Zo bescherm je je tuin tegen vorstschade
Het kan gebeuren dat Koning Winter laat in het voorjaar toch nog eens komt aankloppen. Maar wat als je je tuin en terras stilaan zomerklaar had gemaakt? En is een plotse winterprik niet gevaarlijk voor al je ontluikende plantjes? En wat met kippen, konijnen etc.? We leggen je in dit artikel uit welke maatregelen je kan treffen om je buitenruimte(s) bestand te maken tegen (plotse) winterkou en vorstschade te vermijden.
Planten beschermen
Warme voetjes
We raadden het al aan bij het winterklaar maken van je tuin in de herfst: bescherm de wortels van je planten tegen vorstschade. Dat doe je door een laag bladeren te laten liggen rondom je planten als extra 'deken'. Wie onvoldoende bladafval uit de tuin kan recupereren, kan gerust stro gebruiken hiervoor. Haal dit isolerende laagje niet té vroeg weg in de lente want op dat moment zijn composterende bladeren of stro tevens een extra vorm van bemesting.
Bomen, heesters en hagen
Het is dan wel een mooi tafereel, bloesems onder een kristallen stolp van ijs of sneeuw, maar het kan nefast zijn voor je fruitoogst de komende zomer. Het grootste gevaar voor fruitbomen is dat de bloemknoppen stukvriezen.
Zelf kan je je bloeiende planten een extra jasje geven om ze tegen plotse vorst te beschermen. In de handel zijn speciale folies of hoezen te verkrijgen, maar je kan ook proberen met oude dekens, jute, krantenpapier etc. Bescherm je bomen extra tegen gure noorderwind door eventueel een scherm te plaatsen. Heb je maar enkele fruitbomen staan, dan is dit goed te doen.
Heb je meerdere fruitbomen staan? Dan kan je spieken bij fruittelers en je bomen natspuiten. Het water vormt als het bevriest namelijk een beschermlaagje rond de bloesems. Dat laagje isoleert en zorgt er voor dat kou uit de buitenlucht de knoppen niet bereikt. Ten tweede komt bij het bevriezen van water een beetje warmte vrij.
TIP
Haal de gevallen sneeuw niet weg, dit vormt namelijk ook een isolerende laag rond de bloemknoppen!
Hagen zouden normaliter al gesnoeid moeten zijn in het najaar. De planten zijn hier normaal goed tegen bestand, maar bij grote hoeveelheden sneeuw moet je vooral zorgen dat die lading niet te zwaar wordt. Door het gewicht kan je haag afhangen of - in het geval van een klimhaag of groenscherm - zelfs helemaal loskomen van de draagstructuur.
Potplanten
Zit er vorst aan te komen, dan haal je planten in pot best (terug) naar binnen. Overleefden je planten al de hele winter buiten dankzij een speciale hoes of folie? Breng deze dan weer aan als extra jas en laat alles toch buiten staan. Een plotse temperatuurschok van koud naar warm kan namelijk ook schade aanrichten.
TIP
Voor kleine (pot)planten kan een plastic zak al voldoende zijn als bescherming tegen de vrieskou.
Moestuin
Stekjes en jonge scheutjes van planten in de moestuin haal je bij een opstoot van vriestemperaturen weer naar binnen. Zet ze in de serre of in een kamer binnenshuis. Had je alles al uitgeplant in volle grond? Bedek de jonge plantjes dan met een dikke laag stro.
Dierenverblijven beschermen
Controleer kippen- of konijnenhokken, duiventillen, stallen etc. op lekken of beschadigingen aan het dak. Een laag sneeuw kan dit namelijk snel erger maken en je wil niet dat de schuilplaats instort terwijl je dier erin schuilt. Voorzie een bed van schoon, droog stro om je dieren te helpen een winterprik te doorstaan. Zeker wanneer het later in de lente vriest, zijn sommige dieren al hun wintervacht of -verenkleed aan het wisselen en dan zijn ze extra kwetsbaar.
Tip
Deuropeningen of ramen van hokken of stallen kan je extra afschermen van winterkou door er noppenfolie of isolerende folie voor te hangen. Je vermijdt hiermee tocht.
Zorg wel dat je ventilatie blijft garanderen! Zonder ventilatie bestaat namelijk de kans dat condens door de adem van de dieren bevriest en vrieswonden veroorzaakt.
Schenk extra aandacht aan de watervoorziening! Bij vorst vriezen waterleidingen voor drinkwatervoorziening soms stuk. En een trog of emmer met stilstaand water wordt al snel ontoegankelijk door een laag ijs. Controleer dus regelmatig of je dieren vers drinkwater hebben.
Decoratie
Tuinbeelden, bloempotten, terrashaarden etc. van aardewerk of beton kunnen bij plotse vorst stukspringen. Wil je barsten en scherven vermijden? Haal deze items dan binnen.