Voortaan kwaliteitsAudits volgens IFS FOOD versie 8
De grootste wijzigingen en hun impact

Nadat versie 8 van de IFS Food normering dit voorjaar reeds werd gepubliceerd, zijn er audits volgens deze nieuwe versie mogelijk vanaf 1 oktober 2023. Vanaf 1 januari 2024 zijn de nieuwe controles verplicht voor wie het certificaat wil behalen of behouden. Wat zijn de grootste wijzigingen en wat betekent dit nu concreet voor voedingsbedrijven?
IFS normering

IFS – International Featured Standards – is een wereldwijd erkende normering, waarbij de Food normen specifiek bedoeld zijn voor producenten die actief zijn in de levensmiddelenindustrie. Dit eisenpakket moet retailers de garantie bieden dat de levensmiddelen die zij verkopen kwalitatief en voedselveilig geproduceerd worden, om die dan ook als dusdanig op de markt te kunnen brengen voor de consumenten.
Een certificerende instelling (CI) controleert tijdens een – aangekondigde of onaangekondigde – audit of aan de verscheidene eisen wordt voldaan, en kent daarbij een score toe van A tot D. Wie voldoende scoort op de kritische punten, behaalt of behoudt zijn certificaat. Zo niet, moeten deze werkpunten worden aangepakt, waarna er binnen een bepaalde termijn een 'heraudit' op deze punten kan plaatsvinden.
Net zoals bij andere normeringen, zoals BRCGS en FSSC 22000, wordt dit jaarlijkse certificaat door veel grote retailspelers naar voren geschoven als een voorwaarde om aan hen te mogen leveren. Dit dus bovenop de wettelijke verplichtingen, waaraan elk voedingsbedrijf sowieso moet voldoen. Zo leggen zij hen een zekere standaard op.
Anderzijds geldt het certificaat ook als een kwaliteitslabel voor producenten, die hiermee dus concurrentieel sterker staan om nieuwe klanten te overtuigen of om over prijzen te onderhandelen. Wie deze certificering behaalt, scoort ook goed op voedselveiligheidsvlak, wat voor elke voedingsproducent een vanzelfsprekend streefdoel zou moeten zijn. Tot slot werk je op deze manier ook aan continue verbetering.
Alsmaar strenger
Versie 7 van de IFS Food norm geldt sinds 2021. Inspelend op maatschappelijke veranderingen en trends in de wereldwijde recalls, werd in april 2023 versie 8 gepubliceerd. Zo is nu ook toegevoegd dat valse nagels of wimpers risicofactoren zijn op de productievloer, als het gaat om de persoonlijke hygiëne-eisen. Voorts moeten pleisters niet alleen een andere kleur hebben dan de productkleur, maar moeten die voortaan ook waterproof zijn.

De normen worden dus opnieuw strenger, met als achterliggend doel om de globale voedselveiligheid op te krikken. Voor voedingsbedrijven betekent het interpreteren en implementeren van de nieuwe normeisen evenwel meer werk, om bepaalde productieprocessen aan te passen of personeel op te leiden en te evalueren.
Het achterliggend doel is om de globale voedselveiligheid op te krikken
In wat volgt, lijsten we de grootste wijzigingen en hun implicaties op. De volledige norm vindt u op de IFS website, waar u ook een doctrine kan raadplegen ter verdere verduidelijking van de verscheidene vereisten.
Daarnaast kunnen gespecialiseerde consultancybedrijven u hiervoor met raad en daad bijstaan; bij gebrek aan kennis, personeel of tijd op de kwaliteitsafdeling. Zo helpen zij ook om de continuïteit van de bedrijfsvoering te bewaren. Velen lanceerden overigens ook al whitepapers en webinars over IFS Food versie 8 voor hun klanten, om hen volop te informeren in de overgangsperiode.
grootste wijzigingen
Waar er voorheen een apart hoofdstuk gewijd werd aan food defense, worden deze normeisen nu over de verscheidene hoofdstukken verspreid. Zo moet dit nu door de hele organisatie worden gedragen; van de operatoren tot het management.
De eisen rond voedselveiligheidscultuur zijn aangescherpt en hierover moeten concrete doelstellingen worden geformuleerd. Hoe wordt erover gecommuniceerd, hoe verlopen trainingen, wat gebeurt er met feedback van medewerkers en hoe worden hun prestaties gemeten?

Voorts wordt er over het algemeen meer belang gehecht aan de validatie – voorafgaand aan de verificatie – van alle procedures, nieuwe apparatuur en de CCP's (critical control points). Dit om mogelijke problemen op voorhand te vermijden en dus meer preventief en proactief te werk te gaan.
De interpretatie en implementatie van de nieuwe normen vergt veel tijd
'Getraind' personeel moet tegenwoordig 'competent' zijn. Dit kan dus inhouden dat de gegeven trainingen ook getoetst worden. De vertaling naar wat 'competent' is, is door het bedrijf zelf te maken. Bovendien moet dit allemaal mee gedocumenteerd worden, zodat dit kan worden aangetoond tijdens een audit. Een auditeur kan de effectiviteit van de competenties overigens ook nagaan tijdens een controle.
Die controle moet voortaan overigens niet 'minimum elk jaar', maar 'per twaalf maanden' worden ingepland. Wie begin januari een auditeur over de vloer kreeg, heeft het jaar daarop dus in principe tijd tot eind januari.

Een B-score wordt nu opnieuw aanzien als een 'kleine afwijking' in plaats van een 'issue' en wordt voortaan dus sneller toegekend op bepaalde normeisen, als die geen rechtstreeks risico inhouden voor de voedselveiligheid. Voorheen zou dit een C-score geweest zijn, met veel minder punten. Zo is het nu makkelijker om de vereiste high level-totaalscore – en daarmee dus ook het certificaat – te behalen. Al moet hier weliswaar een corrigerende actie op volgen om bij een volgende audit de A-score te behalen, dus mag dit niet zozeer aanzien worden als een versoepeling.
Zijn er afwijkingen vastgesteld rond voedselveiligheid, wettelijkheid, authenticiteit of klanteneisen, dan wordt er in versie 8 een root cause analysis door het voedingsbedrijf afgedwongen. Dit uiteraard om een tweede inbreuk te vermijden.
Concreet moet voortaan bijvoorbeeld de leesbaarheid en onwisbaarheid van etiketten kunnen worden aangetoond. Dit vergt veel extra administratie, want alle risico's moeten worden gedocumenteerd, geïmplementeerd en onderhouden.
Met medewerking van KTBA, Normec Foodcare en Précon Food Consultants bvba