ad
Chocolade afgewerkte productenPremium

Pecannoten: veelzijdig, voedzaam en vol van smaak

Rijke en zoete smaak uitstekende combi met chocolade

De pecannoot is een lekkere, vezelrijke noot boordevol gezonde vetten, eiwitten, vitamines en mineralen. De consument apprecieert de delicate, lichtjes bittere en toch zoete smaak van de pecannoot. Als banketbakker of chocolatier kunt u inspelen op de voorkeuren van uw klanten door pecannoten op een verrassende manier te verwerken in uw producten. Hun intense smaak gaat uitstekend samen met de bitterzoete smaak van chocolade. Bovendien zorgen ze voor extra textuur en crunch.

pecannoten als excellente aanvulling bij chocolade
Pecannoten zijn oorspronkelijk afkomstig van de Verenigde Staten en Mexico, waar ze pas in de achttiende eeuw benoemd werden als 'pecannoot'

Oorsprong

Pecannoten (Latijnse benaming: carya illinoinensis) vinden hun oorsprong in het zuiden van de Verenigde Staten en het noorden van Mexico in de zestiende eeuw. De boom groeide toen in het wild en er bestond nog geen naam voor de noten, die populair waren bij de inheemse Amerikanen. In de zeventiende eeuw, vanaf de kolonisatie, ontstonden de eerste plantages van deze bomen. De benaming ‘pecannoot’ kwam er pas in het begin van de achttiende eeuw. Toen schreef een timmerman op een Frans schip dat de indianen langs de Mississippi drie soorten walnoten aten, waarvan één zo groot als een duim en met een bijzonder lekkere smaak. De Spanjaarden noemden dit ‘een soort walnoot’ en de Fransen maakten er ‘la pacanière’ van. Hieruit ontstond uiteindelijk de naam ‘pecannoot’.

pecan pie, Amerikaanse lekkernij met pecan noten
De befaamde Amerikaanse pecan pie

Productie

Deze specifieke boom gedijt het best in een tropisch of subtropisch klimaat. Met een jaarlijkse productie van 150.000 tot 200.000 ton zijn de Verenigde Staten nog altijd de hoofdproducent van pecannoten, goed voor 80% van de wereldwijde productie. In de staten California, Georgia, North Carolina en Texas bevindt zich de belangrijkste productie. De oogst start in oktober en loopt door tot februari-maart. Naast de Verenigde Staten worden de zogenaamde 'pecanbomen' nu ook in Spanje, Australië, Israël en Zuid-Afrika gekweekt. Bepaalde soorten kunnen ook in het Nederlandse klimaat groeien.

In de Verenigde Staten blijven de prijzen vrij stabiel gezien de grote inlandse vraag naar pecannoten, onder andere voor de populaire pecan pie, een klassieke lekkernij in de zuidelijke staten van Noord-Amerika en Mexico. In Europa staan de prijzen momenteel onder druk door de verminderde vraag als gevolg van de economische crisis.

Soorten en vormen

Pecannoten komen ruw binnen bij de fabrikanten, die ze vervolgens ontdoppen en waarvan ze de kernen verwerken. De belangrijkste kwaliteitslabels voor pecannoten zijn U.S. No. 1 en standard voor noten in dop, en fancy, choice en standard voor kernen. Let erop dat u pecannoten aankoopt bij een fabrikant die in het bezit is van de nodige kwaliteitslabels. Zo bent u zeker dat u voor uw producten te werk gaat met noten van goede kwaliteit.

"Pecannoten worden vaak geroosterd, gezouten of gekaramelliseerd aangeboden"

Als chocolatier of banketbakker kunt u pecannoten verkrijgen in verschillende vormen en soorten. De belangrijkste voor u zijn hele en halve pecannoten, geschaafde pecannoten, pecanmeel, en pecanpasta. Pecannoten worden vaak geroosterd en gezouten of gekaramelliseerd aangeboden. Deze varianten hebben een nog intensere en rijkere smaak en vallen erg in de smaak.

pecannoten zijn afkomstig van een boom en zijn omhuld door een pel
Ongepelde pecannoten zijn lang te bewaren op een koele en droge plaats

Bewaren

Om pecannoten vers te houden, is het belangrijk dat u ze bewaart op een plek waar ze goed beschermd zijn tegen hun ‘aartsvijanden’: vocht, licht, warmte en zuurstof. Ongepelde pecannoten kunt u lang bewaren op een koele en droge plaats, tot 12 maanden en zelfs langer. Gepelde pecannoten dient u luchtdicht te bewaren in de koelkast (tot 9 maanden) of diepgevroren (tot 2 jaar). Na het ontdooien blijven ze ongeveer 2 maanden goed. U kunt ze nadien opnieuw invriezen, al moet u dan wel opletten voor kwaliteitsverlies. De vetten in de noot gaan zich namelijk anders gedragen door de koude en het kan ook leiden tot kristalvorming van het water.

Behalve lekker en veelzijdig zijn pecannoten zeer gezond. Ze bevatten 75% vet (vooral onverzadigde vetzuren),10% eiwit en zijn rijk aan vitaminen en mineralen

Pecannoten hebben een zoete en boterachtige smaak en textuur, die het gevolg is van hun hoge gehalte aan enkelvoudige onverzadigde vetten (75%, het hoogste percentage van alle noten). Door hun rijke smaak zijn ze geschikt voor zowel hartige als zoete gerechten. Gezouten of gezoete rauwe pecannoten worden er ook vaak gegeten als snack. Bij ons in Europa worden de noten hoofdzakelijk gegeten als snack en gebruikt als ingrediënt. 

pecan pie, Amerikaanse lekkernij met pecan noten

Superfoods

Behalve lekker en veelzijdig zijn pecannoten zeer gezond. Ze bevatten 75% vet en 10% eiwit. Het vet bestaat uit een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren. Daarnaast zijn ze rijk aan vitaminen (A, B, C, E, K) en mineralen (mangaan, fosfor, ijzer, zink, magnesium, calcium). Pecannoten bevorderen de weerstand, de werking van het zenuwstelsel, de spijsvertering en de ontwikkeling van de hersenen. De American Heart Association beschouwt ze als ‘heart healthy food’ omdat ze de gezondheid van het hart verbeteren en het risico op hartziekten en beroertes verminderen. Doordat ze zoveel mineralen, vitaminen en antioxidanten bevatten, worden pecannoten beschouwd als superfoods onder de noten.

Voor uw klanten zijn de smaak en de textuur van uw producten nog steeds doorslaggevend. Maar het feit dat ze een ingrediënt bevatten met zo veel gezondheidsvoordelen als pecannoten, kan een extra argument zijn om klanten over de streep te trekken, zeker nu meer mensen bewust bezig zijn met voeding en gezondheid.

INSPIRATIE
We geven 2 recepten mee als inspiratie om aan de slag te gaan met deze gezonde en veelzijdige noot.

Chocoladebrownie met pecan
Deze brownie wordt gemaakt met een intense en bitterzoete chocolade en geroosterde pecannoten voor een volle en intense smaak. De pecannoten geven de gewenste dikke textuur die klanten verwachten bij een brownie. 
brownie met pecan
Ingrediënten
300 g boter
225 g donkere chocolade
240 g eieren
240 g bruine suiker
150 g bloem
250 g geroosterde pecannoten

Bereidingswijze
1. Smelt de boter en de chocolade in een steelpan.
2. Klop de eieren zachtjes op in een afzonderlijke kom.
3. Voeg eerst de suiker en daarna het chocolademengsel toe aan de eieren.
4. Roer de bloem en de geroosterde noten erdoorheen.
5. Giet in een schaal en bak gedurende 12 minuten op 180 °C.
6. Snijd in stukjes en werk eventueel af met wat pecanstukjes.

Fudge van chocolade, sinaasappel en pecan
Deze rijke fudge is een heerlijke versnapering voor bij de koffie. Met de combinatie van pecannoten, chocolade en sinaasappel komt u vernieuwend uit de hoek.
fudge van chocolade, sinaasappel en pecan
Ingrediënten
100 g ongebrande en ongezouten pecannoten, grof gehakt of in stukjes
2 tl agavesiroop
1 tl fleur de sel
200 g pure chocolade, in blokjes
1 tl sinaasappelrasp
150 g kokosmelk (in blik)

Bereidingswijze
1. Rooster de pecannoten in een pan op middelhoog vuur tot ze lichtjes bruin worden. Zet het vuur uit, voeg de agavesiroop en fleur de sel toe en roer goed. Laat de pecannoten afkoelen op een stuk bakpapier.
2. Smelt de chocolade au bain-marie. Voeg de pecannoten toe aan de chocolade samen met de sinaasappelsap en de kokosmelk. Meng goed. 
3. Bekleed een bakvorm of ovenschaal met bakpapier en schep er het mengsel in. Laat één uur afkoelen in de koelkast. Snijd de fudge in blokjes.

Met medewerking van Allnuts en Marcor.

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Josefien De Bock3 januari 2023
ad
Cookies

Chocolaterie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het privacy- en cookiebeleid.