifbare trailerchassis of opleggers.

Behoefte aan een nauwkeurige plooibank
We staan nog wat langer stil bij de trailerchassis, omdat ze perfect de behoefte aan een nauwkeurige plooibank illustreren, al kan hetzelfde gezegd worden van de mallen. Guy Schelfhout: “Zowel de chassis als de mallen bestaan voor een groot stuk uit lange, geplooide profielen. Met onderdelen van een paar meter en zonder een goede bombering krijg je bekeken over de volledige lengte onvermijdelijk af te rekenen met banaanvorming. Onze klanten aanvaarden dat niet omdat de toepassing dat gewoon niet toelaat. De functionaliteit zou in het gedrang komen. Maar ook met het oog op de montage zou een opeenstapeling van afwijkingen voor grote problemen zorgen. Daarom hanteren we voor grote stukken een tolerantie van 0,5 mm.” Jammer genoeg haalde de plooibank waarin JM Construct eerst had geïnvesteerd, die lat niet. Een nieuwe investering drong zich op. Dit keer viel de keuze op de Xpert van Bystronic. Het exemplaar bij JM Construct kan onderdelen tot een lengte van 7,2 m plooien met een hydraulische buigkracht van 800 ton. Heel veel technische aspecten zorgen ervoor dat deze plooibank de gevraagde precisie wel haalt. We lichten er een paar uit.

Compensatie van temperatuur en vervorming C-frame
Het ligt voor de hand dat de temperatuur een impact heeft op de nauwkeurigheid van de machine. Om die te elimineren wordt het onderste dode punt aangepast in functie van de gewijzigde temperatuur. Daarnaast zal ook de vervorming van het C-frame onder invloed van de hoog oplopende krachten worden gecompenseerd, zodat alvast die twee verstorende factoren geen rol meer kunnen spelen.
Dynamische bombering
Het genoemde probleem van banaanvorming los je alleen op met een dynamische of reactieve bombering. Veel andere merken werken op basis van tabellen. Erik Goven, Area Manager bij Bystronic, legt even uit hoe dat werkt en waar het verschil zit met hun systeem. “Afgaande op enkele standaardgegevens zoals de materiaalsoort en dikte van de plaat zullen onze collega’s de positie van de benedenbalk aanpassen aan de verwachte kromtrekking van het onderdeel. Maar diverse factoren kunnen ervoor zorgen dat de kromtrekking verschilt van die die je volgens de tabellen mag verwachten. De aanwezigheid van een gatenpatroon, bijvoorbeeld, kan al tot een afwijkend gedrag leiden, net als een trekkracht die toch iets anders is dan verwacht, of een andere dikte. Bij ons closed loop-systeem kom je niet voor zulke verrassingen te staan, omdat de hoofdcilinders in de bovenbalk voorzien zijn van druksensoren die 200 keer per seconde de druk links en rechts opmeten. Die informatie wordt doorgestuurd naar zes cilinders in de benedenbalk om de bombering aan te passen aan de werkelijke vervorming van de bovenbalk.”

Laser Angels Measuring System (LAMS)
Als je wilt dat je eerste stuk van de eerste keer goed geplooid is, heb je bovenop een bombeersysteem en andere features, nog een hoekmeetsysteem nodig, dat de terugvering van het materiaal opvangt. Bij Bystronic heet dat systeem LAMS. Het bestaat uit een combinatie van twee camera’s en een laserstraal. Aan de hand van de laserstraal en de camerabeelden wordt de terugvering gemeten en gecompenseerd. Zodra het onderdeel is geprogrammeerd, zal de sturing automatisch de optimale positie van de camera en de laserstraal berekenen.

Explosieve groei
De laatste jaren heeft JM Construct een enorme groei doorgemaakt. Dat merk je niet alleen aan de sterk stijgende omzet, het bedrijf heeft bovendien een aantal verhuizingen achter de rug om genoeg plaats te hebben: van het afdak thuis, naar een bedrijfshal in Kinrooi, naar een industrieterrein in Maaseik tot de huidige locatie van 10.000 m². En zelfs dat wordt krap. Ondertussen nam ook het personeelsaantal toe. Nu zowel dochter Miek als zoon Wout in de zaak zijn gestapt, kunnen we spreken over een middelgroot familiebedrijf. Vanwaar dat succes?
Gespecialiseerde kennis
Guy Schelfhout ziet verschillende verklaringen. “Aangezien we bijna niets uitbesteden, hebben we niet alleen de kwaliteit in eigen hand, we behouden ook de controle over de planning en de levertermijnen. Flexibiliteit is altijd al een troefkaart geweest. Door in de betonsector te zijn opgegroeid, beschikken we daarnaast ook over gespecialiseerde kennis in een segment met bijzonder weinig concurrentie. In wat we doen, zijn we bijna uniek, althans in België en Nederland.“

Succes trekt aan
De afgelopen jaren werd zwaar geïnvesteerd, in beschikbare ruimte maar ook in machines en uitrusting. Guy Schelfhout: “Nog niet zo lang geleden hadden we geen lasersnijmachine noch freesbank. Kortom, onze mogelijkheden zijn enorm toegenomen en dat nieuws raakt stilaan bekend bij nieuwe, potentiële klanten waardoor andere en vaak ook grotere projecten tot bij ons komen en we stappen blijven zetten. De plooibank van Bystronic sluit daar mooi bij aan. Na een korte aanloopperiode, die normaal is voor dit soort machine, halen we veel makkelijker de toleranties die nodig zijn, ook op heel lange profielen, die vaak voorkomen in onze branche. Lang niet iedereen kan dat. Met andere woorden, de nieuwe plooibank heeft ons marktpositie nog verder versterkt in een marktsegment dat al dun bevolkt was.“
