WerkkledijPremium

Waarop letten bij het kiezen van werkkledij?

Sioen foto werkkledij
In de zomerse hitte kan professionele werkkledij voor de nodige koeling zorgen (Sioen & SYNCQ workwear)

De bouwsector is een 24/7-industrie, onverschrokken tegenover alle weersomstandigheden. Of het nu stortregent of de thermometer de hoogte in schiet, bouwvakkers zetten door. Maar hoe zorg je ervoor dat je veilig en comfortabel kunt blijven werken, ongeacht het weer? In dit artikel ontdekt u alles over de juiste werkkleding voor elke situatie en elk seizoen.

Kniebeschermers Prosafco
Om de knieën te blijven beschermen tijdens het bukken en hurken, is het aangeraden om gebruik te maken van aparte stevige kniebeschermers (Prosafco)

Overleven in de hitte

Veiligheid primeert

Professionele zomerkledij moet in de eerste plaats een blijvende veiligheid garanderen. Daarom zijn de blootgestelde delen van werkkledij vaak verstevigd met sterke slijtvaste en fijne materialen, die water en vuil afstoten. Het versterken van cruciale punten zoals zakken, knieën en mouwen verkleint niet alleen de kans op overbelasting, maar verlengt ook de levensduur van het kledingstuk tot wel 50%.

Op warme dagen is de verleiding groot om een korte werkbroek aan te trekken. Blootgestelde lichaamsdelen zijn echter vatbaarder voor mogelijke kwetsuren. Om de knieën te blijven beschermen tijdens het bukken en hurken, is het aangeraden om gebruik te maken van aparte stevige kniebeschermers. Daarnaast kan er ook geopteerd worden voor een lange broek vervaardigd uit een lichte stof en voorzien van ventilatieritsen.

PBM's: niet langer een noodzakelijk kwaad, maar een stijlvol statement
10 artikels
Alles over werkkledij voor de bouwOntdek ons digitaal magazine over werkkledij voor de bouw
Lees magazinechevron_right

Om het comfort naar een hoger niveau te tillen, is sommige werkkledij tegenwoordig ook voorzien van voorgevormde onderdelen

Extra comfort

Zonder in te boeten op het veiligheidsaspect, moet zomerse werkkledij ook voldoende bewegingsvrijheid bieden. Daarom zijn sommige werkbroeken en shorts voorzien van stretchstof op kritieke plekken zoals het zitvlak, de knieën en het kruis. Terwijl 2-way stretch ofwel in de lengte ofwel in de breedte stretcht, rekt 4-way stretch in beide richtingen van het kledingstuk mee. Dit garandeert de nodige bescherming en een maximaal comfort, waardoor bouwvakkers vrij en vlot kunnen bewegen.

Om het comfort naar een hoger niveau te tillen, is sommige werkkledij tegenwoordig ook voorzien van voorgevormde onderdelen. Met een voorgevormde tailleband blijft een broek bijvoorbeeld goed op zijn plaats zitten, wat hem squatproof maakt. Ook gedefinieerde mouwen en schouders ondersteunen een dynamische mobiliteit. Dergelijke voorgevormde kledingstukken bevorderen daarmee de ergonomische en natuurlijke beweging van elke professional.

Broek met 4 way stretch
Zomerse werkkledij met 4-way stretch biedt maximale bewegingsvrijheid én bescherming (Prosafco)

Voldoende koeling in warme temperaturen

In de zomerse hitte kan professionele werkkledij voor de nodige koeling zorgen. Veel kledingstukken combineren katoen aan de binnenkant en polyester aan de buitenkant. De zachte structuur van katoen reguleert goed vocht, maar geeft het moeilijker af. Polyester vangt dit probleem op door zijn luchtdoorlatende werking. De twee vezels vormen samen dus een stevige, flexibele en lichtgewicht stof die uitermate geschikt is voor het werken in veeleisende omstandigheden.

Innovatieve technologische ontwikkelingen hebben bovendien verkoelende mineralen en vezels tot stand gebracht, die de regulatie van transpiratievocht in werkkledij effectiever maakt dan ooit tevoren. Zo zetten stoffen met natuurlijke actieve deeltjes, ingebed op het vezelniveau, vloeistof om in damp, waarna dit versneld afgevoerd kan worden naar buiten. Om de vorming van onaangename geurtjes tegen te houden, wordt synthetische kledij ook steeds vaker afgewerkt met een antibacteriële finish.

Goede uv-bescherming 

Het lijkt vanzelfsprekend, maar niet ieder kledingstuk beschermt even goed tegen uv-straling. Gewoon textiel weerkaatst en absorbeert uv-straling wel deels, maar laat ook zeker een deel van de straling door. Veel hangt af van het soort textiel, het materiaal, de kleur en de vochtigheid of beschadiging van de stof.

UV-bescherming werkkledij
Hoewel kleding vaak beschermt tegen UV-straling, varieert de bescherming sterk afhankelijk van het materiaal, de kleur en de conditie van de stof (Safety Jogger)

Een Sun Protection Factor (SPF) geeft een indicatie van de mate waarin een bepaalde stof UVB-straling reflecteert of absorbeert. Een dunne, lichte stof heeft normaliter een SPF van 2 tot 10. Bij een dicht geweven katoenen T-shirt kan deze beschermingsgraad oplopen tot SPF 20.

Een Ultraviolet Protection Factor (UPF) vertegenwoordigt dan weer de beschermingsgraad van een bepaalde stof tegen zowel UVA- als UVB-straling. Zo bestaat er vandaag de dag gespecialiseerde werkkledij met een bepaalde uv-filter die voldoet aan de genormeerde uv-bescherming van UPF 30 of 40 en meer (volgens de EN 13758-2).

Koude en natte maanden doorstaan

Vooral in de wintermaanden is het van belang het onder de bovenkleding goed warm te houden. Om die reden wordt aangeraden om de warmte van binnenuit op te bouwen, door je in verschillende lagen te kleden. Doordat transpiratie en extreme weersomstandigheden tijdens het werken het vaakst voor een onaangenaam comfort zorgen, werd het drielagensysteem ontwikkeld. De combinatie van een isolerende basislaag, een warme middenlaag en een waterdichte toplaag beschermt het best tegen alle winterse weersomstandigheden.

Drielagensysteem L.Brador
Het drielagensysteem biedt optimale bescherming en comfort in winterse omstandigheden door een combinatie van isolatie, warmte en waterdichtheid (L. Brador)

Basislaag

Een aansluitende basislaag dicht op het lichaam zorgt ervoor dat alle lichaamswarmte en het transpiratievocht snel naar buiten kunnen. Dankzij vochtregulerende stoffen blijft de huid tijdens het werken droog en koelt de arbeider niet snel af. Thermisch ondergoed is perfect als onderlaag, doordat transpiratievocht door de ademende stof opgenomen wordt. Thermische truitjes en broeken hebben tevens een goede, naadloze pasvorm en bestaan in verschillende maten van warmte en ventilatie. Sommige producenten bieden ze zelfs aan met extra wol op plaatsen waar er extra warmte nodig is.

Thermische broeken en truitjes
Thermische truitjes en broeken hebben een naadloze pasvorm en bestaan in verschillende maten van warmte en ventilatie (Herock)

Middenlaag

De middenlaag houdt de vaklui droog en warm. Het transpiratievocht uit de basislaag wordt in deze laag naar buiten gevoerd en de koude van buitenaf wordt tegengehouden. Zo wordt er een isolerende luchtruimte gecreëerd, waardoor de warmte rond het lichaam blijft hangen. Er wordt dus het best gekozen voor winddichte en/of luchtige materialen. Fleece, microfleece, dons en wattering zijn hier zeker voor geschikt. Synthetische samenstellingen kunnen beter gemeden worden. In de praktijk lijken een werkvest en werkbroek in één stuk als middenlaag een veelgevraagd kledingstuk. Toch beperkt een overall of bodybroek in zekere mate de bewegingsvrijheid, zeker wanneer er boven het hoofd gewerkt moet worden. Er bestaan overalls in verschillende uitvoeringen, waardoor hij zowel in de zomer gedragen kan worden als in de winter boven thermisch ondergoed. Uiteraard blijven ook een aparte werkvest en -broek populair.

Gewatteerde regenjas Rox
Deze gewatteerde regenjack beschermt gebruikers tijdens de natte maanden (Rox)

Toplaag

De toplaag beschermt vooral tegen (natte) weersomstandigheden als regen en sneeuw. Kies dus steeds voor een kwaliteitsvolle buitenlaag die gegarandeerd waterdicht is. Op warme dagen is een winterjas ideaal, ze is wind- en regenbestendig en regelt alle circulatie van lucht en vocht. Bij nat weer is een regenjas (al dan niet met een ingeritste fleecevest), in combinatie met een regenbroek, dan weer ideaal. Bij droge weersomstandigheden worden door fabrikanten bijvoorbeeld softshelljassen aangeraden. Zo'n vesten zijn zeer licht, sneldrogend, in zekere mate water- en windbestendig, en ze hebben een hoog draagcomfort.

WINTERSTOFFEN
Bescherming tegen regen, wind en koude is in het regenachtige België geen overbodige luxe. Er bestaan bijgevolg heel wat specifieke stoffen voor toplagen die een warme en waterdichte werkkledij garanderen. De belangrijkste op een rijtje:

- Flexothane is eigenlijk een polyurethaancoating op een breisel van polyamide. Het is warm, vederlicht en tegelijk waterdicht, ademend, duurzaam en elastisch.
- Polyester (65%)/katoen (35%) is een sterk ademende stof. De combinatie is slijtvast, kleurvast en heeft een goede vochtabsorptie. Polyester heeft ook een hoge treksterkte, behoudt zijn vorm en kleur, en is ideaal voor zware omstandigheden.
- Beavernylon (50% katoen, 50% nylon): de glanzende stof verbindt katoen aan de binnenzijde met nylon aan de buitenzijde en is daardoor vuilafstotend. Beavernylon is ook waterdicht en sneldrogend.
- Gore-Tex beschermt tegen regen, sneeuw, koude en wind. De ademende stof heeft een licht gewicht, een hoog draagcomfort en een lange levensduur.
- Dobby Nylon en Oxford Nylon zijn wind-, sneeuw- en waterdicht. De materialen ademen, hebben een hoge vochtdoorlaatbaarheid en de stevigheid van de stoffen zorgt voor een makkelijk onderhoud.

Accessoires

Handschoenen

Dakwerkers dragen vaak geen handschoenen omdat dit hun grip en bewegingsvrijheid zou beperken. Bij matige kou kunnen handschoenen met open duim, wijs- en middelvinger een oplossing bieden voor flexibiliteit. Ook truien met duimopeningen zijn populair om de pols te verwarmen. In de winter worden waterdichte en gevoerde handschoenen gedragen, vaak met materialen zoals latexschuim voor vingergevoeligheid, polyurethaan voor grip en neopreen manchetten voor warmte. Er zijn ook handschoenen met een naadloze afwerking of waterdichte voeringen voor extra comfort.

Handschoenen Delta Plus
In sommige sectoren en voor sommige handelingen zijn werkhandschoenen een must (Delta Plus)

Mutsen/winterhelmen

Ook het hoofd verdient bij koude temperaturen voldoende warmte. Mutsen gemaakt uit acryl en polyester bieden voldoende warmte tijdens koude dagen. Een voering in fleece zorgt daarbij nog voor extra warmte. Ook voor onder werkhelmen bestaan er aangepaste mutsen, vooral de exemplaren uit polyamide en polypropyleen zijn daarvoor ideaal.

High-visibility 

In zowel zomer- als wintermaanden is het voor bouwmedewerkers van vitaal belang om goed zichtbaar te zijn. High-visibility werkkleding, ook wel signaalkleding genoemd, voldoet aan specifieke normeringen die zichtbaarheid onder verschillende omstandigheden garanderen. Reflecterende en fluorescerende materialen op kleding dragen bij aan het opvallen, vooral bij valavond, ’s nachts of bij slechte weersomstandigheden zoals mist, sneeuw of regen.

Uvex high visibility foto
Bouwmedewerkers vertrouwen op high-visibility werkkleding om in alle omstandigheden veilig en goed zichtbaar te blijven (Uvex Safety)

EN 471 is een van de belangrijkste normeringen voor signaalkleding. Deze norm stelt eisen aan het percentage reflecterend materiaal op een kledingstuk en de kwaliteit van het reflectievermogen. Op bouwplaatsen moeten medewerkers minimaal kleding dragen die voldoet aan klasse 2 van deze normering. Hogere klassen bieden nog meer zichtbaarheid door een groter oppervlak aan reflecterend materiaal. 

Zeker de jongere generaties werknemers willen op het werk graag kleren dragen die er goed uitzien

Ook niet onbelangrijk ...

Kwaliteit én looks

Door de toegenomen aandacht voor de bescherming en veiligheid van werknemers zijn bedrijven bereid om meer te betalen voor uitstekende kwaliteit. Voor de gebruikers zelf komen comfort en gemak op de eerste plaats, als het even kan met een mooie look. Zeker de jongere generaties werknemers willen op het werk graag kleren dragen die er goed uitzien, in lijn met de hedendaagse modetrends. 

LMA Workwear broek
Werknemers willen veilige en comfortabele kleding die er bovendien goed uitziet en aansluit bij de laatste modetrends (LMA Workwear)

Vervrouwelijking

Het aantal vrouwen in de bouwsector groeit gestaag. Omdat vrouwen vaak een andere lichaamsbouw hebben, met smallere schouders en bredere heupen, is het belangrijk dat veiligheidskleding hierop is afgestemd. Als dit niet het geval is, zit er vaak te veel stof rond de schouders en taille, waardoor de draagster sneller ergens aan kan blijven haken. Aan de heupen is er dan juist te weinig ruimte, wat de bewegingsvrijheid beperkt. Bovendien hebben veel vrouwen een andere stijlvoorkeur dan hun mannelijke collega’s.

Extra aangeboden services

Outdoorkleding wordt door verschillende fabrikanten ook in een huursysteem aangeboden. Klanten krijgen dan in de eerste plaats advies over de benodigde kledij, maar de service gaat verder. Nadat het volledige team wordt uitgerust, wordt de kleding op regelmatige tijdstippen opgehaald, verstevigd of genaaid en gewassen. Na een vooraf afgesproken termijn wordt de werfkleding opnieuw geleverd. Er kan in gevallen van gehuurde werkkledij uiteraard ook tijdelijk warme winterkledij aan de bedrijfsbestelling toegevoegd worden. 

Met medewerking van Cortina (Safety Jogger), Delta Plus, Herock, L.Brador, LMA Workwear, Prosafco, Rox, Sioen & SYNCQ workwear en Uvex Safety

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Kelly Cuypers
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine