BouwstofzuigersPremium

Wat moet u weten om uw klant de beste bouwstofzuiger te laten kiezen?

stihl bouwstofzuigers
Sommige bouwstofzuigers beschikken over een extra stopcontact waarmee gereedschap kan worden aangesloten voor stofafzuiging (Stihl)

Van zuigkracht over aandrijving en opvangcapaciteit tot beschikbare mondstukken en het filtersysteem. Om de juiste bouwstofzuiger te kiezen, moet uw klant vele facetten van de toestellen in acht nemen. Daarbij heeft hij altijd heel wat keuzeopties, maar hét advies is steeds: kies vanuit de toepassing. Dit is wat u vervolgens moet weten over alle mogelijkheden, om uw klanten naar de beste keuze te begeleiden.

Design

Bouwstofzuigers, waarmee uw klant zowel natte als droge vuildeeltjes kan opzuigen, zijn verkrijgbaar in verschillende modellen: van traditionele sledestofzuigers tot accustofzuigers, en van compacte versies tot grote, robuuste exemplaren.

Gebruiksgemak, stevigheid, wendbaarheid

Terwijl uw klant kiest, let hij eerst op zaken zoals het gewicht, de lengte van het snoer (of het ontbreken daarvan, daar straks meer over), de wendbaarheid en de stevigheid. Passen die bij de toepassing? Grote wielen rollen ook op een oneffen ondergrond goed. Het zwaartepunt ligt het best laag, zodat de stofzuiger niet omvalt wanneer de gebruiker aan de slang trekt. Zwenkwielen en duwbeugels van metaal kunnen tegen een stootje. Het zijn maar enkele voorbeelden van hoe het design meespeelt.

De toekomst van gereedschap: waarom accu's de overhand krijgen
8 artikels
Alles over gereedschappen voor de bouwOntdek ons digitaal magazine over gereedschappen voor de bouw
Lees magazinechevron_right

Zeker ook bij professionele modellen

Fabrikanten van industriële modellen halen nog extra designpunten aan waarop zij focussen. Strategisch geplaatste handgrepen, verstelbare onderdelen en een intuïtieve bediening zijn enkele voorbeelden van innovaties die het werkproces aanzienlijk vereenvoudigen. Daarnaast worden er steeds vaker compacte modellen ontwikkeld, ideaal voor het manoeuvreren door smalle doorgangen. Ook de afwerking speelt een cruciale rol: gladde oppervlakken en goed toegankelijke componenten zorgen voor sneller en eenvoudiger onderhoud. Bovendien zijn professionele bouwstofzuigers vaak uitgerust met een robuuste drieaderige stroomkabel, specifiek ontworpen voor de veeleisende omstandigheden op bouwplaatsen, met extra bescherming tegen elektrostatische ontlading.

bouwstofzuigers op accu
Bouwstofzuigers op accu bieden uitstekende bewegingsvrijheid (Makita)

Zuigkracht

Wat bepaalt de zuigkracht?

Over naar een volgend belangrijk punt. De zuigkracht hangt van twee zaken af: de maximale onderdruk (uitgedrukt in mbar) en het luchtdebiet (uitgedrukt in m³/min). Het debiet is dan weer afhankelijk van het vermogen en de bouwwijze van de motor, maar ook van de diameter van de zuigslang en het ontwerp van het mondstuk. Hoe minder weerstand dit alles biedt, met zo min mogelijk scherpe hoeken of kanten, hoe beter het toestel opzuigt en hoe gemakkelijker lucht en vuil vrij blijven doorstromen, zonder verstoppingen. Daarnaast is een goede filtratie van belang voor de doorstroom. Daarover straks meer.

Regelbare zuigkracht

Het is essentieel dat de zuigkracht eenvoudig aanpasbaar is, zodat uw klant voor elke toepassing de optimale instelling kan kiezen. Grind, metaalspaanders en vloeistoffen vereisen een hoge zuigkracht, terwijl lichtere taken, zoals het verwijderen van stof en papierresten, beter uitgevoerd worden met een lagere zuigkracht. Door de zuigkracht precies af te stemmen, voorkomt men schade aan kwetsbare oppervlakken zoals delicate vloeren, dunne stoffen, elektronica en andere gevoelige onderdelen.

Soms is het gebruik van een stofzak vereist, omdat bepaalde stoffen gezondheidsrisico inhouden

Diameter van de buis

Voor een optimale doorstroming van het materiaal is het belangrijk dat uw klant de juiste buisdiameter kiest, afgestemd op het type materiaal dat wordt opgezogen. Na langdurig gebruik kan slijtage optreden, wat kan leiden tot luchtverlies via de slang. Fabrikanten beperken dit risico echter zoveel mogelijk door gebruik te maken van antistatische slangen en koppelstukken. Deze onderdelen zijn eenvoudig te vervangen, en dankzij het precisieontwerp van de koppelstukken wordt het risico op luchtverlies aanzienlijk verkleind.

Opvangcapaciteit

Hoe groter de ketel of stofzak van de bouwstofzuiger, hoe langer uw klant ononderbroken kan doorwerken. Voor occasioneel gebruik of kleinere klussen volstaat meestal een stofzuiger met een kleinere ketel. Heeft uw klant een groot magazijn of werkt hij aan omvangrijke projecten? Dan is een grotere opvangcapaciteit, zoals 65 liter, vaak de betere keuze. Dit vermindert de noodzaak om de ketel regelmatig te legen.

Moet de stofzuiger daarentegen vaak worden verplaatst? Dan is een compacter model, met een inhoud van bijvoorbeeld 30 tot 50 liter, handiger. Daarnaast speelt ook het type materiaal dat wordt opgezogen een rol. Hoe zwaar of volumineus is het afval, en hoe gemakkelijk kan de opvangbak worden geleegd? Tot slot zijn sommige toestellen uitgerust met handige functies, zoals een aflaatslang voor vloeistoffen of een kantelchassis, waarmee de ketel gemakkelijk kan worden geleegd.

wurth bouwstofzuigers
Wanneer de zuigkracht instelbaar is, stelt de gebruiker de optimale kracht in, afgestemd op de vereisten van de specifieke toepassing (Würth)

Met of zonder stofzak?

Veel modellen kunnen zowel met als zonder stofzak worden gebruikt. Het gebruik van een stofzak zorgt voor een schonere vervanging, zonder dat er stof opwaait. Daarnaast is het reservoir op deze manier gemakkelijker schoon te maken. In sommige gevallen is het gebruik van een stofzak zelfs verplicht, omdat bepaalde stoffen een gezondheidsrisico kunnen vormen. Het opzuigen van zuiver grover materiaal kan dan eventueel wel zonder zak.

Een stofzak is ook interessant als de bouwstofzuiger veel fijn stof opzuigt. De zak werkt namelijk als een voorfilter, wat de eigenlijke filter langer schoon houdt. Bij veel fijn stof kan een membraanfilter over de zuigmond ook al filteren. Werken met stofzakken is wel duurder, net omdat uw klant ze moet vernieuwen. Professionele toestellen hebben vaak een zak met onbeperkte capaciteit, die de gebruiker op gezette tijden afsluit, afknipt en afvoert.

Filtersysteem

Cruciaal onderdeel

Om een groot luchtdebiet te behalen, heeft u een stofzuiger met een goed filtersysteem nodig. Vlakfilters bevinden zich bovenaan de motor, niet in de vuilcontainer. De gebruiker komt dus niet in contact met het opgezogen vuil wanneer hij de filter reinigt. Bovendien zijn er verschillende filters beschikbaar om specifiek materiaal op te zuigen, zoals fijn stof, grof materiaal, vocht, alleen natte stoffen, gevaarlijk stof, hout, etc.

einhell afbeelding stofzuiger
Met dit model kan uw klant zowel nat als droog vuil opzuigen en gereedschap voor stofafzuiging aansluiten via wifi (Einhell)

Juiste filter voor gezondheid

Voor het filteren van fijn stof bestaan er drie filterklassen. Klasse L filtert licht schadelijke stoffen, waarvan de maximaal toegelaten concentratie (MAC) > 1 mg/m3 bedraagt, bijvoorbeeld zand, pleister en huisstof. Klasse M dient voor schadelijke stoffen met een MAC > 0,1 mg/m3 en < 1 mg/m3, zoals verf, kwarts-, metaal- en houtstof, of gips. Klasse H is ten slotte voor zeer schadelijke stoffen met een MAC van < 0,1 mg/m3, denk aan asbest, schimmels en virussen. Het is van cruciaal belang om de juiste filterklasse te kiezen, zodat gezondheidsproblemen kunnen vermeden worden.

Onderhoud cruciaal

Wanneer de filter verstopt raakt of dichtslibt, vermindert de zuigkracht van het toestel, hetgeen de prestaties negatief beïnvloedt. Bovendien belast een verstopte filter de motor, wat kan leiden tot oververhitting en doorbranden. Ook de filter zelf slijt sneller onder deze omstandigheden. Het is daarom essentieel om de filter regelmatig te reinigen, evenals het reservoir. Zorg er ook voor dat het reservoir goed droog is, aangezien zelfs een roestvrijstalen ketel kan roesten als deze vervuild is met bijvoorbeeld ijzerhoudend slijpstof.

karcher bouwstofzuigers
Asbest wordt verwijderd met een bouwstofzuiger die is uitgerust met een H-filterklasse (Kärcher)

Hoe schoonmaken?

Een filter voor droog zuigen wordt het best schoongeblazen met een compressor. Een filter voor nat zuigen wordt met water afgespoeld, waarna het moet drogen. Fijn stof kan de filter snel doen dichtslibben. Daarom hebben bouwstofzuigers vaak een systeem dat de filter tijdens het werk automatisch schoon klopt. Regelmatig handmatig reinigen is ook voor deze modellen belangrijk; dit zorgt ervoor dat de optimale zuigkracht langer behouden blijft.

hoe schoonmaken eurom
Bouwstofzuigers zijn beschikbaar in verschillende opvangcapaciteiten (Eurom)

Aandrijving

Accu of netstroom

Tegenwoordig bestaan er ook bouwstofzuigers op accu. Zo’n model biedt meer bewegingsvrijheid, wat bijvoorbeeld interessant is voor professionals die op verschillende locaties werken. De werktijd is beperkter, maar dit evolueert snel, aldus de sector. Voor een langere gebruiksduur kunnen sommige modellen zelfs met twee accu's worden uitgerust.

De maximale zuigkracht is niet altijd nodig, zoals u al las. Dan kan uw klant met meerdere toestellen in ecomodus werken (een langere tijd met een lager vermogen) om energie te besparen. Of net omgekeerd in boostmodus (een kortere tijd met een hoger vermogen). Deze modi bestaan trouwens ook bij modellen met een snoer.

Stofafzuiging en stopcontact voor handgereedschap

Sommige bouwstofzuigers bieden een extra stopcontact, waarop gereedschap kan worden aangesloten. Als de gebruiker het gereedschap inschakelt, start de stofzuiger synchroon mee. Op die manier kan hij er stofvrij mee werken. Powertools op accu signaleren via bluetooth aan de bouwstofzuiger dat ze ingeschakeld zijn.

milwaukee bouwstofzuiger
Met de juiste slagen en koppelstukken bereikt uw klant alle plaatsen (Milwaukee)

Mondstukken

Belang van het juiste mondstuk

Over naar de mondstukken. Er bestaan er heel wat, afgestemd op de toepassing. Uw klant kiest dus beter het juiste mondstuk voor de toepassing, om zo efficiënt en doeltreffend mogelijk te stofzuigen. Dit geldt zeker wanneer het om gevaarlijke stoffen gaat. Deze moeten volledig worden opgezogen en mogen absoluut niet in de omgeving terechtkomen.

Welke types mondstuk?

Aan de ene kant vindt u standaardmondstukken voor algemene schoonmaaktaken op gladde oppervlakken zoals vloeren en muren. Daarnaast zien we almaar meer mondstukken voor specifieke toepassingen, zoals spleetmondstukken voor moeilijk bereikbare plaatsen, borstelmondstukken om hardnekkig vuil en stof te verwijderen zonder oppervlakken te beschadigen, zuigmonden voor vloeistoffen …

dewalt bouwstofzuigers
Hoe minder scherpe hoeken of randen een toestel heeft, hoe beter het kan opzuigen zonder verstoppingen (DEWALT)

Draagbaarheid

Hoe meer liter een bouwstofzuiger kan opvangen, hoe groter het opvangreservoir is, maar ook hoe zwaarder de motor weegt, én dus hoe zwaarder en groter de stofzuiger zelf is. Een model met een grotere capaciteit is meestal ook gesnoerd en uitgerust met wielen. Als uw klant op veel verschillende plekken moet werken, kiest hij misschien eerder een compact model.

stofzuigers met stopcontact
Een model met een grotere capaciteit is meestal ook gesnoerd en uitgerust met wielen (Bosch)

Aanbod

Welke modellen biedt u nu het best?

Ga voor een gevarieerd aanbod met verschillende opvangcapaciteiten, geschikt voor de M-, L- én H-filterklasse, net als voor nat, droog en nat-droog stofzuigen, en zowel gesnoerd als op accu. Vergeet niet om enkele gespecialiseerde modellen op te nemen, samen met de benodigde accessoires zoals mondstukken, filters en reserveaccu’s. Welke specifieke modellen u dan het beste aanbiedt? Laat u in die keuze leiden door uw verkoopcijfers.

Met medewerking van Bosch, DeWALT, Einhell, EUROM, Kärcher, Makita, Milwaukee, STIHL en WÜRTH

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Tom Dejonghe
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine