Elektrische gereedschappenPremium

Klant kiest bouwstofzuiger volgens toepassing

Kärcher

Om de juiste bouwstofzuiger te kiezen, moet uw klant vele facetten van de toestellen in acht nemen. Van de zuigkracht over de aandrijving en opvangcapaciteit tot de beschikbare mondstukken en het filtersysteem. Daarbij heeft de gebruiker steeds heel wat keuzeopties, maar hét advies is altijd: kies vanuit de toepassing. De eerste vraag is altijd: zal hij enkel droge of ook natte zaken opzuigen? Nadien komen volgende factoren aan bod.

VERMOGEN EN ZUIGKRACHT

Natuurlijk is het vermogen van een bouwstofzuiger van belang, maar vandaag zit dat meestal gewoon goed. Vooral de zuigkracht, uitgedrukt in airwatts, is van belang. Die wordt volgens een fabrikant het beste aan de zuigmond gemeten. Als die maar 100 tot 150 airwatt is, maakt het niet uit dat de motor een vermogen van pakweg 2.000 W heeft.

De toekomst van gereedschap: waarom accu's de overhand krijgen
8 artikels
Alles over gereedschappen voor de bouwOntdek ons digitaal magazine over gereedschappen voor de bouw
Lees magazinechevron_right

Vooral de zuigkracht, uitgedrukt in airwatts, is van belang

De zuigkracht hangt enerzijds af van de onderdruk, gecreëerd door de motor in de bouwstofzuiger. Anderzijds is de zuigkracht afhankelijk van de luchtstroom. Die wordt onder meer bepaald door de zuigslang- en buizen. Hoe minder weerstand die bieden, met scherpe hoeken of kanten, hoe beter het toestel opzuigt. Daarnaast is een goede filtratie van belang voor de doorstroom, net als een goed filterreinigingssysteem.

Diameter van de buis

Voor een vlotte doorstroming van stof moet uw klant ook de juiste buisdiameter kiezen, afgestemd op het op te zuigen materiaal. Volstaat een diameter DN35, of heeft hij een DN40 nodig, met een grotere doorgang?

Einhell
Deze droog- en natbouwstofzuiger werkt op accu

AANDRIJVING

Accu of netstroom

Op de markt vind u vandaag niet langer alleen toestellen met snoer, maar ook met een accu. Uiteraard is een bouwstofzuiger op accu mobieler. Die bewegingsvrijheid is ook interessant voor professionals die er op verschillende locaties mee werken. De werktijd is per definitie beperkter, maar zou snel evolueren. Het hangt er ook van af in welke modus men werkt, de toepassing (hoe zwaar de turbine moet werken om de luchtstroom te genereren, wat meer is als de filter vaak vol zit, bijvoorbeeld bij veel fijn stof), de gebruikte batterij (aantal ampère-uur) …

Eventueel bieden accutoestellen een ecomodus, die de batterij spaart en volgens alvast één fabrikant over het algemeen voldoende kracht blijft bieden. Het verschil qua zuigkracht, tussen dezelfde toestellen op accu of met snoer, is volgens een merk miniem.

Makita
Draadloze accupowertools kunt u natuurlijk niet via een snoer met de bouwstofzuiger verbinden, maar wel via bluetooth, in dit geval

Stofafzuiging én stopcontact voor handgereedschap

U las het al: eventueel kan uw klant ook elektrisch gereedschap op de bouwstofzuiger aansluiten, via een stopcontact daarop, zodat het stof ervan afgezogen wordt. De stofzuiger schakelt dan automatisch in als de powertool wordt gestart. Powertools op batterij hebben natuurlijk geen snoer meer, en vallen dus niet langer zo met de stofzuiger te verbinden. Daarom signaleren bepaalde accupowertools vandaag via bluetooth aan de bouwstofzuiger dat ze ingeschakeld zijn, waarop die begint te werken, en omgekeerd. De stofzuiger hoeft niet van hetzelfde merk te zijn als het gereedschap, als uw klant een adapter op de bouwstofzuiger plaatst.

Bosch
Op verschillende bouwstofzuigers kunt u powertools aansluiten, zodat ze het stof ervan afzuigen

OPVANGCAPACITEIT

Hoe groter de ketel van de bouwstofzuiger, hoe langer uw klant kan doorwerken zonder dat hij die moet leegmaken. Wanneer hij het best voor welke opvangcapaciteit kiest, hangt enerzijds af van de zwaarte van de op te zuigen materie. Hoeveel kg kan hij in één keer ledigen? Anderzijds bepaalt de gebruikssituatie de keuze. Als uw klant de stofzuiger enkel voor kleine klussen nodig heeft, volstaat een kleinere ketel. In een groot magazijn kiest de professional misschien eerder een grotere opvangcapaciteit, bv. 65 liter, zodat hij de ketel niet al te vaak moet leegmaken. Gebruikt hij de stofzuiger vaak op verplaatsing en moet die dus mee in de bestelwagen, dan is het toestel beter kleiner, bv. 30-50 liter.

Hulp om leeg te maken

Bij grotere reservoirs wordt de vraag ook: hoe zal uw klant de ketel leegmaken? Mogelijk biedt de bouwstofzuiger een aflaatslang voor vloeistoffen, of een tiltingchassis, waarmee de gebruiker de ketel kan omkantelen.

Met of zonder stofzak?

Deels is dit een kwestie van persoonlijke smaak. Feit is dat men een stofzak properder vervangt, zonder stofopwelling, en dat het reservoir makkelijker schoon te maken valt. Soms is het gebruik van een stofzak vereist, wegens het gezondheidsrisico van bepaalde stoffen.

Soms is het gebruik van een stofzak vereist, wegens het gezondheidsrisico van bepaalde stoffen

Werken met stofzakken is wel duurder: men moet ze geregeld verwisselen. Daarnaast verliest men wat aan opvangcapaciteit, maar niet zo veel. Professionele toestellen kunnen een opvangsysteem hebben, waarbij de gebruiker een oneindige zak vult, die hij om de zoveel tijd afsluit, afknipt en afvoert.

Een stofzak is ook interessant als de bouwstofzuiger geen filterreinigingssysteem heeft, of als het toestel veel fijn stof opzuigt. De zak houdt de filter dan langer schoon. Bij veel fijn stof kan een membraanfilter over de zuigmond al een eerste keer filteren.

Nilfisk
Het opvangsysteem van deze stofzuiger vult een oneindige zak, die de gebruiker om de zoveel tijd afsluit, afknipt en afvoert

DRAAGBAARHEID

Hoe meer liter een bouwstofzuiger kan opvangen, hoe groter het opvangreservoir, maar ook hoe zwaarder de motor, én dus hoe zwaarder en groter de stofzuiger zelf is. Als uw klant op veel verschillende plekken moet werken, zal hij misschien eerder een compacter model kiezen.

Een machine met een grotere capaciteit is meestal gesnoerd; grotere modellen hebben vaak wielen. Zijn de achterste wielen groter, dan kan uw klant het toestel vlotter op een oneffen oppervlak naar boven trekken, zonder dat het chassis daarbij hapert.

Kärcher
Voor de draagbaarheid hebben bouwstofzuigers wielen én mogelijk ook een handvat

MONDSTUKKEN

Over naar de mondstukken. Daarvan bestaan er heel wat, afgestemd op de toepassing. Het gebruik van de juiste mondstukken is belangrijk om zo efficiënt en effectief mogelijk te stofzuigen. Iets wat zeker een must is bij gevaarlijke stoffen. Zij moeten volledig opgezogen worden en mogen hoegenaamd niet in de omgeving terechtkomen.

Makita
De bewegingsvrijheid die accu’s bieden, is ook interessant voor de professional die op veel verschillende locaties werkt

Welke types mondstuk?

Enerzijds vindt u verschillende mondstukken voor harde vloeren of tapijten. Daarnaast bestaan er aparte mondstukken voor vloeistoffen of droge stoffen. Bij wat duurdere modellen hoeft u daarvoor het mondstuk niet te verwisselen, maar past u het aan door erop te drukken. Een mondstuk voor vloeistoffen zal uit rubberachtig materiaal gemaakt zijn, zoals een watertrekker.

Los van deze grote categorieën onderscheiden we nog het heel platte carmodel, om makkelijk tussen autozetels te stofzuigen, een upholsterymodel voor diepgaande reiniging van meubilair, een mondstuk met haren, zodat uw klant extra mechanische kracht kan uitoefenen, kromme mondstukken om achter iets te stofzuigen …

Nilfisk
De achterste wielen zijn mogelijk groter, zodat uw klant de stofzuiger vlotter op oneffen terrein kan voorttrekken

FILTERSYSTEEM

Ook qua filters bestaan er heel wat modellen. Enerzijds maken we een onderscheid tussen patroon- en vlakfilters. Een voordeel van die tweede soort is dat ze niet in de vuilcontainer hangen. Uw klant komt dus niet in contact met het opgezogen vuil, als hij de filter reinigt. Daarnaast vindt u vele filters afgestemd op bepaald materiaal: heel veel fijn stof, veel grof materiaal en vocht, alleen maar nat, gevaarlijk stof, hout …

Onderhoud cruciaal

Als de filter dichtslibt of verstopt zit, neemt de zuigkracht van het toestel af en werkt het dus minder goed. Bovendien belast een verstopte filter de motor, waardoor die kan doorbranden, omdat hij te veel weerstand ervaart. Ook de filter zelf zal dan sneller verslijten of kapot raken. Af en toe de filter reinigen, is dus een must.

Af en toe de filter reinigen, is een must

Hoe schoonmaken?

Een filter voor droog zuigen kan uw klant leeg kloppen. Een filter voor nat zuigen spoelt hij met water uit, waarna hij die laat drogen. Als de filter in een cassette zit, beschadigt hij zeker de filter zelf niet terwijl hij die leeg klopt en maakt men er de handen niet vuil aan.

Daarnaast bevatten vele bouwstofzuigers een filterreinigingssysteem, waarmee uw klant handmatig of elektrisch de filter reinigt (eventueel ook automatisch, na elke cyclus). Bijvoorbeeld doordat luchtstoten het vuil van de filter naar het opvangreservoir duwen. Klanten in de automotivesector kiezen volgens alvast één fabrikant vaak voor manuele filterreiniging. In de bouw gaat de voorkeur eerder naar automatisch, omdat reinigen daar vaker nodig is (meer fijn stof).

Wanneer nodig?

Hoe weet uw klant nu wanneer de filter aan reinigen toe is? Ofwel merkt hij gewoon dat de zuigkracht afneemt of dat de stofzuiger luider klinkt, ofwel weerklinkt een piepsignaal of brandt een signaallampje bij een te laag debiet, ofwel geeft een manometer (alleen bij bepaalde professionele modellen) aan dat het vacuüm te groot is (teken dat de doorstroom niet meer optimaal zit).

Kärcher
Nat of droog: het is de eerste vraag die u de klant moet stellen

EXTRA’S

Mogelijk is de slang wat langer, zodat uw klant de stofzuiger minder vaak moet verplaatsen. Ook de zuigbuizen kunnen langer zijn, opdat de gebruiker zijn rug minder dient te buigen. Verder kan de stofzuiger de gebruiker elektrostatisch beschermen, zodat die geen schok krijgt (wat kan bij het opzuigen van bepaalde stoffen in een rvs-container). Ten slotte biedt de bouwstofzuiger mogelijk een handig platform, om gereedschap op te stapelen.

Met dank aan: Bosch, Einhell, Kärcher, Makita, Nilfisk

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Tom Dejonghe
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine